Dauno sindromas – genetinis sutrikimas, kurį lemia papildoma, trečia, 21-oji chromosoma. Žmonės turintys Dauno sindromą lėčiau vystosi, tačiau priklausomai nuo sutrikimo laipsnio, gali gyventi savarankiškai, mokytis, dirbti, anksčiau buvo rašoma portale Delfi.

Įvaizdžio konsultantė, trijų vaikų mama Ieva Kurashidze, kurios pirmajai dukrytei buvo diagnozuotas Dauno sindromas, pasidalijo prašymu socialiniame tinkle Instagram.

„Šiandien mūsų bendruomenės nariai, būdami nepatogiai atviri, kreipiasi į visuomenę su prašymu – „nevartokite žodžio „daunas“, norėdami ką nors įžeisti!“

Netoleruokite, kai šį žargoną vartoja kiti, paaiškinkite jiems, kad net tada, kai galvojate, kad tai yra ne apie mus, mus tai skaudina… Tai menkina, tai stigmatizuoja, tai formuoja mitus, iš kurių mums ir taip be galo sunku išsivaduoti…

Tegu šis žodis Lietuvoje lieka tik mokslininko pavardė, kurio vardu pavadinta 21 chromosomos trisomija, tegu „Dauno sindromas“ ateities kartoms bus tik medicininė diagnozė, o kitame kontekste vartoti žodį „daunas“ bus gėda“, – atvirai mintis dėsto moteris.

Visą įrašą galite peržiūrėti čia:


Dauno sindromą turintys žmonės turi asmenybę, jausmus, pomėgius, taip pat, kaip ir visi kiti. Žodžio „daunas“ vartojimas skaudina, kelia neigiamas emocijas kiekvienam iš jų. Privalome suprasti ir palaikyti tuos, kuriems gyvenime tenka susidurti su išbandymais, o visuomenės supratimas jiems yra be galo svarbus. Bendruomenė kviečia dalintis šiuo įrašu socialiniuose tinkluose, pažymint grotažyme #Neskaudink. Tegu kiekvienam būna jauku ir gera gyventi suprantančioje ir palaikančioje visuomenėje!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją