Misija Laplandija

Misija, Laplandija, Kalėdų senelis

Pradėjus kalbėtis apie Kalėdas, broliai šyptelėjo ir tarė, jog jų kalėdinės patirtys – labai spalvingos. Nemažai kalėdinių patirčių nuspalvinta niūriomis spalvomis, vis dėlto – atmintyje jie stengiasi saugoti tik gerus prisiminimus.

„Tos Kalėdos, kurias švęsdavome Globos namuose, buvo ypatingos: dovanos, būrys vaikų, apelsinų kvapas, žvakių šviesa, kunigas. Buvo labai smagu, o ypatingai laukdavome spektaklių, nes jų metu pasirodydavome ir tam labai ruošdavomės, – šyptelėjo broliai. – Buvo smagu ir visi saldainiai, tačiau tie spektakliai labai praturtindavo laiką su auklėtojomis ir visais vaikais.“

Pasidomėjus, ar galėtų įvardyti įsimintiniausią dovaną, kurią rado po eglute, Algirdas prisiminė darželio laikų šventes. „Gavau tokį rinkinį žaislų, kurie dabar turbūt būtų įvardyti kaip nesaugūs, bet man labai patiko“, – nusijuokė Algirdas.

Algirdas and Remigijus Gataveckai

O ar Kalėdų Senelis egzistuoja? „Vieni žmonės dirba statybose, kiti dirba aktoriais, treti yra menininkai, bet yra ir Kalėdų Senelių, kurie tam ruošiasi ir vaikams atiduoda visą save. Tikiu tais Kalėdų Seneliais, kurie yra nuoširdūs ir aukoja savo gyvenimą tam, kad džiugintų vaikus“, – pasakojo A. Gataveckas.

Tiesa, pasidomėjus, kaip dabar Kalėdų Senelį apibūdintų vaikams, broliai tikino, kad pirmiausia jo įvaizdžio nesietų su tuo, koks jis vaizduojamas animaciniuose filmuose. „Su didele barzda, šiltais, žiemiškais drabužiais, nes šalta. Bet apie elnius nepasakotume kaip apie skrendančius, tai būtų tikri, sniegynais roges tempiantys elniai. Toks elnių įvaizdis yra suformuotas animacijoje, o, mūsų galva, elniai neskraido, – nusijuokė broliai. – Bet Kalėdų Seneliai tikrai yra, jie turi daug pagalbininkų ir tie vaikai, kurie tikrai yra geri ir stengiasi, dovanų gauna. Daug kas sako, kad Kalėdų Senelio nėra. Taip, nėra to animacinio Kalėdų Senelio, bet Seniai šalčiai tikrai egzistuoja.“

Iki Kalėdų dar liko kiek daugiau nei mėnuo, tačiau broliai Gataveckai jau pamažu pradeda jų laukti – o kaip kitaip, juk tai šventė, kai visą laiką ir dėmesį galima skirti savo artimiesiems bei draugams.

„Stengiamės šventes švęsti laikydamiesi tradicijų: kartais mažiau, kartais daugiau. Tačiau labai džiaugiamės, kad su draugais tos šventės būna labai šiltos“, – šyptelėjo pašnekovai.

Brolių Gataveckų Kalėdos buvo labai įvairios: nuo kiek niūresnių savo tėvų namuose, iki vaikiškai džiaugsmingų Globos namuose, tačiau jie nė nenutuokė, kad įsojus į Vilniaus Dailės Akademiją jų šventės kardinaliai pasikeis.

„Kai įstojome į Dailės Akademiją, tuometinis rektorius Adomas Butrimas nuo pat pirmo kurso pakvietė Kalėdas švęsti kartu su jo šeima. Jo namuose Kalėdas šventėme net vienuolika metų“, – džiaugėsi pašnekovai.

Broliai Algirdas ir Remigijus Gataveckai

A. Butrimo namuose, kartu su jo šeima, Kalėdas švęsdavo ir daugiau vaikų, neturinčių šeimos. „Jis apie tai niekur nesigyrė, niekam nepasakojo, bet, mūsų nuomone, reikia netylėti, kai darai gerus darbus. Juk gal ir kiti tuo germu užsikrės ir padės kitiems, kurie taip pat neturi, kur ir su kuo švęsti, – pasakojo broliai. – Su mumis jis elgėsi kaip ir su kitais šeimos nariais, nebuvo niekuo išskirtiniai, visi buvome lygūs ir dėl to tai buvo labai gražu.“

Kalėdų jau laukiantys broliai Gataveckai – Prezidentės inicijuotos kampanijos „Už saugią Lietuvą“ ambasadoriai.

Šįmet ši iniciatyva, pagrindinis šalies portalas DELFI ir lietuviška įmonė NORFA suvienijo jėgas ir susitelkė į socialinią atskirtį mažinti siekiančią socialinę iniciatyvą „Misija Laplandija“.

„Misija Laplandija“ šįmet būriui vaikų globos namų auklėtinių padovanos išskirtinę galimybę išskirtisti į Laplandiją ir susitikti su Kalėdų Seneliu bei iniciatyvos globėja Prezidente Dalia Grybauskaite.

Lėktuvas į Laplandiją kils gruodžio 4 dieną. Tą dieną šimtas globos namuose augančių vaikų, lydimų prezidentės D. Grybauskaitės, susitiks su Kalėdų Seneliu.

Prezidentė drauge su globos namų auklėtiniais Kalėdų Seneliui perduos visos Lietuvos vaikų kurtus kalėdinius piešinius ir atvirukus. Visi vaikai kviečiami prisijungti prie socialinės iniciatyvos čia.