Šiandien apie savo ateitį jaunas žmogus pradeda galvoti gana anksti. Vieni tikslo siekia išminties semdamiesi literatūroje, kitus judėti į priekį įkvepia žmonių sėkmės istorijos, tačiau yra ir daugybę tokių, kurie viską nori patirti, pamatyti ir pajusti patys. Džiugu, kad tokių galimybių yra, o ir toli ieškoti to – tikrai nereikia. Štai nevyriausybinė organizacija „Lietuvos Junior Achievement“, 30 metų sėkmingai įgyvendinanti įvairias sėkmingas programas, jau kelis metus aktyviai organizuoja programą „Šešėliavimas“, kuri skirta jaunosios kartos karjeros ugdymui. Apie tai, kas tai per programa ir kuo ji naudinga jaunam žmogui – Delfi pasakojo programos vadovė Indrė Engelkytė-Iršė.

Projektų valdymas, IT

Puiki galimybė pažinti savo svajonių profesiją

Kaip teigė I. Engelkytė-Iršė, organizacijos Lietuvos Junior Achievement organizuojama „Šešėliavimo“ programa – tai ugdymo karjerai programa, skirta Lietuvos mokykloms. Jos nauda jaunam žmogui apima daugybę skirtingų dalykų, tad tai išbandyti – pravartu kiekvienam.

„Ši programa padeda moksleiviams geriau pažinti save, suteikia galimybę pabendrauti su įvairių sričių specialistais ir išgirsti bei pamatyti, kaip atrodo jų svajonių darbo vieta, susipažinti su trokštamos studijuoti specialybės profesionalais“, – teigė programos vadovė.

Anot jos, „šešėliaudami“ moksleiviai gyvai arba virtualiai lankosi pasirinktose organizacijose ir susipažįsta su jų gyvenimu.

„Moksleivis turi galimybę stebėti profesionalo kasdienybę, susipažinti su darbotvarke, pagelbėti atliekant įvairiausias užduotis, galbūt dalyvauti net skyriaus ar departamento susirinkimuose. Taip pat, tai puiki proga moksleiviui iš pirmų lūpų išgirsti, kokių įgūdžių ir žinių reikia, norint pasiekti karjeros aukštumų vienoje ar kitoje srityje“, – pasakojo I. Engelkytė-Iršė.

Taigi, kaip teigė pašnekovė, pagrindinis „Šešėliavimo“ programos tikslas – padėti 9-12 klasių mokiniams geriau pažinti save, susipažinti su skirtingomis profesijomis ir išsirinkti norimą studijų kryptį bei siekti profesinių tikslų per praktinę patirtį.

„Programa susideda iš keturių dalių: įvadiniai užsiėmimai ir baigiamasis užsiėmimas – įgyvendinami klasėje, o „šešėliavimo“ vizitas įgyvendinamas pasirinktoje įmonėje, įstaigoje ar organizacijoje. Dalyvaudami programoje, mokiniai įgyja įgūdžių pažinti save, įvertinti savo gebėjimus, reikalingus norint dirbti konkrečioje pozicijoje, išmoksta pasirinkti jiems tinkamiausias profesijas, susikurti darbo paieškos priemones ir užmegzti ryšius“, – teigė I. Engelkytė-Iršė.

Tiesa, nors didžioji dalis „Šešėliavimo“ programos lankomų ir siūlomų įmonių yra Kaune ir Vilniuje, programos vadovė teigė, kad šiemet programa – atvira visiems norintiems.

„Visus, norinčius prisijungti prie programos, kviečiame kreiptis į savo mokyklos mokytoją ar karjeros specialistą, kuris užpildys anketą seseliavimas.lt platformoje ir susisieks su programą įgyvendinančia „Lietuvos Junior Achievement“ komanda“, – skatino moteris.

Programos populiarumas kasmet auga

„Šešėliavimo“ programai Lietuvoje egzistuojant jau trečius metus, jos populiarumo augimą galima pastebėti kasmet. Anot I. Engelkytės-Iršės, tą įrodo konkretūs dalykai.

„Sulaukiame vis didesnio susidomėjimo ne tik iš moksleivių, bet ir iš verslo atstovų. 2021-aisiais programą pradėjome su daugiau nei 20 įsitraukusių įmonių, įstaigų, organizacijų, turėjome daugiau nei 40 sukurtų skirtingų „Šešėliavimo“ pozicijų ir 4 dalyvaujančias mokyklas. Šiemet galime pasidžiaugti pritraukę daugiau nei 100 įmonių, įstaigų ar organizacijų, kurios sukūrė daugiau nei 240 šešėliavimo pozicijų“, – pasakojo ji.

Anot moters, išaugo ir prie programos prisijungiančių Lietuvos mokyklų skaičius.

„Šiemet programoje dalyvauja virš 30 Lietuvos mokyklų“, – teigė „Šešėliavimo“ programos vadovė.


Pasak jos, dabar programoje dalyvaudami moksleiviai gali išbandyti pačias įvairiausias profesines sritis.

„Nuo teisės iki medicinos, verslo ar finansų valdymo, bankininkystės, inžinerijos, žmogiškųjų išteklių valdymo ir daug kitų. Sričių įvairovė sukuria sąlygas pamatyti labai įvairias profesijas ir verslo sritis“, – teigė I. Engelkytė-Iršė.

Džiugu ir tai, kad į tokią veiklą įsitraukti yra linkusios ir pačios įmonės, įstaigos bei organizacijos.

„Ypatingai šiemet matome, kokia didelė dalis Lietuvos įmonių, įstaigų ar organizacijų yra linkę atverti savo duris ir patirtimi pasidalinti jaunąja Lietuvos karta. Juos dar labiau paskatinti galėtų suvokimas, kad tokiu būdu jie galbūt labai iš anksto kviečia prisijungti savo būsimą darbuotoją, būsimą savo profesijos specialistą“, – teigė „Šešėliavimo“ programos vadovė.

O svarbiausia, kad programos naudą ir svarbą suprastų patys moksleiviai. Tiesa, atrodo, kad jie tuo – nei kiek neabejoja.

„Daugiau nei 97 proc. programoje dalyvavusių ir apklausą užpildžiusių moksleivių sako, kad „Šešėliavimo“ patirtis jiems padėjo profesijos pasirinkimo kelyje. Bendrai savo šešėliavimo vizitų patirtis moksleiviai vertina 9.7 balo iš 10. Jie taip pat teigia, kad dalyvavimas programoje suteikia daugiau motyvacijos, daro įtaką tolimesniems jų pasirinkimams ne tik profesiniame kelyje, bet ir asmeniniame gyvenime“, – dalijosi I. Engelkytė-Iršė.

„Šešėliavimo“ programa startuos jau lapkričio 20 dieną. Jos metu moksleiviai apsilankys daugybėje skirtingų įmonių ir organizacijų, tarp kurių – ir Delfi, kur jaunuoliai galės tiek susipažinti su pačia organizacija, tiek iš arti pamatyti, kaip atrodo žurnalistų ir rinkodaros specialistų darbas. Tikimės, kad jie išsineš tik pačias geriausias patirtis ir juos motyvuojančius tikslus, o galbūt net ir pasiūlymą ateities darbui!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją