Bipolinis arba kitaip dar vadinamas dvipolis sutrikimas, kaip sufleruoja ir pats pavadinimas, žymi du skirtingus polius – nuotaikas, emocinės pusiausvyros praradimus. Viename polio gale slypi depresija, kitame – hipomanija, manija. Šis sutrikimas gali lemti žmogaus gyvenimo kokybę, dienotvarkę.

„Taip, viskas kenčia: ir santykiai, ir darbas, ir aplinkos suvokimas – daug kas kenčia“, – pripažįsta M. Repšys.

Bipolinis sutrikimas išskirtinis ir baugus tuo, kad jam būdingos depresijos ir manijos būsenos yra visiškai skirtingos. Aktorius pripažįsta, kad dirbti, vaidinti spektakliuose jam tenka esant bet kokiai būsenai.

Bipolinis sutrikimas

„Viskas yra hiperbolizuota. Nėra, kad šiaip gera nuotaika, o paskui bloga nuotaika – yra super gera nuotaika, kaip apsivartojus kažko. Tokių planų prisikuri. Žmonės prisiima skolų, paskolų“, – atskleidžia laidos pašnekovas.

Lietuvoje puikiai žinomai aktorei Gelminei Glemžaitei taip pat buvo diagnozuotas dvipolis sutrikimas. Plačiau apie tai anksčiau ji pasakojo laidoje „Nepatogūs klausimai“:

„Esu minėjusi keliuose interviu anksčiau, tad neslepiu to, o tiems, kas nežino, – aš turiu bipolinį sutrikimą. Tai nėra liga, nuo kurios gali pasveikti, ji lydi tave visą gyvenimą. Paprastai tariant, tai nuotaikos svyravimai. Yra įvairių formų, kaip tai pasireiškia, o mano atveju būna, kad arba sergi depresija, arba prasideda didelis pakilumo epizodas, dar vadinamas manija. Aš, tiesą sakant, nežinau, kas geriau. Niekam to nelinkėčiau, nes tai du blogi dalykai, ir tavo nuolatinis darbas yra išlaikyti pusiausvyrą, kad būtum visada viduryje.“

Gelminė Glemžaitė / Gerdos Semčišinos nuotr.

Ji taip pat yra sakiusi, kad per geros nuotaikos periodą gali ištikti noras daug pirkti, praleisti visus turimus pinigus. Apie tai plačiau papasakojo ir M. Repšys.

„Čia yra pirkimo manija, kuri irgi pasireiškia, yra toks epizodas. Aš jį irgi turiu, beje. Bet aš taip kukliai sau perkuosi, neleidžiu. Bet buvo momentų, kur norėjau bet kokią didelę paskolą paimti, nusipirkti nereikšmingų dalykų, bet žmona sako: „stabdyk arklius“, – prisimena aktorius.

Ir vis dėl to, už daugybę sugebėjimų, kuriems pasiekti žmonės paaukoja metų metus, Marius gali padėkoti savo ligai: „galiu ir koją aukštai iškelti, ir štangą pakelti, šachmatais sužaisti irgi visai neblogai galiu“.

Marius Repšys

Kaip galima suprasti iš žinomų aktorių pavyzdžių, nors su bipoliniu sutrikimu gyventi yra sudėtinga, tačiau labai svarbu jį perprasti ir išmokti prie jo prisitaikyti. Taip pat labai svarbi artimųjų pagalba bei patarimai, kaip geriau elgtis tam tikrose situacijose, iškylančiose, esant manijos ar depresijos būsenoms.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją