„2023-ieji, o mes vis dar einame“ – štai tokia žinute buvo pažymėtas šių metų „Vilnius Pride“ eitynių renginys. LGBT bendruomenė nuogąstauja, jog jiems vis dar tenka įrodinėti savo teises, gintis nuo stereotipų ir piktų replikų bei patyčių. Ne mažiau jautriai bendruomenės išgyvenimus priima ir tie, kuriems dėl savo teisių kovoti nereikia. Tokie žmonės eitynėse žygiavo norėdami palaikyti artimuosius, kurių sunkumus, patiriamus dėl orienatcijos, tenka matyti kone kasdien.

Atėjo palaikyti draugų

Švediškoje kompanijoje dirbančios Kotryna ir Indrė dalijosi, jog į renginį jos atėjo norėdamos išreikšti palaikymą draugams, aplinkiniams ir net kolegoms, kurie priklauso LGBT bendruomenei. Merginos atviravo, kad tokių žmonių savo darbe joms tenka sutikti dažnai.

„Jie privalo būti ir išgirsti, ir išklausyti, ir apskritai – apie tai turi būti kalbama garsiai, jie tikrai neturi slėptis“, – teigė Indrė.

„Aš manau, kad 21 amžiuje net neturėtų būti kažkokių abejonių, kad čia kažkas yra skirtingas. Norisi padaryti, kad tai būtų norma, o ne subkultūra ar išsišokimas. Mes dirbame švediškoje kompanijoje, ir kiek tenka lankytis Švedijoje, ten yra normalu matyti tiek dvi mamas, tiek du tėčius“, – dalijosi Kotryna.

Nors mergina neslėpė nusivylimo dėl to, kad tam tikri dalykai Lietuvoje vis dar nėra suprantami, ji sutinka, kad Lietuva pamažu juda į priekį ir laužo nusistovėjusius stereotipus.

„Žmonės labiau tolerantiški, nebesikabinėja, nebeklausinėja, nebereplikuoja. Manau, kad jau ir vyresnė karta šiek tiek priprato, apsiprato ir nebe taip bijo“, – teigė Kotryna.

Indrė teigė pokyčius pastebinti būtent mažesniuose miestuose.

„Vilnius yra visko pilnas, bendruomenė čia labai įvairi, o maži miesteliai dažnai turi savo mažą bendruomenę ir griežtus stereotipus, kas yra nepalyginama su Vilniumi, bet aš matau mažuose miestuose didžiulį pokytį. Net ir tie vyresnės kartos žmonės visiškai kitaip apie tai kalba, supranta ir priima“, – pastebėjimais dalijosi ji.

Baimė prisipažinti

Dažnai žmonės bijo prabilti apie savo orientaciją ir ją paslaptimi laiko net nuo pačių artimiausių žmonių. Kotryna dalijosi, jog tokių atvejų artimoje aplinkoje yra tekę matyti ir jai. Jos teigimu, tokios situacijos yra tikrų tikriausia klasika.

„Neprisipažįsta, bet ir negyvena Lietuvoje – čia yra klasikinis variantas. Tarkime, mano draugė turi sužadėtinę ir ketina tuoktis Amerikoje – vien dėl to, kad tėvai ir artimieji mano, jog jos yra tiesiog geros draugės“, – pasakojo ji.

Mergina atviravo, jog didžioji dauguma draugų, priklausančių LGBT bendruomenei, kur kas geriau jaučiasi gyvendami ne Lietuvoje. Jos svarstymu, jei situacija nesikeis, tikėtina, kad emigruos vis daugiau žmonių.

Palaikyti savo bičiulių iš Kauno atvyko ir verslininkė Laura.

„Mano orientacija tradicinė, bet mano aplinkoje yra žmonių, gerų bičiulių, kurie man padėjo sunkiais metais ir tai buvo būtent kitos orientacijos žmonės. Man šitas renginys yra apie laisvę kiekvienam būti savimi“, – teigė mergina.

Ji atviravo, kad tokiame renginyje dalyvauja pirmą kartą ir neslėpė susižavėjimo.

„Labai gera atmosfera. Žmonės ryškūs, pasitikintys savimi. Aš linkiu jiems tik paties geriausio ir nuostabiausio ateityje“, – dalijosi ji.

Sulaukė kritikos iš aplinkinių

Nors į renginį Laura atvyko tik palaikyti savo bičiulių, mergina dalijosi, jog aplinkiniai šio jos sprendimo nepalaikė. Anot jos, tai įrodo, kad pokyčių šalyje ir visuomenėje vis dar trūksta.

„Prieš važiuojant čia man aplinkiniai sakė, kad gadinuosi savo reputaciją, nes esu verslininkė, ir tikino, kad kai kurie žmonės netgi norės atsisakyti bendrauti, jeigu aš palaikysiu kontaktus su tokiais žmonėmis. Tai dar tikrai yra ką veikti, manau“, – teigė ji.

Tiesa, Laura pripažino, jog tokios aplinkinių nuomonės jos neskaudina, nes ji jaučia pareigą palaikyti jai svarbius žmonės.

Tos pačios lyties santuoka

Lietuvoje vis dar neturime įteisintos tos pačios lyties partnerystės ir santuokos. Anot Lauros, tai yra liūdna tema.

„Kiekvienas turėtų jaustis laisvas. Mes atėjome kaip laisva siela į šitą pasaulį ir kiekvienas turi turėti pasirinkimus. Kaip turime žodžio laisvę, taip turime turėti ir tokius dalykus“, – teigė ji.

Mergina supranta, kad tokie pokyčiai gali trukti labai ilgai.

„Turbūt mūsų gyvenimo dar neužteks, bet, manau, kad jau einame geresne linkme“, – dalijosi ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)