Pasivaikščiojimas tarp pačių medžių viršūnių

Medžių lajų pažintinis takas – tai pirmasis takas Baltijos valstybėse ir visoje Rytų Europoje, kur galima pasivaikščioti medžių lajų/viršūnių lygyje, kaip rašoma infoanyksciai.lt. Pradėjus kelionę nuo šalia įrengtos automobilių stovėjimo aikštelės, iškart pasitinka visai šalia esantis Anykščių pasididžiavimas – Puntuko akmuo. Nors šiuo metu jis nėra laikomas pačiu didžiausiu Lietuvoje, tačiau iki šiol stebina neįtikėtinu savo dydžiu.

Apžiūrėjus Puntuko akmenį, kelionė tęsiasi miško takeliu į kalną. Pakeliui galima apžiūrėti inkilų parodą, vabzdžių namelį. Užkopus į kalną pasiekiamas pagrindinis tikslas – medžių lajų pažintinis takas. Įėjimas suaugusiam žmogui – 4eur. Neįgaliems asmenims, pensininkams, studentams ir moksleiviams taikoma nuolaida.

Medžių lajų takas Anykščiuose

Šis pažintinis takas sukuria tikrai išskirtinį pojūtį. Aplink taką esantis Anykščių šilelio miškas, kuris jau nuo seno garsėja visoje Lietuvoje, pasitinka medžių didybe ir unikalumu. Einant taku galima stabtelėti pasigrožėti gamta tam įrengtose nedidelėse sustojimo/apžvalgos aikštelėse, o pačioje tako pabaigoje įrengtas apžvalgos bokštas. Nuo jo atsiveria nuostabūs vaizdai į Anykščių šilelį, Šventosios upės vingius. 2016 m. Jungtinių tautų Pasaulio turizmo organizacijos rengiamuose prestižiniuose turizmo inovacijų ir meistriškumo apdovanojimuose Medžių lajų tako kompleksui suteiktas aukščiausias įvertinimas, kaip teigiama LRV svetainėje.

Medžių lajų takas Anykščiuose

Dar daugiau išskirtinių pojūčių – eko basų kojų takas ir medinių skulptūrų parkas

Visai netoli lajų tako įsikūrę dar daugiau išskirtinių pramogų visai šeimai – ekologiškas basų kojų takas bei Medinių skulptūrų parkas – Praeities Takas. Abu lankytini objektai yra vienas šalia kito, tad galite aplankyti abu vienu metu.

Medinių skulptūrų parkas - Praeities Takas
Medinių skulptūrų parkas - Praeities Takas
Medinių skulptūrų parkas - Praeities Takas

Ekologiškas basų kojų takas yra 1 km 200 metrų ilgio, tad bus nesunkiai įveikiamas visai šeimai. Eidami mišku po kojomis pajusite smėlio smilteles ar natūralias samanas, grublėtus kankorėžius, teks sušlapti kojas ežere, o eidami Puntuko kaimo vietovėje rastomis plytomis tarsi žengsite istorijos keliais. Tako paklotė jus tikrai maloniai nustebins ir suteiks galimybę patirti neįtikėtinus pojūčius, kaip rašoma infoanyksciai.lt.

Medinių skulptūrų parkas – ne ką mažiau įdomesnė vieta pasivaikščiojimui gamtoje. Pačiame miške įsikūręs parkas stebina išskirtinėmis skulptoriaus Valerij Kunigel sukurtomis itin tikroviškomis skulptūromis. Take galima pamatyti apie 20 skulptūrų: įvairių gyvūnų, grybų, vabzdžių ir kitų gamtos objektų atvaizdų. Šis parkas taip pat būtinas aplankyti – viena iš parko skulptūrų prieš keletą mėnesių buvo įtraukta į Ginesso rekordų knygą kaip aukščiausia medinė skulptūra! Skulptūros aukštis siekia 25.11m ir atrodo ji tikrai labai labai įspūdingai.

Į Gineso rekodrų knygą patekusi ąžuolinė skulptūra „Eglė žalčių karalienė”.
Į Gineso rekodrų knygą patekusi ąžuolinė skulptūra „Eglė žalčių karalienė”.

Safari parkas – nepamirštamas nuotykis laukinėje gamtoje

Na ir pabaigai didžiausią įspūdį palikusi pramoga, į kurią laiką užsirezervuoti tiesiog būtina iš anksto – Safari parkas. Žmonių čia visada apstu ne šiaip sau – aptvertame 50 hektarų kalvų, miškelių, pelkių parke galima išvysti daugiau nei 200 gyvūnų – čia laisvai ganosi zebrai, danieliai, juodieji afrikos stručiai, Highland raguočiai, lamos, alpakos, muflonai, asiliukai, velso poniai, kupranugariai, buivolai, kaip rašoma infoanyksciai.lt.

Safari parkas Anykščiuose

Į visą šį didžiulį gamtos plotą galima patekti specialiais Safari parko automobiliais. Juos galite išsinuomuoti sau ir savo šeimai – per turui skirtas 45 minutes turėsite visišką laisvę keliauti ten, kur norisi labiausiai. Tiesa, būtina laikytis parke nurodytų taisyklių ir jokiu būdu neišlipti iš automobilio, kadangi teritorijoje visiškai laisvai vaikšto laukiniai gyvūnai, kurie gali būti labai pavojingi.

Pradėjus turą pasitinka pirmieji gyvūnai, kurie jau žino, ką galima gauti iš turistų. Šviežios morkytės, duodamos kiekvienam parko lankytojui, yra labai mėgstamos ir laukiamos. Vos tik sustojus netoliese, prie automobilio pribėga asiliukai, velso poniai ir įkiša galvas, laukdami mėgstamų skanėstų!

Safari parkas Anykščiuose

Tiesa, kai kurie iš jų yra tikrai įspūdingo dydžio, todėl ne visiems gali patikti. Pamačius didesnį, gasdinantį gyvūną, tereikia užsidaryti autmobilio langą ir važiuoti toliau. Vienas iš įspūdingo dydžio gyvūnų – čia gyvenantis kupranugaris!

Safari parkas Anykščiuose

Parke taip pat galima išvysti kitus labai draugiškus bei mažiau gasdinančius gyvūnus: danielius, lamas, alpakas. Jų čia yra labai daug! Kai kurie gali būti šiek tiek bailesni, tad laikosi atstumo nuo automobilio, o kiti morkytes valgo tiesiai iš rankų.

Safari parkas Anykščiuose
Safari parkas Anykščiuose

Vieni įspūdingiausių ir didžiausių gyvūnų parke – raguoti buivolai. Nors apie juos platesnės informacijos nepateikta, tačiau gyvūnai atrodo tikrai gana pavojingai, nuo jų lankytojai stengiasi laikytis saugaus atstumo, nešerti, kadangi dideli ragai tikrai nekelia daug pasitikėjimo.

Safari parkas Anykščiuose

Šalia buivolų taip pat laksto didelis strutis. Nors didelio pavojaus jis galbūt ir nekelia, tačiau yra labai greitas, kaklas ilgas, o snapas nemažas, todėl išprašyti jį iš automobilio dėl ilgo kaklo gali būti tikrai sudėtinga.

Safari parkas

Kiti du stručiai laikomi už apsauginės tvorelės, todėl kelia daugiau pasitikėjimo, čia sustoja ir daugiau lankytojų.

Na ir pačioje pabaigoje nustebino sutikta zebrė, kurios maitinti morkytėmis nerekomenduojama dėl lankytojų saugumo, tačiau šalia važiavę žmonės apie tai arba neperskaitė, arba rizikavo ir nekreipė dėmesio.

Safari parkas

Safari parke taip pat yra ką veikti ir laukiant pažintinio turo, o tai yra itin aktualu, kadangi palaukti dažnu atveju reikia – iš ankstesnio turo vėluojantys grįžti asmenys nėra itin kontroliuojami ir iškart po jų užsirezervavusiems gali tekti palaukti. Nors laukti labai ilgai neteks, tačiau tai gali sukelti nepatogumų atvykstantiems su mažesniais vaikais. Tokiu atveju, parkas siūlo pasivaikščioti tarp labai draugiškų alpakų, paglostyti mielus triušiukus, kuriuos vaikai labai mėgsta!

Tokie parkai, kuriuose galima netrukdomai susipažinti su gyvūnais, yra labai populiarūs visoje Europos Sąjungoje. Jų užduotis - padėti jaunajai kartai susipažinti su gamta, pajusti jos artumą, ryšį su ja, kad laikui bėgant noras ją išsaugoti tik stiprėtų. Šiandien jaunas žmogus, kurio seneliai, proseneliai jau nėra kaimo gyventojai, tikrosios gamtos galbūt ir nėra pažinęs, todėl tokie parkai atlieka svarbią misiją vykstant vis intensyvesnei urbanizacijai ne tik ploto prasme, bet ir jaunimo širdyse. Gali būti, kad tai yra ateities ekoturizmo šaka.

Safari parkas Anykščiuose
Safari parkas Anykščiuose

Kiti lankytini objektai

Norint aplankyti visus įdomius lankytinus objektus Anykščiuose gali tekti čia pasilikti su nakvyne, kadangi objektų yra labai daug! Tekste taip pat nepaminėtas Burbiškio dvaras, Rogučių trasa, Arklio ir Siauruko muziejai, Labirintų pramogų parkas bei daugelis kitų. Šiaurės rytų Lietuvoje esančiame mieste gausu ir maitinimo įstaigų, tad kur skaniai pavalgyti tikrai rasite nesunkiai.

Būkime atsakingi!

Visgi norint ilgiau pasidžiaugti įvairiomis pramogomis tiek gamtoje, tiek už jos ribų, būtina laikytis nurodytų taisyklių, saugoti ir neteršti gamtos, nešiukšlinti, negasdinti laukinių gyvūnų, elgtis atsakingai bei sudrausminti netinkamai besielgiančius žmones. Tik saugodami ir puoselėdami lankytinus objektus, galėsime ilgai džiaugtis jų teikiama emocine nauda, turėti išskirtines patirtis, kurios įstrigs atmintyje ilgam!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją