Žuvinto rezervatas – pirmoji Lietuvos saugoma teritorija

Tai pirmasis ir vienintelis biosferos rezervatas Lietuvoje. Didžiausia Lietuvoje šlapynė – Žuvinto pelkė su Žuvinto ežeru, yra tikra laukinių paukščių ir neliestos gamtos karalija. „Nepaprastai turtinga Žuvinto ežero ir jo apylinkių augalija ir gyvūnija, neturinti kito pavyzdžio Lietuvoje, verta to, kad būtų išsaugota.“ – teigė Prof. Tadas Ivanauskas.

Žuvinto biosferos rezervatas

Stebina išskirtinumu ir nenusakoma ramybe

Apsilankius vienoje iš pagrindinių rezervato vietų – Žuvinto ežero gamtos take, šalia kurio įsikūręs ir lankytojų centras, neįmanoma atsistebėti čia dvelkiančia ramybe. Medinis takelis pačioje pradžioje veda per sausumą, o kiek paėjus – per pelkėtą Žuvinto ežerą. Medinis takas išsiskiria į dvi dalis, iš kurios, viena veda į atsiveriančią ežero panoramą, o kita – į paukščių stebėjimo bokštelį.

Žuvinto biosferos rezervatas

Ką būtina pasiimti kartu su savimi?

Keliaujant pasiklausyti įvairiausių paukščių garsų bei norint juos pamatyti iš arčiau, būtina su savimi turėti žiūronus. Nors užlipus į paukščių stebėjimo bokštelį galima matyti didžiulius paukščių pulkus, tačiau norint juos stebėti, atskirti jų rūšis bei turėti tikrai išskirtinę patirtį, žiūronai yra nepamainoma priemonė.

Geriausias laikas stebėti paukščius

Norint išvysti kuo didesnę įvairovę paukščių, stebėti jų elgesį ir tikrą gyvenimą, geriausia į Žuvinto biosferos rezervatą vykti anksti ryte.

Žuvinto biosferos rezervatas
Žuvinto biosferos rezervatas

Pažintinis takas puikiai tiks kiekvienam

Žuvinto ežero gamtos takas yra apie 350m ilgio, taigi yra nesunkiai įveikiamas kiekvienam. Tai puikus kelionės maršrutas tiems, kurie nori sužinoti daugiau, praplėsti savo akiratį, pamatyti laukinės gamtos gyvenimą arba tiesiog atsipalaiduoti ir pasiklausyti įvairiausių, raminačiai veikiančių gamtos garsų.

Žuvinto biosferos rezervatas
Žuvinto biosferos rezervatas

Netoli pažintinio tako – Krokialaukio tvenkinio užtvanka

Pasivaikščiojus gamtoje ir norint pamatyti dar daugiau, puikiai tiks apsilankymas netoliese esančio Krokialaukio tvenkinio užtvankoje. Užtvanką galima matyti užlipus ant nedidelio lieptelio ir žiūrint į ją iš viršaus. Tekančio vandens garsas išties įspūdingas.

Krokialaukio tvenkinys
Krokialaukio tvenkinio užtvanka

Linkime geriausių įspūdžių!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją