Šį žingsnį kritikavo kai kurie žaidėjai ir entuziastai

Daugelis sporto šakų valdymo institucijų rengia politiką, skirtą transseksualiems sportininkams, tačiau šachmatai nėra tiek fiziškai aktyvi veikla.

FIDE BBC sakė, kad nori išanalizuoti šios politikos poveikį ir nenori skubinti proceso.

„Transseksualų teisės aktai sparčiai vystosi daugelyje šalių ir daugelis sporto organizacijų priima savo politiką“, – teigė ji.

„FIDE stebės šiuos pokyčius ir žiūrės, kaip galėtų juos pritaikyti šachmatų pasaulyje. Dveji metai – tai matymo apimtis, kuri atrodė protinga išsamiai tokių pokyčių analizei.“

Ji pridūrė, kad transseksualūs žaidėjai vis dar gali varžytis atvirose turnyrų sekcijose.

Šachmatininkų komentarai

Yosha Iglesias, translytė profesionali šachmatininkė, turinti FIDE šachmatų meistro rangą, teigė, kad ši politika sukels „nereikalingą žalą“ translyčiams žaidėjams ir moterims.

„Ši siaubinga situacija sukels depresiją ir bandymus nusižudyti“, – sakė Iglesias.

Moteris didmeistrė ir dukart JAV moterų čempionė Jennifer Shahade taip pat kritikavo FIDE sprendimą, sakydama, kad ši politika yra „juokinga ir pavojinga“.

„Akivaizdu, kad ją konstruodami jie nesikonsultavo nė su vienu transseksualiu žaidėju... Aš primygtinai raginu FIDE pakeisti šį sprendimą ir pradėti viską iš naujo su geresniais konsultantais“, – sakė J. Shahade.

Jungtinės Karalystės parlamento narė Angela Eagle, kuri 1976 m. buvo viena iš Didžiosios Britanijos mergaičių iki 18 metų šachmatų čempionato nugalėtojų, sakė: „šachmatuose nėra jokio fizinio pranašumo, nebent manote, kad vyrai iš prigimties yra pajėgesni žaisti už moteris – visą savo šachmatų karjerą praleidau sakydama, kad moterų smegenys yra mažesnės nei vyrų ir kad mes net neturėtume žaisti.“

„Šis draudimas yra juokingas ir įžeidžiantis moteris, – pridūrė ji.

FIDE savo sprendime taip pat nurodė, kad translyčiams vyrams, kurie prieš transformaciją buvo laimėję moterų titulus, šie titulai bus panaikinti.

Tarptautinis olimpinis komitetas šachmatus priskiria prie sporto šakų.

Šis sprendimas, kaip teigia profesionalios šachmatininkės, sukels didelę emocinę žalą transseksualiems žaidėjams bei žaidėjoms. Tai jiems gali sukelti atskyrimo ir nepriėmimo jausmą, psichologines problemas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją