Šventėms ruošiasi iš anksto

Nors tradiciškai eglutė namuose įžiebiama prieš pat Kalėdas, labiausiai išsiilgę švenčių suskumba ją pasipuošti jau gruodžio mėnesio pradžioje. Kaip pastebi prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė, šiais metais šventiniais augalais pirkėjai domisi itin aktyviai, tad parduotuvės jau pildosi kalėdiniais medeliais – vazone augintais kėniais ir sidabrinėmis eglėmis, kurias po švenčių bus galima pasodinti savo sode ar miške, taip pat 150–200 cm aukščio kirstais kėniais, tapsiančiais tikra namų puošmena.

„Eglučių bei šventinių atributų besidairantys pirkėjai jau planuoja ir kalėdinio stalo meniu –pirkinių krepšelius pildo ilgesnio galiojimo produktais ir gurmaniškais skanėstais, kurių prieš šventes galima įsigyti itin žemomis kainomis. O norintiems visus metus džiaugtis pilnu šaldytuvu, parengėme ir šventinę staigmeną – iki pat gruodžio pabaigos apsiperkantys „Iki“ parduotuvėse, galės laimėti 31 „magišką“ šaldytuvą su 3000 eurų vertės čekiais“, – sako V. Budrienė.


Patikrinkite, ar eglė tikrai kokybiška

Jei dar neapsisprendėte, ką pasirinkti – sidabrinę eglutę ar kėnį, turime jums kelis vertingus patarimus. Pirmiausia, pagalvokite apie vietą namuose: neretai sidabrinės eglės būna kiek platesnės, tad jas renkantis reikėtų įvertinti, ar šis šventinis simbolis tiks namų erdvei. Sidabrinės eglės spygliai suteiks šventiniams papuošimams rafinuotumo ir tikrai paliks įspūdį, tačiau vešlūs, sodriai žalios spalvos kenio spygliai yra švelnesni ir mažiau byra. Be to, purios šakos net ir su mažai dekoracijų atrodo ypač puošniai ir šventiškai.

Norėdami patikrinti, ar perkate tikrai kokybišką ir namus ilgai džiuginsiančią eglutę, švelniai papešiokite spyglius nuo šakelių galų. Jei spygliai lengvai išsitraukia, greičiausiai eglutė jau ilgokai užsigulėjusi ir pradėjusi džiūti. Atkreipkite dėmesį ir medelio spalvą – blykšti pradėjusi sodri žaluma išduoda, kad medelis nebuvo tinkamai laikomas.

Džiugins iki pat švenčių ir dar ilgiau

Kalėdų eglutė namus turėtų puošti iki pat Trijų Karalių – šią dieną įprastai yra užbaigiamas visas žiemos šventinis etapas. Tad tam, kad gražiausia namų puošmena atlaikytų Kalėdinį maratoną, ja reikėtų pasirūpinti dar prieš pastatant eglę kambaryje.

Tiek kirstą, tiek vazone augantį medelį, atneštą iš lauko, pirmiausia reikėtų pripratinti prie temperatūrų kaitos. Jei turite galimybę, dieną ar net kelias eglę palaikykite šiek tiek žemesnės temperatūros patalpoje. Prieš statant eglę į stovą, šiek tiek patrumpinkite jos kotą. Pjaukite tiesiai – taip eglė geriau sugers vandenį ir tvirčiau laikysis stove.

Medelis išsilaikys kur kas ilgiau, jei namuose rasite jam tinkamą vietą – atokiau nuo kaitinančių radiatorių, o jei grindys šildomos – statant ant specialaus pakylėjimo.

Vazone esantį medelį būtina reguliariai palaistyti, tačiau nepamirškite, kad ir kirstam medžiui reikia drėgmės, todėl rinkitės stovą su specialia ertme vandeniui. Eglės, kaip ir gėlės, vandenį mėgsta švarų, tad retkarčiais nepatingėkite iš stovo išpilti seną ir papildyti nauju. Jo negailėkite – 6 centimetrų skersmens eglės kotas per parą sugeria maždaug 3 litrus.

Drėgmę spygliuočiai augalai sugeria ir per spyglius, tačiau purkšti vandeniu išpuoštos eglės nepatartina. Ypatingai, jeigu ji padabinta elektrine girlianda. Geriau šalimais pastatykite oro drėkintuvą, kuris sukurs medeliui tinkamą mikroklimatą.

Šaltinis
Temos
Projektas „Nuo sumanių IKI išradingų Kalėdų“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją