Pokyčių norisi, tačiau prioritetai – nesikeičia

Austėja (tikrasis vardas redakcijai žinomas) „Delfi“ pasakoja, kad būste, kuri ji su draugu nuomojasi jau kelerius metus, nuolat kas nors sugenda. Jo būklė, anot merginos, tikrai nėra gera, palyginus su kitais butais, kuriuos nuomojasi jos draugai ir moka tokio paties dydžio nuomos kainą. Austėjos teigimu, nors įvairūs gedimai bei kiti techniniai trikdžiai kelia nemažai įsiūčio, labiausiai liūdina tai, kad nebuvo išpildyti net ir menkiausi studentų lūkesčiai. Dar interviu pradžioje mergina minėjo, jog nuomotojas žadėjo nedidelius komunalinius mokesčius, bet laikui bėgant, paaiškėjo, kad ir tai nėra tiesa.

„Kartais tenka už mokesčius susimokėti tik po kelių mėnesių, nes esame susitarę, jog nuomotojas apmoka ir mums atsiunčia sąskaitas su suma, kiek turėtumėme susimokėti. Atsiuntęs dažniausiai prašo susimokėti per kelias dienas, o šio buto komunaliniai mokesčiai tikrai labai nepatrauklūs, tad mums, kaip studentams, kartais tenka ir kažką paaukoti, ypač šaltuoju sezonu“, – pasakojo Austėja.

Dabar mergina nuomojamame bute gyvena jau trečius metus ir bent jau kol kas gyvenamosios vietos keisti neketina. Anot jos, nors pokyčių ir norėtųsi, tačiau butas yra gana geroje vietoje. Be to, šiuo metu nuomos kainos tokios aukštos, kad kito būsto nuomos merginai tiesiog neleistų finansinės galimybės.

„Na, lokacijos aspektas jau nebėra toks svarbus, šiuo metu neatsisakytumėme būsto arčiau centro, dėl patogesnio susisiekimo su darbovietėmis, bet galėčiau labiausiai išskirti aukštas dabartinės rinkos kainas, pasiūlos trūkumą už prieinamą kainą, kurią, be abejo, esame nusibrėžę žymiai aukštesnę nei pirmaisiais gyvenimo Vilniuje metas“, – atviravo Austėja.

Studentiškas gyvenimas – nėra lengvas

Pajutę tikrą studentiško gyvenimo naštą, neretai studentai atvirauja, kad išgyventi didmiestyje net ir su tėvų pagalba darosi vis sunkiau, todėl besimokant tenka daug ir ilgai dirbti, dėl ko kenčia tiek mokymosi, tiek studentų poilsio kokybė. Trečiakursė Austėja teigė su tuo, kad pragyventi nėra lengva, sutinkanti, tačiau visada atrandanti motyvacijos, kaip tokiose situacijose išlikti stipriai.

„Sutinku, jog nelengva, bet esu pilietiška, man labai miela gyventi Lietuvoje, tad visuomet ieškau sprendimų kaip joje ir likti. Panašiai kalba ir mane supantys žmonės, tačiau labai dažnas atvejis, kad studentai vasaros metu išvyksta į užsienį užsidirbti. Jie sako, kad ten, dirbant tokį pat darbą kaip Lietuvoje, gauna žymiai didesnį atlyginimą“, – dalijosi Austėja.

Lauko kavinė

Tiesa, merginos asmeninė patirtis – labai panaši į prieš tai minėtus studentų nuogąstavimus.

„Daug dirbi, mažai miegi, dar mažiau laiko skiri poilsiui, hobiams ir stengiesi, kiek tuo metu įmanoma kokybiškiau mokytis. Faktas, kad daug dalykų nukenčia, bet kito pasirinkimo nėra, reikia kažkaip išgyventi ir išgyveni. Padeda viltis, kad kažkada ši patirtis baigsis ir pavyks gyventi kokybiškiau, patogiau. Skirdama savo laiką darbui ir mokslams, aukojant tam tikrus dalykus, to palengva siekiu“, – dalijosi studentė.

Jaunimas pasakė savo nuomonę

„Delfi“ anksčiau klausė savo jaunųjų skaitytojų, ar gyvenimas didmiestyje studentams tampa iššūkiu ir netgi turtingųjų privilegija. Apklausa vis dar vyksta, tačiau tarpiniai rezultatai rodo, kad net 75 proc. atsakiusiųjų mano, kad šiandien mokslas, studijos tampa prieinami tik turtingiausiems. Taip yra dėl sudėtingų pragyvenimo didmiestyje sąlygų.

Nereikia būti matematikos mokslo daktaru, kad paskaičiuotume, jog studentui gyventi sostinėje ar Kaune yra brangu. Negavus bendrabučio kambario, kai kuriems ir neįmanoma, jeigu tėvai regionuose dirba paprastus darbus ir gauna minimalius ar kiek didesnius nei minimalius užmokesčius. Būsto nuomos kainos Vilniuje nuo metų pradžios yra paaugusios apie 20 proc., Kaune – apie 13 proc. Vidutinė išnuomoto buto kaina (mediana) Vilniuje liepos mėnesį buvo 600 Eur. Lyginant su birželio mėnesiu, kaina pakilo apie 9 proc. Tuo tarpu Kaune vidutinė nuomos kaina reikšmingai nekito. Liepos mėnesį vidutinė išnuomoto buto kaina siekė 450 eurų. Nuo metų pradžios nuomos kaina Kaune paaugo apie 13 proc.

Be tėvų pagalbos išgyventi sunku

Lietuvos studentų sąjungos prezidentas Paulius Vaitiekus laidoje „Delfi diena“ sakė, kad šiandien studentui be artimųjų finansinės paramos arba darbo mokytis kitame mieste, ypač Vilniuje, yra neįmanoma. Galimos stipendijos, kurias gauna taip pat ne visi studentai, yra tokios mažos, kad jų vos pakanka nuomos už pigiausią bendrabučio kambarį mokesčiui.

„Labai gaila, bet studentas, kuris negauna finansinės paramos iš artimųjų išsilaikyti gali labai sunkiai. Turint omenyje tai, kad netgi skatinamosios stipendijos prasideda nuo 60 eurų ir jos dydis dengia bendrabučio kambario kainą. Todėl studentui pačiam save išlaikyti ir be galo sunku. Viena iš išeičių yra artimųjų parama, bet tyrimai rodo, kad didžioji dalis studentų dirba. Dirba tam, kad galėtų išgyventi studijų laikotarpiu“, – akcentavo P. Vaitiekus.

Asociatyvi nuotrauka

Yra bendrabučių, kuriuose nuomotis vietą kambaryje kainuoja nuo 50 eurų, tačiau tokių pigiausių kambarių visiems studentams neužtenka.

„Kainos kyla kai kur ir iki 200-300 eurų ir už bendrabučio kambarį. Tai aišku, viskas priklausys nuo to, kokį kambarį studentas gauna, ar vienvietį, ar dvivietį. Bet problema yra ta, kad tų pigiausių kambarių, kurie studentams yra prieinamiausi, yra ribotas kiekis. Labai gaila, bet tą mažiausią kainą gali gauti ne visi“, – teigė P. Vaitiekus.

Kai kurie tėvai ir patys studentai mano, kad gyvenimo pradžią jaunam žmogui gali palengvinti valstybė, skirdama daugiau lėšų universitetams, o šie skirtų daugiau stipendijų arba galimybes nemokamai gyventi bendrabučiuose tiems, kurie atvyksta iš kitų miestų. Tai būtų pilietiškumo, pagalbos apraiška. Kitu atveju atrodo, kad mokslas greitai taps įkandamas ne visiems. Ar mokslas šiandien tampa turtingųjų privilegija? Apie tai pakalbėsime kitose „Mano poveikio“ publikacijose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)