Pandawara grupę sudaro penki dvidešimtmečiai vyrai, kurie susibūrė 2022 m. po to, kai dėl šiukšlėmis užkimštų upių kilę potvyniai apgadino jų namus.


TikTok paskyroje @pandawaragroup galima rasti daugiau nei 100 trumpų vaizdo įrašų apie jų vykdomus upių ir paplūdimių valymo darbus, kurie pelnė milijonus peržiūrų ir iš viso sulaukė daugiau nei 100 milijonų „patinka“ paspaudimų.

„Turime upių medžiotojų komandą, nustatsnčią upes, kuriose yra neatidėliotinų šiukšlinimo problemų, kur po liūčių gali kilti potvynių“, – „The Guardian“ sakė Pandawara narys Gilang Rahma.

Didžiajame Bandunge, kur jie gyvena, kasdien susidaro 2 000 tonų atliekų, iš kurių 10-20 % patenka tiesiai į upes.


Pandawara 2022 m. pradėjo savp veiklą kukliai, valydami upes kaimynystėje su guminėmis pirštinėmis bei guminiai batais.

Kai jie tapo interneto įžymybėmis-valymo aktyvistais, buvo kviečiami susitikti su valdžios pareigūnais, kur gaudavo bendradarbiavimo pasiūlymus. Didėjant jų populiarumui, augo ir valymo darbai, kurie išplito į kitas Indonezijos salas. „TikTok“ ėmėsi veiksmų, kad kai kuriuos vaizdo įrašus pripažintų neskelbtino turinio, nes daliai žiūrovų pūvančių šiukšlių vaizdas gali kelti nerimą.

„Kartais, kai kviečiame savanorius, užsiregistruoja tūkstančiai žmonių, tačiau dėl ribotos vietos galime atrinkti tik dešimtis. Kitais kartais skaičiaus neribojame. Savanoriai kviečiami tais atvejais, kai patys negalime sutvarkyti“, – sakė Gilangas ir pridūrė, kad grupė tikisi pasinaudoti socialinės žiniasklaidos platforma, kad padidintų Z kartos atstovų informuotumą apie taršą.

Lietuvoje taip pat yra neabejingų upių švarinimui. Kasmet organizuojama upių švarinimo iniciatyva „River Cleanup Lietuva“ sutraukia nemažą kiekį žmonių, norinčių prisidėti prie aplinkos tvarkymo. Pernai Lietuvoje upes švarino maždaug 100 įvairaus dydžio komandų prie 50 upių ir kitų vandens telkinių, kaip teigiama LR Vyriausybės internetiniame puslapyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją