Šiais metais Italijos vyriausybė, vadovaujama Giorgia Meloni, kuri jau seniai kartoja savo nuomonę, kad vaiką turi auginti tik heteroseksualūs tėvai, ėmė reikalauti, kad būtų registruojami tik biologiniai tėvai.

 Giorgia Meloni

Milano meras Džiuzepė Sala (Giuseppe Sala) teigė, kad jis neturėjo kito pasirinkimo, kaip tik paklusti. Šiauriniame Padujos mieste valstybės prokuroras žengė dar toliau ir pareikalavo pakeisti 33 gimimo liudijimus, išduotus lesbiečių porų vaikams, išbraukiant nebiologinės motinos pavardę.

Teisių gynėjai įspėjo, kad dėl šio žingsnio šimtai šeimų Italijoje atsidūrė teisinėje nežinioje, visoje Italijoje ir pasaulyje kilo protestai.

Europos Parlamento reakcija

Europos Parlamentas paragino Italijos vyriausybę persvarstyti savo poziciją. Tai, kas vyksta Milane, yra „tiesioginis JT nustatytų vaikų teisių pažeidimas“, pažymėjo europarlamentarai 2022 m. ataskaitos pakeitime, ir „platesnio išpuolio prieš LGBTQI+ bendruomenę Italijoje dalis“.

Rizika šeimai yra didžiulė; jei teisėtas tėvas ar motina miršta arba sunkiai suserga, likęs gyvas partneris neturi jokių teisių į vaikus, o tai reiškia, kad vaikai gali tapti valstybės globotiniais arba būti perduoti kitiems giminaičiams.

Susidorojimas su tos pačios lyties tėvais atkreipė dėmesį į tai, kad Italija yra tarp blogiausiai LGBTQ+ teises ginančių Vakarų Europos šalių, ir dar labiau sustiprino nuogąstavimus, kad valdant Meloni vyriausybei ši padėtis gali pablogėti.

Situacija Lietuvoje

Lietuvoje nepriimtas įstatymas, reguliuojantis tiek heteroseksualių, tiek homoseksualių porų partnerystes. Nuo 2017 m. yra buvę trys bandymai Seime priimti vienalytes partnerystes reglamentuojantį įstatymą.

2023 m. gegužės 23 d. Seime pritarta Civilinės sąjungos įstatymui, kuris numatytų civilines sąjungas tiek heteroseksualioms, tiek homoseksualioms poroms.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją