Sausasis sausis – iniciatyva, kurios ėmęsi žmonės pirmąją naujų metų mėnesį nusprendžia atsisakyti alkoholio. Ši kampanija gali tapti idealia proga visiems laikams sumažinti alkoholinių gėrimų vartojimą ar net jų visai atsisakyti. Visame pasaulyje gana didelio populiarumo sulaukęs iššūkis propaguoja sveikesnį gyvenimo būdą, didina sąmoningumą alkoholio mūsų sveikatai daromai žalai bei įkvepia abstinenciją pasirinkusius.

Sausasis sausis – išbandymas suaugusiems


Jau ne vienerius metus sausojo sausio iniciatyva įtraukia visus, norinčius pakeisti savo alkoholio vartojimo įpročius, pagerinti fizinę ir psichinę sveikatą bei, kas ne mažiau svarbu, sutaupyti pinigų. Pirmasis metų mėnuo yra idealus metas susimąstyti, ką savo gyvenime būtų galima pagerinti, ir pradėti tuos teisingus pokyčius įgyvendinti. Jau kurį galvojote mažinti alkoholio vartojimą ar galbūt jo atsisakyti? Sausasis sausis gali tapti puikiu startu.

Visgi teorija skiriasi nuo praktikos, ir išlaukti mėnesį be alkoholio kai kuriems gali būti nemenkas iššūkis, ypač tiems, kurie be jo neįsivaizduoja savo socialinio gyvenimo, arba vartoja alkoholį kaip streso mažinimo priemonę. Socialinis palaikymas, įsitraukimas į kampanijos renginius bei alkoholio keitimas sveikesnėmis alternatyvomis – štai kas gali padėti ištverti bent mėnesį ir galbūt kardinaliai pakeisti savo gyvenimą.

Asociatyvi nuotr.

Sausojo sausio iššūkį priėmusieji savo patirtimi noriai dalijasi socialiuose tinkluose, suteikdami papildomos motyvacijos dar dvejojantiems. Dauguma pažymi teigiamus nuotaikos pokyčius, pagerėjusią miego kokybę ir netgi geresnę fizinę savijautą. Be to, mėnuo yra pakankamas laiko tarpas įsivertinti savo alkoholio vartojimo įpročius ir priimti palankius sprendimus ateičiai.
Taigi, sausasis sausis nėra vien abstinencija, tai ir puiki proga atrasti naujas laisvalaikio veiklas, megzti sveikesnius socialinius ryšius ir pasirūpinti savo sveikata. Kada, jeigu ne dabar, pats tinkamiausias metas permąstyti savą santykį su alkoholiu ir žengti pirmuosius žingsnius link labiau subalansuoto ir sveikesnio gyvenimo būdo?

Alkoholio žala sveikatai


Alkoholis – psichoaktyvi medžiaga, galinti smarkiai pakenkti organizmui, psichikai ir gyvenimo kokybei. Daugybė mokslinių tyrimų įrodė, kokią žalą alkoholis daro normalioms organizmo funkcijoms.

Geriausiai žinomi alkoholio vartojimo pavojai – žala gyvybiškai svarbiems vidaus organams, tokiems kaip kepenys, širdis, kasa, inkstai ir smegenys. Reguliarus ir perteklinis alkoholinių gėrimų vartojimas siejamas su padidėjusiu kraujospūdžiu, širdies bei kraujagyslių ligomis ir netgi insultu.
Alkoholiu piktnaudžiaujantys asmenys neretai turi virškinimo problemų, gresia tokios pavojingos ligos kaip pankreatitas ar skrandžio opos. Alkoholis neigiamai veikia ir medžiagų apykaitą, gali lemti nutukimą, be to, žaloja kraujagyslių sistemą.

Apie šią alkoholio žalą kalbama nedaug


Robertas Rutkowskis – vienas garsiausių Lenkijos priklausomybių terapeutų. Per interviu Patrycjuszui Wyzgai jis neseniai aptarė alkoholio vartojimo šalutinius poveikius ir ypatingą dėmesį atkreipė į faktą, jog saugaus alkoholio kiekio paprasčiausiai nėra. Nors apie fizinius alkoholio poveikius kalbama daug ir išsamiai, ekspertas pabrėžia, jog apie alkoholio žalą psichikos sveikatai vis dar žinoma per mažai, tam neskiriamas reikiamas dėmesys.

Seniai žinoma, jog alkoholis padidina riziką susirgti depresija ir nerimo sutrikimais, be to, paaštrina šių ligų simptomus jomis sergantiems. Perteklinis alkoholio vartojimas gali paskatinti kognityvinių sutrikimų atsiradimą, prastina atmintį, gebėjimą susikoncentruoti ir mąstyti. R. Rutkowskis taip pat pažymi, jog toks poveikis pavartojus alkoholio gali trukti net tris mėnesius.

Alkoholis kenkia santykiams su kitais žmonėmis, kyla rimtų socialinio gyvenimo problemų. Alkoholio vartojimas neretai tampa konfliktų šeimoje priežastimi, dėl šios problemos išskiria nemažai šeimų.
Ir tai dar ne viskas: alkoholis – pirminė eismo nelaimių priežastis, jis gali kainuoti darbo vietą. Apsvaigus nuo psichoaktyvių medžiagų, sunku tinkamai atlikti darbines užduotis, tokio elgesio darbdaviai dažniausiai netoleruoja.

Alkoholizmo problema Lenkijoje


Europa – daugiausia alkoholio suvartojantis žemynas pasaulyje, o Lenkija yra viena iš dešimties šalių, kurių gyventojai jo išgeria daugiausia. Lenkijos nacionalinės alkoholio problemų sprendimo agentūros duomenimis, 2021 metais Lenkija buvo trylikta daugiausia alkoholio suvartojanti šalis pasaulyje. Vienam suaugusiam asmeniui per metus tenka vidutiniškai 9,7 litro alkoholio. Remiantis 15 metų senumo statistika, tada šis skaičius buvo maždaug litru mažesnis, tad pokytis byloja apie nedžiuginančias tendencijas.

Lietuvoje 2022 metais alkoholio suvartojimas krito 7,4 proc. 2022 metais spiritinių gėrimų suvartojimas Lietuvoje sumažėjo 4,6 proc., o daugiausiai išgerto alaus – 10,8 proc. 2023 metų duomenų kol kas nėra.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją