Ragina įveikti iššūkius

Paauglystė – tapatybės ieškojimo metas. Elgesio sutrikimai, tapatybės krizės, emocijų atakos, vertybių paieškos kurių pagrindinis tikslas suprasti: kas aš esu. Svarbiausi atsakymai dažniausiai išgirstami šeimoje, tada atsiranda saugumo, pasitikėjimo jausmas, gimsta produktyvus svajonių įgyvendinimo modelis. O jei šeimos nėra arba joje tavęs niekas negirdi? Tokiu atveju labai svarbu, kad šalia paauglio atsirastų suaugęs žmogus, galintis nukreipti ir suprasti jaunuolį. Tas, kuris jį lydėtų, suprastų ir padėtų.

Maltiečių palydėjimo koordinatorė Kaune Akvilė Jakimavičienė sako, kad Palydėjimo paslauga yra skirta jaunuoliams nuo 16 iki 24 metų, kurie patiria labai didelius sunkumus, yra iš socialinę riziką patiriančių šeimų.

„Tai ši paslauga yra labai svarbu jaunuoliui, nes jis šalia turi žmogų, kuris gali padėti save realizuoti, padėti pasiruošti savarankiškam gyvenimui. Paprastai šios grupės jauni žmonės yra nelinkę spręsti savo problemų, daugiau plaukia tiesiog pasroviui, todėl mes esame tie žmonės, kurie padeda, būna visada šalia“, – paaiškina pašnekovė.

Ji tęsia, kad kai kuriems jauniems žmonėms labai sunku reikšti savo emocijas, jas atpažinti, trūksta socialinių įgūdžių, buitinių įgūdžių, sudėtinga bendrauti, priimti tam tikrus sprendimus, jiems trūksta pasitikėjimo savimi.

„Ir dažniausiai nėra svarbu, kokio amžiaus yra tie vaikai, iššūkiai jiems yra vienodi, todėl labai svarbu suteikti jiems visą reikiamą pagalbą nuo vaikystės iki pat paauglystės“, – sako A. Jakimavičienė.

Akvilė Jakimavičienė

Dėmesys paaugliams

Jau antri metai maltiečiai kviečia visuomenę atsigręžti į vaikus ir jaunimą, patiriančius įvairaus pobūdžio sunkumus, iš socialinės rizikos veiksnius patiriančių šeimų, turinčius globos patirčių.

Šiemet paramos akcijos „Drąsiau į gyvenimą“ dėmesys krypsta į paauglius. Ne visiems gyvenimas tinkamai sudėlioja ateities laiptelius, bet prie pokyčių link jų šviesios ateities galime prisidėti kiekvienas.

„Regionuose apskritai trūksta užimtumo. Užsiėmimuose, kuriuos vykdome, sutinkame paauglius, kurie ieško bendravimo, veiklos, galbūt neranda kažkokio atitikmens savo rajone ir tuomet leidžia laiką gatvėje, ieško tų užsiėmimų, bendravimo, kurį ir stengiamės mes suteikti. Pastebime, kad vaikų dienos centrai dažnai jiems nebėra tas atitikmuo, jie nenori ruošti pamokų, nenori būti savanoriais mažesniems vaikams, tai paslaugų, erdvių būtent paaugliams trūksta, net ir Vilniuje ne visi paaugliai išdrįsta atvykti į centrą kitame rajone“, – pasakoja Vilniaus socialinio klubo socialinė darbuotoja Rusnė Gužauskaitė.

Multidimensinės šeimos terapijos terapeutas Titas Medelis priduria, kad su jaunuoliais iš problematiškos aplinkos labai sunku sukurti gerą, nuoširdų santykį, jiems padėti, tai užtrunka.

„Jiems yra sudėtinga sukurti santyki su žmonėmis, pasakoti, kaip jaučiasi ir kokius sunkumus gyvenime patiria. Bet multidimensinės šeimos terapijoje mes turime tam tikrus įrankius, kurie padeda tą santykį kurti, netgi vadiname tai aljanso kūrimu. Užmezgus santykį galima galvoti apie atviresnį pokalbį, per kurį išsiaiškiname didžiausias problemas ir iššūkius, kuriuos jaunuolis patiria ir tuomet jau galime galvoti apie kažkokį susitarimą“, – pabrėžia pašnekovas.

Rusnė Gužauskaitė

Laikas dienos centruose

Maltiečiai turi įsteigę 13 vaikų dienos centrų ir visi jie ieško galimybių specializuotis – rasti kryptį darbui su paaugliais. Labai svarbu, kad maltiečių globojami ir specialistų pagalbos sulaukę
12–14 metų vaikai, kai tampa nebeįdomu su mažaisiais, nedingtų iš centrų, nepradėtų ieškoti kitos, nebūtinai tinkamos, bendrijos.

Taikomi įvairūs būdai, kaip sukurti atskirą erdvę darbui su sunkumus patiriančiais paaugliais. Pvz., Šiauliuose maltiečių vaikų dienos centro patalpose yra skiriamos ilgesnės darbo valandos – išėjus pradinukams vyresni vaikai turi erdvę savo pomėgiams, pokalbiams. Kitur tai sprendžiama tas pačias patalpas kelias dienas per savaitę skiriant mažiesiems, kelias – paaugliams. Tačiau maltiečiai pastebi, kad labai trūksta tokiai specializacijai reikalingos valstybės ir visuomenės pagalbos.

Titas Medelis

Maltiečiai ieško sprendimų, kad paaugliai neišslystų iš rankų

Supratę, kad paaugliams reikia atskiro dėmesio ir kitokio darbo su jais pobūdžio, maltiečiai pernai Kaune kartu su J. Valančiūno fondu atidarė paauglių dienos namus „Istorijos“ – kiekvienas čia ateina su savo istorija. Namų lankytojai – buvę maltiečių vaikų dienos centro auklėtiniai. Atidarymo proga maltiečių generalinio sektoriaus Edvino Regelskio pasakyti žodžiai: „Turime gražius namus, bet svarbiausi jų šeimininkai – paaugliai, kurie jie čia gaus nuolatinę pagalbą ir kurs savo gyvenimo istoriją. Individualus darbas su kiekvienu jaunu žmogumi yra be galo svarbus – tai nebus tik susirinkimo ar veiklų vieta, čia apsigyvens bendruomenė, kur kiekvienas galės išsipasakoti, išbandyti save, ras emocinį palaikymą“ pildosi su kaupu – pagal galimybes dienos namus gali lankyti 13 paauglių, bet šiandien norinčiųjų skaičius auga.

Kaimiškose vietovėse maltiečiai susiduria su dar opesnėmis paauglių užimtumo ir įtraukties problemomis. Čia visi vieni kitus pažįsta, tad jaunuoliai iš globos namų mokyklose dažnai „nešioja“ nurašyto, niekam tikusio etiketę. Jiems specializuotos erdvės yra tikras išsigelbėjimas. Vyžuonose Utenos rajone veikianti maltiečių atvira jaunimo erdvė – vienintelė miestelyje vieta paauglių prasmingam laisvalaikiui ir savirealizacijai.

Prie pagalbos jaunimui prasminga prisidėti visiems

Vykdant šią veiklą maltiečiams reikia Jūsų pagalbos, tad nuoširdžiai kviečiame Jus paremti ir tokiu būdu padėti jaunuoliams iš sunkios aplinkos drąsiau eiti į gyvenimą.

Surinktos lėšos bus panaudotos paauglių erdvių kūrimui ir išlaikymui, traumas išgyvenusių jaunuolių konsultacijoms, bus skirtos jaunuolių iš globos namų būsto nuomai ir mokslo mokesčiams, taip pat medicinos, teisės ir kt. specialistų paslaugoms. Pasaulinės organizacijos skaičiuoja, kad investavus 1 eurą į socialinės rizikos veiksnius patiriančius vaikus grąža grįžta dešimteriopai. Kita vertus, savimi pasitikintis ir save realizavęs jaunuolis netampa visuomenei našta.

Aukodami interneto puslapyje www.maltieciai.lt/drasiau-i-gyvenima paremti galite pasirinkta suma arba aukoti reguliariai. Verslo įmonės gali savo paramą pervesti į Maltos ordino pagalbos tarnybos vaikų ir jaunimo banko sąskaitą LT294010051003992200 (Luminor Bank).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją