Misija Laplandija

Misija, Laplandija, Kalėdų senelis

Nors Drus šeima gyvena Visagine, sekmadienį jie leidžia Vilniuje. Juos čia, sako Airida, atviliojo baleto šokių festivalis. Airidos visi keturi vaikai Vincas (12), Zigminta (10), Volungė (8) ir Vasara Aurelija (6) šoka baletą.

Kadangi šeima į festivalį atvyko autobusu, kuriame buvo ribotas vietų skaičius, Airidos vyras nedalyvauja išvykoje. Tačiau Volungė greit išmintingai pastebi, kad tėtis galėjo ir bagažinėje važiuoti.

„Visi kartu retai išvažiuojame. Didžiausios mūsų kelionės būna vasarą pas močiutę į Klaipėdą“, – šypteli Airida.

Visaginas yra unikalus ne tik tuo, kad yra mitais apipintas dėl atominės elektrinės, ar rusakalbių piliečių kiekiu, bet savo savitumu. Jis mus suviliojo.
A. Drus

Moteris priduria, kad dažnai tenka pasisvečiuoti ir Vilniuje – čia juos vis traukia įvairūs kultūros renginiai. „Stengiamės propaguoti šeimos, kaip darnos simbolį, vienetą, kuris vertas pagarbos ir dėmesio“, – apie laiko leidimą kartu sako Airida.

Rado geriausią miestą šeimoms

Tačiau Vilniaus kultūrinių renginių gausa nepriverčia keisti gyvenamosios vietos. Su plačia šypsena Airida tikina, kad Visaginas – geriausias miestas jaunai šeimai.

„Visaginas yra unikalus ne tik tuo, kad yra mitais apipintas dėl atominės elektrinės, ar rusakalbių piliečių kiekio, bet savo savitumu. Jis mus suviliojo“, – sako iš Klaipėdos kilusi pašnekovė.

Kuo gi Visaginas toks geras daugiavaikėms šeimoms? Airida teigia, kad atsakymas slypi miesto patogume. „Šeimai miestas yra tiek patogus, kad jei turi pajamų, niekuo daugiau nesirūpini. Jeigu paimtumėte vieną didelį Vilniaus mikrorajoną, statytą prieš 30-40 metų, tai Visaginas būtų toks mikrorajonas: kelios mokyklos (turime 5 mokyklas), daug daugiabučių ir viskas viename rate.

Jums nereikia važiuoti į centrą, jo ir nėra, bet turite labai didelį mikrorajoną. Tai Visaginas. Jis neturi nė vieno nuosavo namo. Turime tokią erdvę ir aplinkui labai daug miško, ežerų, žaidimo aikštelių. Ko reikia jaunai šeimai? Turbūt, jei yra pajamos, tai daugiau nieko nereikia“, – įsitikinusi pašnekovė.

Pasiteirauju Airidos vaikų, ar tikrai Visaginas toks geras. Zigminta pakraipo galvą ir sako, kad Klaipėdoje pas močiutę įdomiau. Airida nusijuokia ir priduria, kad vaikai niekur kitur nėra gyvenę, tik pramogavę, tad jiems sunku palyginti.

Tai Visaginas. Jis neturi nė vieno nuosavo namo. Turime tokią erdvę ir aplinkui labai daug miško, ežerų, žaidimo aikštelių. Ko reikia jaunai šeimai? Turbūt, jei yra pajamos, tai daugiau nieko nereikia.
A. Drus

Juk Visagine, sako Airida, galima leisti laiką prie ežero, išsimaudyti. „Net šiandien“, – pritaria Zigminta.

Dukros žodžius juokdamasi patvirtina Airida. „Tėtis mėgsta ežerus, kiekvieną dieną važiuoja maudytis. Sportuoja ir ryte nueina į ežerą. Maudosi ežere ir per Kalėdas. Aš nedrįstu net piršto įkišti, bet jis pradėjo tokį gyvenimo būdą“, – pasakoja mama, o jos keturi vaikai kaip susitarę purto galvas ir tikina, kad jie irgi neliptų į ledinį vandenį.

Apie emigraciją net negalvoja

Tačiau Drus šeima turi ne tik tradiciją per Kalėdas stebėti, kaip į ledinį vandenį lipa tėtis. Jų Kalėdų rytas prasideda itin anksti, kartais net neprašvitus, nes visi nori išvysti Kalėdų Senio atneštas dovanas.

Vaikai patikina, kad kiekvienais metais jam rašo laiškas, o kartais ir jis jiems parašo. „Rašo, kiek elnių turi, ką atneš dovanų“, – prasitaria Zigminta. O Volungė priduria, kad visada Kalėdų Seneliui palieka pieno ir sausainių.

Šiais metais kol kas vaikai spėjo paprašyti elektrinio paspirtuko ir penalo su 5 skyriais. O geriausia kada gauta dovana, sako Zigminta, buvo lentyna, kurioje ji gali laikyti laimėtas taures ir pakabinti medalius.

Manau, kad jeigu pats iš savęs, iš vidaus nebandysi kurti savo valstybės, tai niekas už tavęs to nepadarys. Negali kitiems permesti savo atsakomybės.
A. Drus

Airida pasakoja, kad šeima Kalėdas leidžia Klaipėdoje, pas močiutę. Pašnekovė atskleidžia, kad visos šeimos susibūrimas prie bendro stalo jai yra itin svarbus – nors Airida yra iš 4 vaikų šeimos, jos trys broliai yra emigravę.

„Rodome pareigą ir pavyzdį vaikams, kad reikia visai šeimai susirinkti. Tas faktas duoda labai daug“, – sako Airida.

Pasiteirauju, ar jos šeima niekada nesvarstė galimybės laimę išbandyti svetur. „Su vyru rimtai tokio klausimo dar nesame svarstę. Aš, asmeniškai, esu pakankamai didelė patriotė. Manau, kad jeigu pats iš savęs, iš vidaus nebandysi kurti savo valstybės, tai niekas už tavęs to nepadarys. Negali kitiems permesti savo atsakomybės. O vyras mano svarsto, kad kam kažkur kitur bandyti nekurti šeimą, o dirbti, tam, kad užsidirbti, tam, kad vėliau gyventum? Geriau jau turi šeimą čia ir kurk čia“, – sako Airida.

Anot jos, būtų keista išvykti, kai gyveni tokiame mieste kaip Visaginas. „Čia nekyla tiek daug problemų, kaip Vilniuje, Kaune, didmiesčiuose, kuomet yra dideli atstumai, sudėtinga rasti vaikams užimtumo. Didmiesčiuose didelės problemos su darželiais, neformaliu švietimu. Kainos galų gale! Šitų problemų nėra tame mieste, kuriame mes gyvename ir tuo džiaugiamės. Turime gerokai daugiau net ir gaudami mažesnes pajamas negu Vilniuje“, – džiaugiasi Airida.

Kainos tokios, kad būtų gėda nelankyti

Airidos vaikai, sako ji, lanko ne tik baletą, bet ir sportinę akrobatiką, lanko muzikos mokyklą, Vincas ir Zigminta groja smuiku.

Užaugau su 3 broliais. Visada buvome drauge. Vienam yra visada liūdna. Klausimas, ar bus tik vienas vaikas net nekilo. Būtų nusikaltimas vaikui neduoti draugo.
A. Drus

„Yra kuo vaiką užimti, kur jį padėti. Turi didelę galimybę atrasti talentą. Vaikai gali išbandyti viską: Visagine yra gal 13 sporto šakų. Kainų prieinamumas yra toks, kad būtų gėda nelankyti – 6 eurai per mėnesį nėra ta suma, kurios negalėtum sau leisti“, – pabrėžia pašnekovė.

Pasiteirauju, ar tėvai nėra susirūpinę, kad vaikai pervargs. „Kartais ir pedagogai klausia, ar vaikai nėra pervargę. Žinoma, žiūrime į vaiko būseną, kaip jis jaučiasi. Sprendžiame iš savo patirties. Kai kuriems vaikams tokio krūvio per daug, o mano vaikai per vieną dieną sugeba pabūti ir akrobatikoje, ir balete. Jie tampa fiziškai atsparesni, per tiek metų yra pripratę. Zigminta jau 6 metus sportuoja“, – atvirauja Airida.

Tik bėgant metams, prasitaria ji, atsirado viena rimta problema: vaikų pasirodymams namuose neužtenka vietos. „Bet būna, kad ir gatvėje jie pasirodo“, – juokiasi Airida, o kaip tik tuo metu Zigminta parodo, kaip reikia padaryti „saulutę“.

Kol praeivius žavi Airidos dūkstantys vaikai, moteris prasitaria, kad niekada neįsivaizdavo mažos šeimos. „Užaugau su 3 broliais. Visada buvome drauge. Vienam yra visada liūdna. Klausimas, ar bus tik vienas vaikas net nekilo. Būtų nusikaltimas vaikui neduoti draugo“, – sako Airida.

Turi dvi rankas, dvi kojas, esi gyvas, turi internetą, tai žiūrėk kokiam laimingųjų procente esi! Tavo vaikai sveiki. Ko dar galima norėti? Kai taip pagalvoji, tai supranti, kad esi pakankamai laimingas.
A. Drus
Tik, teigia ji, manė, kad antras vaikas taip pat bus berniukas. „Buvo lengvas šokas, bet toliau jokio skirtumo. Gali pasvajoti vieną, antrą, bet kiekvienas vaikas yra unikalus“, – sako pašnekovė.

Pasiteiravus, ar Airida turi patarimą tėvams, kurie yra pervargę, pašnekovė atsako, kad reikėtų mažiau sukti galvą dėl nepadarytų darbų. „Pervargimas atsiranda dėl didelio reikalavimo. Daugiau reikėtų atsipalaiduoti ir džiaugtis šia diena. Kai pradedu stresuoti dėl vieno ar kito dalyko, vyras man sako, kodėl tu nervuojiesi? Tu turi dvi rankas, dvi kojas, esi gyvas, turi internetą, tai žiūrėk kokiam laimingųjų procente esi! Tavo vaikai sveiki. Ko dar galima norėti? Kai taip pagalvoji, tai supranti, kad esi pakankamai laimingas“, – šypteli Airida.