Džiaugsmą šventiniu laikotarpiu kuria akimirkos su artimaisiais, dovanų ruošimas


Didžiosios metų šventės dažnai siejamos su buvimu šalia pačių artimiausių žmonių, jaukiomis akimirkomis kartu. Delfi TV laidų vedėja Greta Klimkaitė sako, kad šventinę nuotaiką stipriausiai ji pajaučia prieš pat šventes, kadangi padaugėja susitikimų su šeima, draugais. Ji teigia, kad ne dovanos ar kiti materialūs dalykai suteikia didžiausią džiaugsmą, o praleistas laikas kartu.

„Tai yra labai labai išskirtinis metas. Bent jau aš savo aplinkoje, su savo šeima taip neleidžiu vakarų, tokių vakarienių įprastai neturiu, tai man čia yra labai išskirtinis laikotarpis“, – teigia G. Klimkaitė.

Greta Klimkaitė

Štai Delfi Verslas Plius žurnalistė Julija Leimonė, kaip labiausiai patinkantį dalyką šventiniame laikotarpyje išskiria dovanų ruošimą ir planavimą kitiems žmonėms.

„Man patinka labai stebinti žmones, kažkokius jų norus išpildyti, tai iš tikrųjų visada džiaugiuosi ne kiek pati gaudama dovanas, bet kiek jas dovanodama, tas reakcijas žmonių stebėdama“, – sako J. Leimonė.

Julija Leimonė

Dažnas turbūt taip pat pritartų, kad šventinę nuotaiką sukurti padeda pirmasis iškritęs sniegas. Šią akimirką ne tik ima keistis visas kraštovaizdis, tačiau, kaip teigia Delfi turinio projektų video žurnalistas, redaktorius Titas Atraškevičius, viduje tarsi užsidega liepsnelė, kuri paskatina pradėti ruoštis Kalėdoms.

Titas Atraškevičius

Šventės sukelia ir didelį neigiamą poveikį aplinkai – kaip tai sumažinti?


Dovanų pirkimas, namų puošimas dažnai atsiduria diskusijų centre, kalbant apie didelį poveikį aplinkai. Kalnai dovanų, vieną kartą panaudojamas jų pakavimui skirtas popierius, maišeliai, kasmet įsigyjami namų papuošimai, kalėdinė eglutė prisideda prie didelio vartotojiškumo bei milžiniško kiekio atliekų, nesistengiant viso to panaudoti antrą kartą.

G. Klimkaitė šiuo laikotarpiu atkreipia dėmesį į aplinkai draugiškus sprendimus: kalėdinę eglutę kasmet puošia tais pačiais žaisliukais, tą patį dovanų pakavimo popierių stengiasi panaudoti keletą kartų, dovanų pakavimui pasitelkia ir dėžutes nuo įvairių siuntinių, popierinius maišelius. Moteriai pritaria ir T. Atraškevičius bei Delfi laidų vedėja-žurnalistė Kristina Pocytė-Medutė, kuri dovanų pakavimui taip pat renkasi popierinius maišelius, o vienkartinėms dekoracijoms stengiasi neskirti daug dėmesio bei pinigų.

Kristina Pocytė-Medutė

Štai J. Leimonė sako, kad šiuo klausimu ji dar turi kur patobulėti, tačiau jaučia, kad metams bėgant į tvarius sprendimus dėmesį ima atkreipti ir ji.

„Man patinka tas spalvotas dovanas popierius, man patinka visokie kaspinėliai, surišimai, žinau, kad tai nėra labai gerai, bet kuo daugiau žmonių aplink save matau, kurie ieško tokių tvaresnių sprendimų, tai aš irgi apie tai jau daugiau galvoju“, – atvirauja žurnalistė.

Kokią eglutę pasirinkti: gyvą ar dirbtinę?


Visuomenėje tvyro amžinas klausimas, kokią eglutę pasirinkti: gyvą ar dirbtinę? Kaip anksčiau buvo rašoma Delfi, pasak mokslo žurnalistės Godos Raibytės, tikros, gyvos – tiek kirstos, tiek vazonuose esančios eglutės yra ekologiškiau ir tvariau už plastikines eglutes. Tačiau yra keli niuansai, kuriuos reikėtų žinoti.

„Jei plastikinės eglutės naudojamos ilgesnį laiką – laiko kiekis tarsi kompensuoja įvairias aplinkai žalingas medžiagas, kurios yra išskiriamos eglutės gaminimo ir logistikos metu. Tačiau jei naudojame tokią eglutę, ją reikėtų naudoti mažiausiai 10 metų, tam, kad naudojimo laiko tarpas kompensuotų jos padarytą žalą gamtai“, – kalbėjo G. Raibytė.

Kalėdinės dekoracijos namuose

T. Atraškevičius sakė puošiantis būtent gyvą eglutę, o įsigydamas ją vazonėlyje, su šaknimis, dar ir pratęsė jos gyvavimo laiką.

„Pernai aš labai norėjau gyvos eglutės, tai nusipirkau vazone kėnį, bet iškart pirkau su ta intencija, kad kažkam atiduosiu po to pasisodinti. Mano kolega mielai po švenčių priėmė tą medelį, jį pasodino savo kieme“, – istorija dalijasi vaikinas.

Kaip planuoti savo biudžetą, kad šventės nesukeltų galvos skausmo?


Dovanų pirkimas, dekoracijų įsigijimas sukelia didelį galvos skausmą ne vienam. Tai ne tik reikalauja didžiulių pastangų, kūrybiškumo bei laiko, bet, žinoma, ir pinigų. G. Klimkaitė teigia, kad dovanų pirkimui tikrai nebūtina išleisti daug pinigų, nes daug svarbiau – pastangų parodymas, laikas kartu. Ji siūlo dovanų pirkimą iškeisti į naminio pyrago kepimą, pakvietimą kartu pavakarieniauti, išgerti arbatos.

Delfi Verslas Plius žurnalistė turi priešingą požiūrį. Jos manymu, dovanas dovanoti yra svarbu, o sutaupyti geriau mažiau pinigų išleidžiant namų papuošimams. Ji dalijasi keliais svarbiais patarimais, norint tinkamai susiplanuoti savo biudžetą:

„Pirma: jeigu mes turime mažą biudžetą ir sprendžiame, ką daryti, nes norime ir dekoracijų, ir dovanėlių, pirmiausia, rinkimės dovanėles, galime pagyventi ir su mažiau dekoracijų. Dekoracijos bus, pabus, praeis, mes jas supakuosime, bet tos dovanėlės, kurias padovanosime, aš manau, kad atneš tiek mums patiems, tiek aplinkiniams daugiau džiaugsmo“, – teigia J. Leimonė.

Žurnalistė pasakoja, kad ne vieną kartą yra kalbinusi įvairius finansų pašnekovus šia tema ir visi jie bendrai sutinka: pradėkite apie Kalėdas galvoti iš anksto, planuokite biudžetą iš anksto.

Taip pat moteris pataria atkreipti dėmesį į bankų siūlomas „finansinės saugumo pagalvės“ funkcijas taupyti. Ši funkcija leidžia automatiškai kaupti pinigus atskiroje sąskaitoje, apvalindama jūsų atsiskaitymus. Tokiu būdu galima nepastebint sutaupyti bent jau dalį sumos, reikalingos pasiruošti šventiniam laikotarpiui.

Kaip šventiniu laikotarpiu padėti tiems, kuriems pagalbos labai reikia?


Kalėdos – gerumo metas. Būtent taip dažnai girdime matydami kvietimus prisijungti prie įvairių gerumo akcijų bei iniciatyvų, kurių ypač gausu dabar.

Žurnalistė G. Klimkaitė kiekvienais metais paaukoja savo pasirinktai gyvūnų globos organizacijai, taip padėdama beglobiams gyvūnams, o dažnai vietoj dovanų artimųjų ar draugų prašo padaryti tą patį.

Šąlantys lauke gyvūnai

Nors dažnai būtent šventinis laikotarpis paskatina daryti gerus darbus, J. Leimonė tvirtina, kad apie savanorystę galvoja jau seniai, norėdama pajausti prasmę savo kasdienybėje.

„Aš čia matau didžiulę prasmę. Iš tiesų pati dar nesavanoriauju, bet labai aktyviai apie tai galvoju. Dabar tokiame etape esu, kai aš renkuosi savanorystės kryptį: kur būtų galima tą savo visą širdį ir gerumą atiduoti“, – pasakoja ji.

Svarbiausia – nepamirškime savęs ir sustokime pasidžiaugti akimirka


Visgi pats didžiausias turtas – sveikata. Ir ne tik fizinė, tačiau ne ką mažiau svarbi psichinė sveikata. Lapkričio pabaiga bei gruodžio pradžia dažnu atveju tampa pačiu įtempčiausiu laikotarpiu metuose tiek darbuose, tiek moksluose. Didelis krūvis, nesibaigiantys darbai, projektai gali labai greitai sukelti pervargimą ir perdegimą. Kad taip nenutiktų, labai svarbu suprasti, kad svarbiausia – nepamiršti savęs, pailsėti, atsigerti arbatos ar kavos priešais kalėdinę eglutę. Didžiuliame skubėjime galime ir nepajusti, kaip gražiausios metų šventės praeis.

Nepamirškime sulėtinti savo tempo, pasidžiaugti artimų žmonių draugija, nes juk laiko neatsuksi, o savo emocinės būklės taip lengvai neatstatysi, taigi būtina atrasti balansą!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją