Svarbu gerai pažinti patį save


Pasak I. Žukauskaitės, tam, kad santykiai būtų tvarūs ir darnūs, svarbu gerai pažinti ne tik savo partnerį, bet ir patį save.

„Verta geriau pažinti save, kokie yra mūsų norai, lūkesčiai ir poreikiai. Kai gerai žinome, ko norime patys, lengviau tai perteikti kitam. Nebėra vidinio konflikto ir prieštaravimų. Sužinojus, ko mes patys norime, galima pradėti galvoti jau ir apie tai, kaip tai papasakoti kitam. Klaidinga manyti, kad kitas galbūt supras mane geriau ir netgi išspręs mano kažkokius iššūkius, vidines baimes“, – teigė pašnekovė.

Emocinės gerovės specialistė Ineta Žukauskaitė

Be to, emocinės gerovės specialistės teigimu, santykiuose labai svarbu aiški komunikacija ir nesmurtinis bendravimas.

„Klaidinga galvoti, kad mus turi suprasti iš pirmo žodžio. Taip, kaip kalbame mes ir kaip perteikiame mintis mes, yra tinkamas būdas mums, todėl verta pagalvoti: o kaip perteikti savo poreikius, mintis kitam taip, kad tas žmogus labiau suprastų? Tą pačią informaciją galima pateikti įvairiais būdais – vaizdžiai, emociškai, trumpai, glaustai. Svarbus tonas ir veido išraiška“, – aiškino I. Žukauskaitė.

Atvirumas – kelias į abipusę emocinę gerovę

Iš prigimties esame linkę prioretizuoti savo asmeninius poreikius. Vis dėlto, kaip bebūtų, santykiuose svarbu ne tik tai, ko norime mes, bet ir visapusiškas partnerio pažinimas.

„Labai svarbu žinoti, kokia yra mano ir partnerio meilės kalba, koks yra to žmogaus asmenybės tipas, prisirišimo būdas, kaip tas žmogus sprendžia konfliktą ir kaip jį sprendžiu aš, kokių turiu baimių santykyje aš ir tas žmogus. Visa ta informacija gali padėti geriau komunikuoti konfliktų metu ir gerų akimirkų metu“, – teigė I. Žukauskaitė.

Būtent atviras žengimas į vienas kito pažinimą – dažnu atveju, padeda išspręsti kylančius sunkumus, tačiau, kaip pastebėjo emocinės gerovės specialistė ir mentorė I. Žukauskaitė, to kartais yra tiesiog vengiama.

„Kartais apie tai yra bijoma šnekėti, nes nenorima atsiverti, jaučiamasi, it kitas galės mus valdyti, tačiau, jeigu tai tikrai nuoširdus santykis – mes įsitikinsime, kad tai tik padės, o, kitu atveju, gana greitai pamatysime, kad jokios emocinės gerovės ir darnos santykyje su manipuliuojančiu žmogumi nesukursime ir galėsime rinktis pasitraukti iš tokio santykio“, – teigė I. Žukauskaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją