Vienintelis oficialus Lietuvos studento statusą patvirtinantis dokumentas

Lietuvos studento pažymėjimas (LSP) – jeigu apie jį girdėti dar neteko, ko gero, dar nesate studentas, nes šis dokumentas yra kone kiekvieno Lietuvos studento palydovas. Jis jaunuoliams suteikia įvairias lengvatas ir nuolaidas, kurios studentiškame gyvenime tikrai praverčia kiekvienam. Pasak Lietuvos studentų sąjungos nario, LSP narystės atstovo Manto Gutausko, kiekvienas į aukštąją mokyklą įstojęs studentas tokį pažymėjimą gali gauti labai paprastai – vos užsiregistruodamas www.lsp.lt svetainėje.

„Reikia pateikti tik pagrindinius duomenis: savo vardą, pavardę, asmens kodą, įkelti nuotrauką. Visą informaciją apie studento studijas gauname iš studentų registro, todėl studentui tuo rūpintis nereikia“, – pasakojo jis.

Anot pašnekovo, kai visa reikalinga informacija nugula LSP duomenų bazėje, studentui belieka susimokėti už pažymėjimą ir ramiai laukti jo gavimo.

„Studentui užpildžius visą informaciją ir mums gavus informaciją apie jo studijas iš studentų registro, studentas susimoka nuo 8 iki 20 eurų, priklausomai nuo studijų pakopos ar formos, už pažymėjimą. Užsisakius, jeigu duomenys supildyti teisingai, pažymėjimo gamyba trunka 4-15 d.d. Tada pažymėjimą galima atsiimti pas mus biure arba už papildomą mokestį pažymėjimas pristatomas kurjeriu“, – teigė M. Gutauskas.

Nuolaidų ir privilegijų – gausu

Kaip teigė Lietuvos studentų sąjungos narys, LSP narystės atstovas, dažniausiai studentai LSP pažymėjimą įsigyja dėl transporto lengvatų, o apie kitas galimas privilegijas tiesiog pamiršta, tačiau to daryti – nevalia, esą LSP pažymėjimas studentui gali suteikti ir kur kas daugiau galimybių.

„Turime tikrai daug partnerių, kurie suteikia nuolaidų naudojant LSP savo paslaugoms ar prekėms, o partnerių ratas nuolatos plečiasi. Studentus apie lengvatas bei kitus pasiūlymus informuojame tiek paštu, tiek SMS žinutėmis, tiek savo LSP socialiniuose tinkluose“, – pasakojo pašnekovas.

Pasak jo, visas lengvatas, kurias suteikia LSP, būsimi ir esami studentai gali rasti LSP internetiniame puslapyje, o jos – tikrai neapsiriboja vien ties viešojo transporto lengvatomis.

„Turime nuolaidų ir prekybos centruose, teatre, pramogų parkuose, muziejuose, užkandžiams. Kaip ir minėjau, partnerių ratą nuolatos plečiame ir stengiamės surasti jų kuo daugiau“, – teigė M. Gutauskas.

VDU studentai

Tiesa, nors toks pažymėjimas nėra privalomas kiekvienam studentui, vis dėlto, tai yra vienintelis oficialus studento statusą įrodantis dokumentas, tad jo svarba – didelė.

„Dauguma aukštųjų mokyklų LSP integravo ir į savo infrastruktūrą – naudotis aukštosios mokyklos biblioteka, pasiimti knygas, patekti į pastatus, bendrabučius. Neskaitant visų lengvatų, kurias gauna studentai, tai ir tam tikras „raktas“ jiems laisvai judėti savo aukštojoje mokykloje“, – teigė LSP narystės atstovas.

Ir nors visi susitarimai su partneriais, ir jų teikiamos nuolaidos suteikiamos tik Lietuvoje, įsigyti tokį pažymėjimą gali ir užsienio piliečiai atvykstantys studijuoti Lietuvoje.

„Studentai, atvykstantys nuolatinėms studijoms į Lietuvą, užsisakinėja LSP, nes planuoja čia studijuoti visą studijų laikotarpį. Studentams, atvykusiems su mainų programomis, tokiomis kaip ERASMUS, tokio poreikio nėra, nes, dažniausiai, jie Lietuvoje lieka trumpą laiko tarpą, o ir studijuoja ne Lietuvos aukštojoje mokykloje“, – aiškino pašnekovas.

Kaip anksčiau minėjo M. Gutauskas, studentams teikiamų lengvatų ir privilegijų sąrašas – nuolat pildomas, tad jaunuoliai dažnai džiuginami įvairiomis naujienomis.

„Kadangi ir patys esame studentai, tai, manau, puikiai suprantame, ko gi mums norisi. Gavę pasiūlymą, diskutuojame su kolegomis, bet svarbiausia, jog studentas gautų nuolaidų ir galimybių išbandyti kuo daugiau pramogų bei paslaugų per savo studentavimo kelionę“, – teigė jis.

ISIC – kas tai?

Nors LSP nauda studentams – tikrai didelė, vis dėlto, tai nėra vienintelis dokumentas, suteikiantis lengvatas studentams. Lietuvoje dalis studentų taip pat sėkmingai naudojasi ISIC pažymėjimu, kuris, anot ISIC atstovų, yra vienintelis pasaulyje tarptautinis studento pažymėjimas, suteikiantis daugiau nei 150 tūkstančių VIP nuolaidos pasiūlymų tiek Lietuvoje, tiek užsienyje.

„ISIC tikslas – studentavimą padaryti įsimintinu, smagiu ir lengvu gyvenimo etapu. O tai
pasiekti įmanoma, nes, turint ISIC‘ą, privilegijos studentų laukia kiekviename žingsnyje“, – teigė ISIC Lietuvoje atstovybės vadovė Joana Jankūnaitė.

Tiesa, nors šis pažymėjimas, kaip ir LSP, suteikia lengvatas važiuojant viešuoju transportu, kas reiškia, jog tą galima daryti net 80 procentų pigiau, ISIC nuolaidos partneriai rūpinasi dar ir kitais studentams reikalingais malonumais.

„ISIC nuolaidos partneriai pasirūpina, kad po kiekvienos sunkios dienos studentai rastų laiko pailsėti ir pasinaudotų tik jiems skirtais nuolaidos pasiūlymais. ISIC ypatingas tuo, jog net palikus fizinį pažymėjimą namuose, vis tiek galima gauti privilegijas parodžius virtualų ISIC pažymėjimą. Jį studentai gali matyti savo telefone, atsisiuntę ISIC programėlę. Virtualiu pažymėjimu naudotis yra ypač lengva ir paprasta, nes visą svarbiausią informaciją galima rasti vienoje vietoje“, – teigė J. Jankūnaitė.

Gauti ISIC pažymėjimą – taip pat nėra sunku, tereikia užpildyti užsakymo formą jų internetinėje svetainėje. Formos pildymas užtruks kelias akimirkas, o atsiimti pažymėjimą bus galima vos po 5 minučių. Tiesa, ISIC savo paslaugas siūlo ne tik studentams, bet ir pedagogams ar jaunesniems moksleiviams.

„ISIC studento pažymėjimą gali gauti kiekvienas nuolatinių ir ištęstinių studijų studentas, besimokantis aukštojoje mokykloje (kolegijoje ir universitete). ISIC taip pat gali įsigyti ir moksleiviai. ISIC mokinio pažymėjimas išduodamas bendrojo lavinimo ir profesinių mokyklų moksleiviams nuo 12 metų. Pedagogams turime ITIC pažymėjimą, kurį gali įsigyti visi asmenys, dirbantys pedagoginį darbą švietimo institucijose“, – teigė ISIC pažymėjimų koordinatorė Mintarė Cicėnaitė.

Mėgaujasi pigesniu maistu ir net pramogomis

Pasak ISIC Lietuvoje atstovybės rinkodaros koordinatorės Dominykos Slapšytės, galima pastebėti, jog ISIC teikiamomis nuolaidomis studentai naudojasi pačiose įvairiausiose vietose.

„ISIC studentai pramogauja „Action! By Apollo“ ir „Vichy vandens parke“, žiūri naujausius filmus „Apollo“ kino salėse, mėgaujasi „Hesburger“, „McDonald‘s“ maistu, ragauja saldumynus „CandyPOP‘e“, geria „Formosa“ burbulinę arbatą, stilingiausius rūbus randa „Sportland“ ir neribotai naršo su „Pildyk“ studentišku planu“, – pasakojo ji.

Tiesa, ISIC nuolaidų galimybės – Lietuvoje nesibaigia.

„ISIC pažymėjimas yra tarptautinis. Tai reiškia, kad tik su juo studentai gali pasinaudoti privilegijomis ne tik Lietuvoje, bet dar ir 130 pasaulio šalių. Būdami užsienyje, studentai gali lankyti muziejus ir žymiausius objektus pigiau bei naudotis tokių prekinių ženklų pasiūlymais, kaip „Samsung“, „Booking.com“, „Starbucks“, „Europcar“, „Spotify“ ar „Disney+““, – teigė D. Slapštytė.

Žvelgiant į ISIC siūlomas galimybes, atrodo, jog pasinaudoti jomis norėtų kiekvienas. Vis dėlto, ISIC Lietuvoje atstovybės vadovė J. Jankūnaitė pastebti, jog pažymėjimus turintys studentais kartais tais pasiūlymais pasinaudoti tiesiog pamiršta.

„Kviečiame studentus būti aktyvesniais bei atvykus pramogauti į tam tikrą vietą pasitikrinti, ar ten netaikoma nuolaida su ISIC pažymėjimu. Tai lengvai padaryti galima atsisiuntus ISIC programėlę, kurioje nurodyti visi ISIC nuolaidos partneriai. Kitas būdas – tapti ISIC naujienlaiškio prenumeratoriumi. Naujienlaiškio prenumeratoriai apie visas ISIC naujienas sužino pirmi“, – teigė ji.

Kaip teigė ISIC Lietuvoje atstovybės koordinatorė D. Slapšyte, ISIC komanda kiekvieną dieną dirba tam, jog studentai gautų nuolaidos pasiūlymus savo mylimiausiose vietose.

„Nuolat pildome nuolaidos partnerių sąrašus, kad studentams būtų kuo lengviau studentauti. Mums svarbi kiekvieno studento nuomonė, tad įsiklausome į visus pageidavimus ir susisiekiame su prekiniais ženklais, kurie yra populiarūs tarp studentų“, – teigė ji.

Anot pašnekovės, studentų rekomendacijos – visada laukiamos. Jas jaunuoliai gali pateikti susisiekdami su ISIC elektroniniu paštu.

Kokybiškas laisvalaikis, studentui teikiama pagalba yra svarbi jo emocinei sveikatai, kokybiškam mokslui. Todėl valstybė ir organizacijos turi pasirūpinti savo jaunimu, suteikti jiems galimybių gyventi lengviau, patirti įspūdžių, pažinti pasaulį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją