Mergaitės taip nedaro

Vis dėlto nė vienas šių „ne“ E. Čiuoderienės nesustabdė, o tik užgrūdino. Baigusi studijas visai kitoje srityje, galiausiai save ji atrado TECH.

E. Čiuoderienės kasdienybe tapo darbas su virtualia realybe, dirbtiniu intelektu ir informacinių technologijų skaitmeniniais sprendimais sunkiosioms industrijoms, kol galiausiai ji buvo išrinkta viena iš 20-ies įtakingiausių IT moterų Lietuvoje.

„Negalima sėdėti rankas sudėjus. Reikia drąsiai komunikuoti apie savo lūkesčius ir kalbėtis su savo svajonių darbdaviais. Gal ne iš pirmo ir net ne iš antro karto jums pasiseks, bet kiekviena patirtis leis augti ir tobulėti. Aš lygiai taip pat vis dar turiu kovoti už savo vietą po saule, kiekvieną dieną įrodinėti savo kompetenciją. Todėl nuolat svarbu mokytis naujų dalykų ir ugdyti skirtingus gebėjimus, kad greitai galėtume prisitaikyti prie besikeičiančių rinkos sąlygų“, – laidoje „Mergaitės taip nedaro“ kalbėjo ji.


Prašėsi ir beldėsi į visas duris, bet vaikystės svajonės neišsipildė

E. Čiuoderienė planavo tapti žinių vedėja, savo idealu laikė Gražiną Sviderskytę. Todėl dar paauglystėje ji vesdavo renginius, dalyvaudavo skaitovų konkursuose, o baigusi mokyklą pradėjo ieškoti darbo televizijoje.

„Aplaksčiau visas televizijas su savo CV ir su savo įrašais. Prašiausi, beldžiausi į duris, kad mane paimtų, leistų pabandyti ir apskritai kas nors įvertintų, ar aš tą galiu daryti, ar ne. Bet taip neatsitiko. Į žurnalistiką irgi neįstojau. Tada bandžiau eiti filmuotis į reklamas, kastingus, televizijos serialuose, masinėse scenose, kad tik galėčiau susipažinti su prodiuseriais ir kas nors pasakytų, ar aš galiu būti žinių ar stiliaus, gyvenimo būdo laidų vedėja“, – tą laiką atsiminė pašnekovė.

Vis dėlto šis jos planas neišdegė ir vaikystės svajones teko pamiršti.

Išgirdo, kad niekada nebus versle, nes neturi materialinio užnugario

„Kiekvienas iš mūsų tikriausiai piešiame kuo gražiausią savo ateities projekciją. Norime būti lyderiais, prezidentais įmonių, šalies, vadovais, turėti nuosavus verslus. Tokią ateitį sau piešiau ir aš. Labai norėjau įstoti į ekonomiką, verslo valdymą, tarptautinius santykius. Kai pildžiau stojimo anketą, galėjau pažymėti 20 vietų, kur noriu stoti. Į pirmąsias vietas aš įrašiau visas ekonomikas, teises, žurnalistikas – savo svajonių profesijas. Ir ties 10 vieta aš jau nebežinojau, ką pildyti, ir tiesiog pildžiau bet ką. Taip 16-oje vietoje atsirado anglų filologija“, – pasakojo pašnekovė.

E. Čiuoderienė neslepia – įstojus į šią studijų programą, buvo daug ašarų, nes anglų kalba buvo vienas tų dalykų, kuris mokykloje jai sekėsi bene sunkiausiai. Ji ieškojo ir kitų sričių savirealizacijai, taip susipažino su vienos akademijos mentoriumi, garsiu ir gerbtinu vyru. Tiesa, jis ne įkvėpė, o net priešingai – išrėžė, kad 19-metė niekada nebus versle, nes neturi materialinio užnugario ar verslo, kuris jau būtų išvystytas ir ji jį galėtų paveldėti.

„Tai man labai įstrigo – kad aš kažko negaliu. Kai man pasako, kad aš kažko negaliu, tai automatiškai norisi įrodyti žmonėms, kad taip, tu gali. Tada prasidėjo startuolių era, nereikėjo kurti didelių korporacijų, buvo galima bandyti kurti mažą, jauną, technologijomis remtą verslą“, – pasakojo E. Čiuoderienė.

Rašė laiškus ir E. Muskui, ir M. Zuckerbergui, NASA net užblokavo

Baigusi anglų kalbos filologijos studijas, mokslus ji tęsė komunikacijos srityje, Norvegijoje mokėsi ir mokslo žurnalistikos. Penkerius metus E. Čiuoderienė dirbo su viešaisiais ryšiais, valstybinėse institucijose. Tad turėjo galimybę susipažinti su daug iškilių žmonių ir išmokti verslo pradmenų.

„Kuo daugiau galėjau sužinoti apie verslą, technologijas, tuo labiau ta sritis mane žavėjo. Taip tiesiog vieno susitikimo metu, kadangi labai mėgstu šnekėti, bendrauti ir aiškiai komunikuoti, ko aš noriu, susipažinome su Ilja Laursu ir jis pasiūlė prisijungti prie „Nextury Ventures“ startuolių inkubatoriaus, valdyti vieną iš startuolių, kuris buvo susijęs su 3D technologija spausdinta juvelyrika“, – pasakojo pašnekovė, pridurdama, kad po to viskas vyko kaip pagreitintame filme.

Į startuolių pasaulį E. Čiuoderienė įžengė sau keldama aukščiausius tikslus. Ji nuolat dalyvaudavo įvairiose konferencijose, stengėsi mokytis iš geriausių, ypač dėkinga yra savo mentoriui Daliui Misiūnui. Pašnekovė prasitarė, kad yra rašiusi laiškus ir tokiems asmenims kaip Elonas Muskas, Markas Zuckerbergas, ir Baracko Obamos viešųjų ryšių atstovas. Prašė susitikimo ar bent galimybės per atstumą pamatyti, kaip jie bendrauja su TOP lygio verslininkais.

„Kai tu bandai įgyvendinti tikslus aukštesnius, nei tu juos gali pasiekti, vis tiek tame kelyje tu kažką pasieki“, – įsitikinusi E. Čiuoderienė.

Vis dėlto nė vienas minėtų adresatų galiausiai jai neatrašė, o NASA, kurios astronautų ji prašė iš kosmoso pasveikinti universiteto, jame tuomet dirbo, bendruomenę, dėl įkyrumo net užblokavo.

Ragina nebijoti žodžio „ne“

„Tikriausiai apskritai gyvenime visose situacijose 99 proc. mes sulaukiame žodžio „ne“, neigiamų atsiliepimų ar komentarų. Ir todėl mūsų visos mintys, viltys ir vizijos taip ir lieka neįgyvendintos. Ne išimtis ir aš, aš jaunesnė ar aš dabar. Aš lygiai taip pat į daugumą savo iniciatyvų ir norų susilaukiu atsakymų „ne“ ir tiesiog su tuo tenka susigyventi ir tą išmokti valdyti“, – aiškino E. Čiuoderienė.

Todėl ji pataria nebijoti žodžio „ne“, neieškoti neigiamo atsakymo priežasčių tik savyje, nes mes nežinome, kas darosi tai sakančio žmogaus gyvenime.

„Kai sulaukiame atsakymo „ne“, galbūt ne visada esame blogesni. Gal kaip tik mes esame per geri tai pozicijai, kurios negauname. Tiesiog reikia ieškoti kitų kelių, kaip įgyvendinti savo tikslus ar juos nukreipti kita linkme“, – įsitikinusi pašnekovė.

Darbo negavo nė vienoje TECH įmonėje, bet galiausiai stovėjo toje pačioje scenoje su jų vadovais

Jos teigimu, kas bebūtų ir kokio atsakymo besulauktum, negali sėdėti namuose ir laukti, kol svajonių darbdavys pasibels į tavo duris. Pati E. Čiuoderienė vienoje konferencijoje, kur stovėjo scenoje su didžiausių Lietuvos TECH įmonių atstovais, pripažino, kad savo karjeros pradžioje į kone visas jų bandė patekti, bet nė vienoje negavo darbo.

„Kai buvau jaunesnė, labai buvau susižavėjusi pati savimi ir tikėjau, kad aš esu labai protinga, labai sėkminga ir kad turi darbdaviai belstis į mano duris. Bet tai – jaunatviškas naivumas. Dabar, bendraudama su jaunaisiais savo kolegomis, pastebiu, kad kartais yra pervertinamos galimybės. Lygiai tokia pati buvau ir aš. Bet labai greitai pasaulis nuleidžia ant žemės ir tu tada supranti, kad niekas tavęs kitas neparduos, jei taip galima sakyti, nei tu pats. Todėl tu turi rodyti savo entuziazmą, norą, pasiryžimą, motyvaciją dirbti, pasiekti užsibrėžtų tikslų, būti geru komandos nariu ar vedliu ir aiškiai komunikuoti savo norus, siekius. Niekaip kitaip kiti žmonės nesužinos ir neatspės, kas dedasi tavo galvoje“, – aiškino E. Čiuoderienė.

Tačiau galiausiai visose vietose, kur dirbo ar atliko praktiką, ji buvo kviesta ir pasilikti,
stažavosi Suomijoje, Norvegijoje, Liuksemburge, Vengrijoje, Belgijoje, dirbo žaidimų kūrimo studijoje su virtualia realybe ir papildyta tikrove, vėliau – su personalizuotais skaitmeniais sprendimais sunkusioms industrijoms, kol tapo IT įmonės „Baltic Amadeus“ verslo plėtros vadove.

„Būtent dėl to ir aš radau savo vietą IT industrijoje. Dėl to, kad aš turėjau kitus gebėjimus nei turi programuotojai. Ir mes galėjome labai lengvai ir efektyviai sujungti savo stipriąsias savybes, kad pasiektume puikių rezultatų“, – pastebėjo pašnekovė.

Papasakojo, kuo sužavėjo TECH sritis ir kaip čia pritraukti daugiau moterų

Paklausta, kuo ją žavi darbas TECH srityje, E. Čiuoderienė aiškino, kad čia nuolat bėgi koja kojon su naujausiais atradimais, niekada nenustoji mokytis, plėsti savo kontaktų ir žinių ratą, nuolatos tobulėji. Technologijas ji laiko įrankiu, kuris yra vartai į patogesnį pasaulį ir turėtų tarnauti žmogui, padėti praleisti daugiau kokybiško laiko su savo šeima.

„Darbas su technologijomis tuo ir žavingas, kad nuolat esi įvykių sūkuryje ir, keičiantis technologijoms, keitiesi ir tu. IT tėra įrankis, įgalinantis mus gyventi lengviau ir patogiau. Juk su 5G plėtra mes vis daugiau kalbame apie daiktų internetą: dronus, gabenančius siuntinius, išmaniuosius šaldytuvus, užsakančius maistą, išmaniąsias saugumo sistemas, robotus, bepilotes mašinas. O kur dar dirbtinio intelekto gebėjimai prognozuoti mūsų veiksmus, remiantis paieškos ir geolokacijos duomenimis, ir pasiūlant mums personalizuotus sprendimus. Tad suprasti šiuos procesus ir juos valdyti natūraliai taps mūsų kasdienybe. Kaip ir dabar natūralu net dvimečiams kalbėti anglų kalba. Minimalios programavimo žinios, kad sugebėtume susikurti savo tinklapį, parduoti teikiamas paslaugas ar produktus internete, tik palengvins mums gyvenimą, todėl suprantant to svarbą reikia lavinti šiuos gebėjimus. Tačiau labai svarbu suprasti, kad technologijos turi tarnauti žmogui, o ne atvirkščiai“, – įsitikinusi pašnekovė.

Nauja jos domėjimosi sritis – neuromarketingas. Šiemet ji planuoja pradėti doktorantūros studijas šioje srityje. E. Čiuoderienė aiškina norinti geriau suprasti, kaip veikia žmogaus smegenys priimant sprendimus, ypač kalbant apie technologijų naudojimą, dirbtinio intelekto sistemas ir su tuo susijusias manipuliacijas iš etinės pusės. Pašnekovės teigimu, turi būti nubrėžta riba tarp to, kas galima išmaniosioms technologijoms, ir kas turi būti palikta natūraliam atrankos procesui, mūsų laisvai valiai.

„Šiomis dienomis situacija smarkiai kinta, vis daugiau moterų drąsiai žengia į technologijų sritį. Tam labai pasitarnavo įvairios skatinimo programos, programavimo mokyklos, nuotoliniai mokymai ir apskritai šios srities aktyvus viešinimas. Tačiau mes vis dar turime problemą su moterimis vadovaujančiose pozicijose. Moteris vis dar vertinama atsargiai, mano spėjimu, dėl to, kad moteris yra pirminis asmuo, kalbant apie vaiko priežiūrą. Karjerą su šeima derinti išties sunku, tačiau čia reikia nepamiršti pačių moterų pasiryžimo dirbti, dažnai savo poilsio sąskaita, siekio neprarasti profesinių gebėjimų ir tuo pačiu išlikti svarbiausiu ramsčiu šeimoje. Galimybė laikinai dirbti lanksčiu grafiku, darželiai įmonėse, vyrų skatinimas dalį laiko praleisti vaiko priežiūros atostogose, o, svarbiausia, supratimas, kad moteris turi super galių ir nepaprastą pasiryžimą bei gebėjimą derinti darbą vadovaujančiose pozicijose su šeimos poreikiais, mums leistų matyti daugiau moterų aukštose pozicijose, nes nereikėtų rinktis – darbas ar šeima. Juk natūralu ir žmogiška, kad, esant tokiam pasirinkimui, visada laimi šeima. Tad būtina atrasti sinergiją tarp jų“, – atsisveikindama patarė E. Čiuoderienė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)