Lietuvos kurortų pramogos

Norintiems pabėgti nuo rutinos bei aktyviai praleisti savo atostogas Lietuvoje, Lietuvos kurortai gali pasiūlyti ilgą sąrašą pramogų. Anot N. Sutkaitytės, kurortai kviečia žmones ne tik į įvairius renginius, festivalius bei koncertus. Apstu ir pramogų, kurios ir pakels adrenalino kiekį kūne, ir padovanos nuostabų kraštovaizdį.

„Pavyzdžiui, Birštone kviečiu aplankyti ilgiausią ir ekstremaliausią rogučių trasą Lietuvoje, kuriomis skriejant galima pasiekti iki 40 km/val. greitį arba įkopti į 12 metrų laipiojimo bokštą „Smagu lipti“. Taipogi, nuostabią Birštono panoramą nužvelgti nuo aukščiausio Lietuvoje apžvalgos bokšto ar skrendant oro balionu, prasieiti basomis kojomis Kneipo taku ar apžiūrėti Birštono apylinkes tiesiog sėdant ant dviračio“, – patarimais dalijosi ji.

Rogučių trasa Birštone (Pauliaus Grigaliūno nuotr.)

Ne mažiau pramogų laukia ir Druskininkuose.

„Druskininkuose laukia ne tik vandens atrakcionų parkas, veikiantis ištisus metus, bet ir laisvo kritimo šuolis iš 21 m aukščio nuotykių parke, kuriame be šuolio galima lynu perskristi Nemuną, palaipioti medžiuose įtaisytomis trasomis ar išbandyti „drambliaskrydį“. Beabejo, „Lynų kelio“ keltuvu persikelti į kitą Nemuno pusę, kur galima pasivažinėti kartingais ar paslidinėti ištisus metus veikiančiame Snow parke“, – teigė N. Sutkaitytė.

Palangoje dienas leisti galima ne tik prie jūros. Miesto svečiai ir jo gyventojai ten gali atrasti daugybę dar neišbandytų veiklų.

„Kviesčiau pasikelti moderniausiu apžvalgos ratu nuo kurio visas Palangos pajūris ir Palangos tiltas kaip ant delno. Taip pat, tiems, kurie nebijo sušlapti, užsukti į moderniausią vandenlenčių parką Europoje „313 cable park“, kur renkasi šio vandens sporto entuziastai ir mėgėjai ar išbandyti irklentes, banglentes, o gal praplaukti kanoja. Netoli Palangos, kviesčiau užsukti į miniatiūrų ir botanikos parką „Babilono sodai“, kur gėlių parko fone galima pasidaryti įsimintinas asmenukes su žymiausiomis pasaulio architektūros statinių miniatiūromis“, – pasakojo vietinio turizmo ekspertė.

Ramybe ir grožiu alsuojanti Kuršių Nerija dažnam gali pasirodyti ir nuobodi, tačiau įdomybės slepiasi atokiau. Pagrindinius paplūdimius N. Sutkaitytė siūlo iškeisti į atokią vietą Alksnynėje.

„Tai labai įdomi vieta vadinama Vėjo parku su originaliai įrengta stogine, dekoruota kankorėžiais, kriauklėmis, varpeliais ir vėjo malūnėliais. Žinoma, nuostabią Kuršių Nerijos panoramą siūlyčiau pamatyti iš Nidos švyturio, aplankyti interaktyvų Mizgirių gintaro muziejų, sudalyvauti žygyje kanojomis ar jūriniu katamaranu, prasieiti Parnidžio kopos ar Naglių gamtinio rezervato pažintiniais takais“, – teigė pašnekovė.

Anot jos, kiekviename pažintiniame take Kuršių Nerijos grožis atsiveria skirtingais kampais.

Aktyvaus laisvalaikio mylėtojams – kelionės dviračiu

N. Sutkaitytės teigimu, smagiausi dviračių maršrutai yra tie, kurie mums gali padovanoti gražius vaizdus. Vienas tokių – dviračių takas aplinkt Platelių ežerą, kuriuo minant galima ne tik gėrėtis nuostabiais vaizdais, bet ir pasidžiaugti geros kokybės keliais, o vėliau aplankyti ten vietos muziejų ar apžvalgos bokštą.

„Taip pat, viena iš smagių patirčių – pajūrį apkeliauti dviračiu Pajūrio dviračių trasa, juolab dar smagiau bus juo minti, kuomet pasibaigs dviračių tako Smiltynė – Juodkrantė rekonstrukcija“, – teigė pašnekovė.

N. Sutkaitytė siūlo vaizdingus dviračių maršrutus po Lietuvą, kurie apima ne tik istorinį maršrutą po tris Lietuvos sostines – Vilnių, istorinę Trakų ir laikinąją Kauną, bet ir Žemaitijos bei Mažosios Lietuvos regionus.


Kviečia šalį geriau pažinti per maistą

Anot N. Sutkaitytės, beveik nei viena kelionė neapsieina be gastronominių patirčių, todėl ji siūlo ir kviečia santykį su Lietuva kurti būtent per maistą, nes kiekvienas Lietuvos regionas keliautojams gali pasiūlyti unikalių lietuviškų skonių.

„Pavyzdžiui, norint pažinti Žemaitiją, būtina paragauti kastinio su bulvėmis, šmakalo, cibulynės. Keliaujant po Mažąją Lietuvą ir Šilutės kraštą paskanauti kafijos ar tijos su puceliais, tantės pyragu ar vofeliais, būtinai šviežios žuvies“, – teigė vietinio turizmo ekspertė N. Sutkaitytė.

Populiarių ir ypatingų patiekalų galime rasti ir kitame Lietuvos gale.

„Suvalkijoje „Zanavykų ragaučiaus“ – krosnyje keptos kopūsto galvos, švilpikų, skilandžio ir kitų kraštą pristatančių patiekalų. Aukštaitijoje šaltanosių su mėlynėmis, populiarių bulvių ar miltų patiekalų, atsigaivinti gilių kava, o Dzūkijoje patiekalų iš miško gėrybių, dzūkiškos bulvinės bandos, desertui – grikinės babkos“, – pasakojo pašnekovė.

Anot jos, jau ne pirmus metus tautiečiai ir šalies svečiai Lietuvą yra kviečiami atrasti ragaujant tradicinių patiekalų, tokių kaip šaltibarščiai ar cepelinai, interpretacijas.

„Manau, kad gastronominės kelionės ne tik sužadina apetitą, bet ir skatina pažinti gimtinę per vieną gyvybiškai svarbų mūsų jutiminį pojūtį“, – teigė N. Sutkaitytė.

Dar neatrastos vietos

Pradėjus galvoti apie atostogas Lietuvoje, akys krypsta į gerai pažįstamus, o gal net ir dešimtis kartų lankytus kurortus, tačiau Lietuvoje dar tikrai turime ir neatrastų, tačiau įdomių ir savo paslaptingumu žavinčių vietų. Tai patvirtina ir N. Sutkaitytės pasiūlymų sąrašas.

„Kaip turistinę vietovę norėčiau išskirti Dreverną, ne veltui ji save drąsiai vadina poilsio ir pramogų uostu. Turinti išplėtotą mažųjų laivų uostą, keliautojus traukia kempingu ant Kuršių marių ir Drevernos upės kranto su kompaktiškais poilsio nameliais ir nuostabiu vaizdu į marias, kitapus kranto esančią Kuršių Neriją bei Mirusias kopas“, – pasakojo ji.

Pasak jos, šiai vietai galima priskirti „vietos, kurioje norisi nubusti“ titulą, o poilsį joje pamils ir tie, kurie ieško ramybės, ir aktyvaus laisvalaikio mėgėjai.

„Dar viena kryptis, kurią norėčiau paminėti – Biržai. Beabejo, kad Biržų išskirtinis objektas yra

Kirkilų apžvalgos bokštas su savo išskirtine architektūra – nugrimzdusios valties, mėnulio formos – ir vaizdu į karstinius ežerėlius. Šis kraštas pasižymi gamtos objektais – nuo smegduobių iki dolomitinių atodangų“, – pasakojo N. Sutkaitytė.

Vietinio turizmo ekspertė kviečia aplankyti ir šių metų Lietuvos kultūros sostinę – Tauragę.

„Be įvairaus žanro renginių, Tauragė gali pasiūlyti didžiausią Žemaitijos nuotykių parką „Taurų nuotykių parką“, kuriame galima ekstremali nakvynė 8 m aukščio nameliuose medyje arba nameliuose dykrose, netrukus atsivers Pagramančio apžvalgos bokštas-regykla, vaikščiojant regioniniame parke galima surasti net 12 kabančių tiltų, sudalyvauti Tauragės vėjo elektrinių parko edukacijoje“, – dalijosi ji.

Atostogų Lietuvoje kainos

Viena iš priežasčių, kodėl Lietuvos jaunimas renkasi keliauti svetur, yra aukštos kainos Lietuvos kurortuose. Anot N. Sutkaitytės, vykdami atostogauti į užsienį, esame linkę kelionę susiplanuoti iš anksto, tačiau keliones Lietuvoje renkamės gan impulsyviai, o tai ir yra viena iš priežasčių, kodėl išleidžiame daugiau.

„Jau ir atostogas Lietuvoje reikėtų planuotis iš anksto, norint sutaupyti ir būti tikram, jog norima vieta nebus užimta. Aš savo vasaros atostogas Lietuvoje pradėjau planuoti vasario mėnesį, tad man beliko tik laukti ir nepatyriau bereikalingo streso, kurį manau patiria kiekvienas, kai sunku suderinti atostogų poreikius su galimybėmis“, – dalijosi vietinio turizmo ekspertė.

Neringa Sutkaitytė

Anot jos, dar vienas būdas sutaupyti – rinktis mažiau populiarias vietas.

„Lietuvos regionai turi labai daug žavesio, kiekvienas miestas ar miestelis turi ką pasiūlyti keliautojui, tik reikia šiek tiek atlikti namų darbų ir tikiu, kad kelionės įspūdžiai bus ne ką mažiau įsimintini už tuos, kur tuo metu galbūt ilsisi visa Lietuva. O ir Lietuva nuostabi tuo, kad turi keturis metų laikus, tad turime puikią galimybę lankytiną vietą pamatyti visais metų laikais ir pastebėsite, kad ji nuolat kinta ir gali pasiūlyti skirtingas patirtis“, – teigė N. Sutkaitytė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją