Gyvenimo suteiktos pamokos

Socialiniuose tinkluose gerai žinoma Agota Jakutytė-Kriščiūnienė – kasdien spinduliuoja šilumą ir šviesą ne tik savo artimiausiems žmonėms, tačiau ir tūkstančiams sekėjų Instagrame. Nors šiandien jaunos moters gyvenimas atrodo kupinas laimės ir ramybės, taip buvo ne visada. Tam, kad to pasiektų, Agotai likimas anksčiau pažėrė ir rimtų pamokų.

Nuo 18-os metų A. Jakutytė-Kriščiūnienė aktyviai keliavo po pasaulį ir dirbo modelio darbą. Rodos, tai skamba kaip kiekvienos jaunos merginos svajonė, tačiau dabar, atsigręždama atgal, Agota teigia, kad jos pasirinktas kelias nebuvo toks jau lengvas, kaip galėtų atrodyti.

„Tikiu, kad kiekvieno patirtis skiriasi, tačiau manojoje buvo visko. Tikrai yra be galo smagu ir prasminga keliauti, patirti ir pažinti. Modelio darbas duoda ir be galo daug pamokų, tokių kaip savarankiškumo, atsakomybės, tačiau, tuo pačiu metu, gali ir labai stipriai nutempti žemyn“, – teigė moteris.

Agota Jakutytė-Kriščiūnienė

Būtent A. Jakutytės-Kriščiūnienės atveju, sunkumai buvo susiję su tikrosios savęs pažinimu.

„Esi jauna, tavo vertybės dėliojasi, plačiau pažįsti pasaulį ir žmones, tad lengva save įstatyti į kažkokius rėmus, kaip turi atrodyti, ką daryti, veikti. Tai uždeda daug nereikalingu kaukių, tad aš pamečiau tai, kas esu iš tikrųjų. Taip pat, savo patirtimi mačiau nemažai merginų, kurios pasidavė silpnybėms. Tai gali būti pinigai, alkoholis, narkotikai ar kitos pagundos, kurios tikrai gali atnešti daug pasekmių“, – pasakojo ji.

Vis dėlto, Agotai pavyko suprasti, kad toks gyvenimo būdas ir jos tuometinė vidinė būsena jai netinka. Kaip teigė pati pašnekovė, jos gyvenimas pasiekė net tokį tašką, kada teko pajusti, kad daugiau taip kentėti ji nebegali.

„Jaučiausi taip blogai, kad ėmiau ieškoti visų įmanomų būdų kažką keisti. Nebenorėjau daugiau taip gyventi. Nemačiau prasmės keltis iš lovos, judėti – viskas atrodė labai nereikšminga ir, nors tuo metu ir kūrėsi naujos veiklos, viduje buvo pilka tuštuma“, – atviravo žinoma moteris.

Pasak jos, ypač daug įtakos jos pokyčiams turėjo ir gyvenimą tarsi kitomis nuspalvino atsitiktinė pažintis su žmogumi, kuris šiandien jai – labai svarbus.

„Kai dabar susimąstau, suprantu, kad, jei nebūčiau sutikusi savo dabartinio vyro, nežinau, kaip viskas butų susiklostę. Su Mindaugu susipažinome konferencijoje, kurioje jis pristatinėjo verslo auginimo temą. Galvojau, jau kas gali būti blogiau? Užkalbinsiu, padėkosiu už tikrai gerą pranešimą. Dabar atrodo, kad toks mažiukas žingsnelis pakeitė visą mano gyvenimą. Būtent jis mane atsargiai supažindino su meditacijos praktikomis ir nauja gyvenimo šeima, kurią dabar drąsiai vadinu savo dvasine šeima“, – teigė A. Jakutytė-Kriščiūnienė.

Agota Jakutytė-Kriščiūnienė

Laimę atrado mažuose dalykuose

Žvelgiant į A. Jakutytės-Kriščiūnienės gyvenimą dabar, atrodo, kad moteris – nepaprastai laiminga. Tiesa, socialiniuose tinkluose šiandien Agota nevengia rodyti tikrų, realių gyvenimiškų emocijų bei atvirai kalbėti apie savo patirtis, esą ji mano, jog jos, kaip ir visų gyvenimuose, pasitaiko tikrai visko.

„Yra ir džiugių, ir tikrai be galo sudėtingų, ir liūdnų akimirkų, tačiau dabar, kai jaučiu laimę – tai nekeičia esmės. Laimę atradau amžinuose dalykuose, tokiuose kaip meilėje, dėkingume, atsiprašyme, nuoširdume. Kad tai atrasti ir įtvirtinti, tikrai reikėjo labai daug pastangų. Ir vis dar reikia, nes ši kelione į savęs pažinimą ir tikrą laimę – neturi pabaigos“, – teigė moteris.

Agota Jakutytė-Kriščiūnienė

Tam, kad pasiektų laimę, apie kurią šiandien Agota kalba, jai teko atsisakyti net ir tam tikrų sau pačiai iškeltų lūkesčių.

„Reikėjo numesti lūkesčius, kad laimę atrasiu „pastačiusi“ verslą, nuveikusi kažką „didelio“, keliaudama. Laimė išorėje – laikina ir tą labai greitai teko suprasti. Tačiau, tuo pačiu, pavyko iš naujo pažinti save, savo širdį, tikras vertybes. Tai buvo ir yra didžiausia dovana. Taip ir atradau laimę viduje, šeimoje, santykiuose, paprastume, kuklume“, – atviravo ji.

Sveika gyvensena – tai ne vien sportas ir sveika mityba

Šiandien A. Jakutytę-Kriščiūnienę norisi pristatyti kaip žmogų, aplink save kuriantį ramybę ir dalinantį ją kitiems. Vos pažvelgus į moterį ir susipažinus su jos įpročiais tampa aišku, kad jos sveikame kūne gyvena ir sveika siela, kurios pamatas yra sveikos gyvensenos pagrindai. Tiesa, sveika gyvensena, Agotos manymu, prasideda būtent žmogaus viduje ir apima jo santykius su šeima, mylimais žmonėmis ir draugais.

„Galiu valgyti sveikiausią maistą, papildus, sportuoti, tačiau, jei tarp mūsų su vyru yra kokia įtampa, ar nesutarimas – viskas, atrodo, krenta iš pusiausvyros, tad mano pačios pagrindinis dėmesys nukreiptas į mūsų santykius. Ar jie tobuli? Ne. Ar mes klystame? Be galo daug, tačiau svarbiausia, kad stojamės ir stengiamės sutvirtėti drauge“, – dalijosi ji.

Agota Jakutytė-Kriščiūnienė

Anot moters, nors šiandien su savo vyru ji skaičiuoja jau 5 bendro gyvenimo metus, tam tikrus dalykus atrasti ir suprasti pavyko tik po vestuvių.

„Tik po vestuvių pajutau labai didelius pokyčius ir jausmą, kad iš tiesų tampi vienu. Tai pasiekti sunku, kai mes patys prarandame ryšį su savimi. Tikiu, kad nesame tik kūneliai. Mes turime sielą, kurią dažnai pamirštame, tad, bent man, ir atgautas ryšys su Dievu – be galo svarbus. Jis nėra paremtas religija ar kokiomis dogmomis. Tai vidinis, tiesioginis tikėjimas, kurį kaip ir visą ką nuolatos testuoji“, – teigė A. Jakutytė-Kriščiūnienė.

Anot Agotos, tik po viso to, jos asmenine patirtimi, eina ir kiti sveikos gyvensenos elementai.

„Tik vėliau lyg kaladėlės dėliojasi pilnavertė mityba, sportas, kitos veiklos. Žinoma, kartais žmones vien pokytis mityboje gali atvesti į didesnius pokyčius gyvenime, tad, manau, svarbu imtis bent kokių pastangų“, – teigė ji.

Agota Jakutytė-Kriščiūnienė

Atskleidė, kuo „maitina“ savo vidų

Sveikos gyvensenos kultas šių dienų pasaulyje yra labai populiarus, tačiau dažnai žmonės net nesusimąsto ar tiesiog pamiršta, kad kalbant apie sveiką žmogų, emocinė sveikata – tai viena svarbiausių žmogaus gyvenimo dėlionės dalių. Kaip ir anksčiau savo mintyse jau išsakė A. Jakutytė-Kriščiūnienė, ji itin didelę svarbą savo gyvenime mato būtent santykiuose su jai svarbiais žmonėmis, tačiau tam, kad juos palaikyti tinkamoje būsenoje ir, kad jie teigiamai veiktų vidinę bei emocinę žmogaus būklę, jos manymu, labai svarbu yra ir kasdienė rutina, kurioje net ir tam tikrus ritualus galima prilyginti įpročiams, be kurių mūsų diena tiesiog neapsieina.

„Juk nereikia skaičiuoti net kelių šimtų metu atgal, kada žmones dantų nesivalydavo kiekvieną dieną, o dabar tai – normalu. Taip man yra ir su meditacijos praktikomis. Nuo kasdienės informacijos srauto, bendravimo, darbų, intensyvaus tempo – aš panirdavau į protą ir apleidau širdį. Taip prisikuria be galo daug minčių, o buvimo čia ir dabar – nelieka. Tad meditacija dabar man yra labai svarbi rutinos dalis. Lygiai taip, kaip ir išsivalyti dantis“, – pasakojo A. Jakutytė-Kriščiūnienė.

Agota Jakutytė-Kriščiūnienė

Pasak moters, nors šiandien ji kiekvienam linki dienoje atrasti bent 15 minučių kvėpavimo pratimams, maldai, meditacijai ar kitiems dalykams, padedantiems sugrįžti į savo vidų, ji prisimena, kad ir jai pačiai pradžioje tikrai nebuvo lengva.

„Man pačiai meditacija buvo labai sudėtinga užduotis. Kone pusantrų metų dariau tai rutiniškai, tačiau be dideliu pojūčių. Kaip ir eidami į sporto klubą raumenų neužauginame po valandos, taip yra ir su meditacija. Nuraminti protą – užtrunka laiko. Tačiau aš žinojau, kad turiu imtis šių pastangų, kad pajusti pokyčius gyvenime“, – dalijosi ji.

Anot Agotos, jos gyvenimo pokyčius lėmė ir meditacijos jungimas su sportu.

„Kuomet išsikrauname – mūsų protas nurimsta, atsipalaiduoja, tad ir lengviau galime panirti į vidų, tad, jei kažkas jaučiais panašiai kaip aš – linkiu tą išbandyti. Taip pat galite nepamiršti ir rašymo praktikos. Tai puikus būdas išleisti viduje susikaupusias mintis, emocijas, jausmus“, – patarė ji.

Agota Jakutytė-Kriščiūnienė

Pašnekovės manymu, sugrįžti į save bei tikrąjį gyvenimą gali padėti net ir tam tikra savanoriška veikla.

„Tai – puikus būdas „nusileisti“ į gyvenimą. Dirbti ne dėl savęs, bet dėl kito. Prisiminti, kad visas gyvenimas nesisuka tik apie mus, o, kad ir visame pasaulyje pilna kančios. Padėdamas kitam, pirmiausia, tu padedi sau, o, jei pats viduje nebūsi tvirtas – siekis padaryti pasaulį geresniu tikrai atrodo keistokas“, – teigė A. Jakutytė-Kriščiūnienė.

Balansas – labai svarbus

Socialiniuose tinkluose A. Jakutytė-Kriščiūnienė su savo sekėjais kasdien dalijasi įvairių savo gyvenimo veiklų užkulisiais, o jų moters kasdienybėje, atrodo, yra tiesiog begalybė. Žvelgiant į Agotą, norisi prisiminti ir gerai žinomą bei dažnai visuomenėje kartojamą posakį: „kuo daugiau darai – tuo daugiau ir padarai“. Nors toks gyvenimo receptas gali atrodyti gana paslaptingas, o tuo pačiu ir sudėtingas, savo patirtimi dalindamasi Agota teigė, kad ji pati visur stengiasi tiesiog atrasti balansą.

„Aš visada buvau veiklus žmogus. Tai, matyt, mane gelbėja nuo per didelio proto įsijungimo. Kai turi ką veikti – mažiau laiko lieka proto šurmuliui, bet kartu su vyru nemažai mokėmės ir, manau, vis dar kremtame darbo ir laisvo laiko balanso klausymą. Ypač, kai užsiimi verslu, pamesti kitus dalykus labai lengva, nes gali tarsi prisidengti, jog darbas – tavo aistra, kūryba“, – teigė Agota.

Agota Jakutytė-Kriščiūnienė

Anot jos, nors gali būti ir taip, vis dėlto, moters manymu, tai yra laikina.

„Tai tik mažytė dėlionės detale visame gyvenime, tad tikrai ne kartą mokėmės dėlioti prioritetus. Aš kartais pagalvoju, ką prisiminsiu paskutinėmis gyvenimo akimirkomis? Ar verslo pasiekimus? Uždirbtus pinigus? Pasiekta galią? Tikrai ne. Sieksiu išgyventi kuo daugiau akimirkų praleistų su šeima. Apsikabinimų, nuotykių, jautrių pokalbių ar net kartu įveiktų išbandymu. Galiu kalbėti tik už save, bet man pačiai šis balansas – labai svarbus“, – dalijosi A. Jakutytė-Kriščiūnienė.

Rytas – mėgstamiausia dienos dalis

Instagram platformoje Agotą stebintys žmonės turbūt ne kartą girdėjo, kad mėgstamiausia jos dienos dalis – tai rytas. Šią dienos dalį moteris praturtina įvairiais ritualais bei prasmingomis ir mėgstamomis veiklomis. Kaip teigė pati moteris, net ir keliaudama ji stengiasi atsikelti kuo anksčiau ir patyrinėti bundantį miestą ar gamtą. Tai jai labai svarbu.

„Mano rytas prasideda nuo adaptogeninių papildų, kurie padeda palaikyti vidinę pusiausvyrą, imunitetą. Tada arba einu sportuoti, ar bent prasitampau. Dar ryte labai mėgstu rašyti. Dažniausiai, įvardinu bent 3 dalykus, už ką esu dėkinga, kas mano dieną padarytų produktyvesne. Manau, taip galime irgi puoselėti dėkingumą net už mažus dalykus“, – pasakojo A. Jakutytė-Kriščiūnienė.

Agota Jakutytė-Kriščiūnienė

Po viso to, Agota stengiasi skirti bent 40 minučių savo laiko meditacijai.

„Pradžioje prasikvėpuoju, o tada leidžiu sau panirti į vidų. Taip pradėjusi dieną jaučiuosi ramesnė, atrodo, vidus tampa skaidresnis, o jei susiduriu su iššūkiais kasdienybėje, tokia rutina tiesiog padeda išlaikyti pusiausvyrą. Manau, daugelis šių ritualu atėjo su patirtimi, tačiau jie nėra kažkuo unikalūs. Labai daug žmonių visame pasaulyje naudoja tokius ritualus, tad, matyt, tai veikia“, – svarstė moteris.

Sukaupta patirtimi norisi dalintis su kitais

Kad ir kiek gyvenime siektų ar kad ir ką beveiktų, A. Jakutytė-Kriščiūnienė pripažįsta, jog dabartinė jos pačios svarbiausia intencija yra būtent vidinė ramybė. Tam ji šiandien skiria išties daug dėmesio ir savo laiko, nes, rodos, pats gyvenimas moterį privertė atsigręžti į tai, kas iš tikrųjų yra svarbu. Šiandien, besidalindama savo patirtimi, Agota patarimais dalijasi ir su kitais. Jų paklausyti – tikrai verta ir prasminga.

„Kiekvienas mano veiksmas, darbas, poelgis – siekiu, kad kiltų iš vidinės ramybės, iš širdies. Kitaip, nesu tikra, ar tai, ką darau – tikrai geri pasirinkimai. Taip pat, kai jaučiuosi rami viduje, tai atsispindi santykiuose, bendravime mūsų šeimoje, o darnūs, pagarba ir atsidavimu paremti santykiai yra didžiausia dovana. Jei jaučiate, kad viduje tvyro baimės, nerimas, liūdesys ar abejonės – manau, pirmiausia, svarbu priimti tai, kaip jaučiatės“, – teigė moteris.

Agota Jakutytė-Kriščiūnienė

Anot jos, svarbu suprasti ir patikėti tuo, kad šiame pasaulyje tobulų nėra.

„Visi turime vienokių ar kitokių vidinių iššūkių, tačiau ne visi išdrįsta į tai pasižiūrėti ir, dar svarbiau, kažką su tuo daryti. Nemažai žmonių pasiduoda tai kančiai ir bando nuo jos pabėgti alkoholiu, narkotikais, ieškodami kitų santykių ar žmonių, kai, pirmiausia, turėtume pažvelgti į save. Kai priimame tai, kaip jaučiamės – tai jau be galo didelis žingsnis“, – teigė pašnekovė.

Anot jos, žengus pirmuosius žingsnius link problemų pripažinimo, svarbu kreiptis ir reikalingos pagalbos.

„Jei negalite pasakyti šeimai – pasidalinkite su specialistais, atraskite bendruomenes, kuriose žmonės ieško to paties, kaip ir jūs – ramybės. Taip galėsite šalia turėti žmones, kurie jus palaikys ir supras. Mano atveju, atkrito nemažai žmonių, nes, pasikeitus prioritetams, mes neberadome bendrumo. Tiesa, atsirado ir be galo daug naujų pažinčių, draugų ir net visa dvasinė šeima“, – dalijosi A. Jakutytė-Kriščiūnienė.

Agota Jakutytė-Kriščiūnienė

Ieškantiems vidinės ramybės moteris pateikė ir labai svarbų pasiūlymą.

„Kartu su bendražygiais nusprendėme dalintis savo patirtimi ir kviečiame atvykti į meditacijas Vilniuje ir Kaune, kur galėsite susipažinti, pradėti pokyčius nuo mažyčių žingsnelių. Pati turėdavau ir panikos atakas, tad tikrai linkiu daugeliui atrasti ir kvėpavimo pratimus, kurie, šiuo atveju, gali būti be galo svarbūs“, – teigė ji.

Anot A. Jakutytės-Kriščiūnienės, susidomėjusieji jos patirtimi ar siūlomomis meditacijos praktikomis – visada su ja gali susisiekti socialiniame tinkle Instagram.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją