– Kaip santykius suvokia šių dienų jaunimas?

– Manau, kad visos kartos labai nori santykių ir mes kaip žmonės nuo prigimties santykio, ryšio ieškome. Kalbant apie šiuolaikinį jaunimą, turbūt pagrindinis skirtumas, ką pastebiu, kad žmonės nebijo tyrinėti. Pastebime, kad išbando vienokį, kitokį partnerį ir tai tikriausiai nėra blogas dalykas, nes mes visgi tada daug labiau pažįstame save, suvokiame, ko mes norim ir tikrai girdžiu, kad kartais ir pasako, jog „mano kiekvienas pasirinkimas vis yra geresnis.“ Tai reiškia, kad kažkada, kai jau pasirinksiu ir kursiu ilgalaikį santykį, tai tas santykis bus ne iš vieno vienas. Aš manyčiau, kad anksčiau, jei dar žiūrėtume į mūsų tėvus ar senelius, kartais tikrai būdavo pasirinkimas vienas iš vieno – pirmas santykis ir paskutinis. Šiai dienai tai labai retai kada būna.

Lina Straukė

– Jauni žmonės dažniau renkasi trumpalaikius nei ilgalaikius santykius?

– Nesutikčiau visai su tuo. Aš sakyčiau, kad rizikuoti, tyrinėti nebijo. Kultūriškai mes nebežiūrime kažkaip neigiamai į tai, kad santykis po pusmečio ar metų išyra. Čia turbūt dar būtų klausimas, metų trukmės santykis yra ilgalaikis, ar koks? Jaunam žmogui gali atrodyti, kas tai visai jau nemažas laiko tarpas. Aš manyčiau, kad jaunimas renkasi partnerį ir tyrinėja, ar aš norėčiau su juo praleisti visą gyvenimą, ar tai yra potencialus partneris, su kuriuo aš norėčiau kurti šeimą, ar tai yra partneris tokiam laisvalaikiui. Kartais tikrai yra ir apie tai. Žmonės tai vadina friends with benefits (liet. draugai su privalumais). Tai yra partneris, su kuriuo ateities žmogus neplanuoja, bet tam tikrą santykį kuria.

– Dalis jaunų žmonių santykių vengia. Kaip vertinate tokį apsisprendimą?

Taip, dalis žmonių į santykius žiūri kaip į darbą, arba kažką tokio neigiamo, kadangi man reikės dėti pastangas, stengtis. Kartais jaunimas būna ir nusivylęs ankstesniais santykiais ir labai stipriai atsitraukia, priima sprendimą būti atskirai, vieni, nors kartais lyg ir nori to ryšio, bet labai greitai iš jo ir pabėga. Nueiną į vieną ar du pasimatymus, bet vėl labai greitai atsitraukia ir net jeigu žmogus patiko, yra tokia baimė, kad man vėl reikės dėti pastangas.

Lina Straukė, Deimantė Marčiulaitytė

– Kokie yra santykių vengimo pliusai ir minusai? Visgi ar daugiau privalumų, ar trūkumų įžvelgiate?

Aš labiau įžvelgčiau minusus, nes mūsų smegenys veikia taip, kad mes ieškotume ryšio, mes nesame sukurti būti atskirai. Visi norime turėti draugų ir partneris yra vienas artimiausių žmonių. Aš skatinčiau geriau ieškoti tinkamo partnerio, bet neapsispręsti būti visiškai vieniems, nes vienatvė labiau ir lems, kad galiausiai su savimi pasidarys nuobodu. Tai kartais gerai ir konfliktai, ir nesutarimai, tačiau gyvenimas tampa daug įvairesnis ir įdomenis.

– Kokie yra pagrindiniai skirtumai tarp jaunimo ir ankstesnių kartų požiūrio į santykius?

Ankstesnių kartų požiūris buvo toks, kad jeigu jau radai tinkamą, tai jau ir tekėk. Buvo manoma, kad partneris yra visam gyvenimui. Šiai dienai mes matome sąmoningumą ir žmonės santykį supranta kaip procesą. Brandu tai, jog žmogus supranta, kad jeigu aš pasirinkau partnerį, su kuriuo man labai gerai, aš visgi visą gyvenimą turiu santykiui skirti laiko ir dėmesio. Savaime jis nebus geras. Santykį mes suvokiame kaip gėlę, kurią reikia laistyti. Jeigu mes jos nelaistysime, kad ir kokia ji nuostabi bus, ji galiausiai pradės džiūti.

Pora

– Ar pastebite socialinių tinklų poveikį jaunų žmonių santykiams?

– Taip ir „Tinder“ tapo vienas iš pagrindinių būdų susipažinti. Kartais žmonės partnerio nori ne iš savo aplinkos, darbovietės. Ieškojimas socialiniuose tinkluose leidžia pasiekti partnerius ir kitoje šalyje, su kitokiais interesais, pomėgiais. Tokiu būdu galima pasirinkti iš daug platesnio rato.
Programėlė "Tinder"

– Anksčiau, kai nei interneto, nei socialinių tinklų nebuvo, žmonės susipažindavo pačiais netikėčiausiais būdais, girdime įvairių labai romantiškų istorijų. Kaip viskas vyksta šiais laikais? Ar pagrindine vieta tam visgi tapo būtent socialiniai tinklai ir pažinčių programėlės?

– Daug kas renkasi pažinčių programėlėse, bet tai nėra vienintelis būdas. Gali būti ir labai romantiškas pirmas pasimatymas. Neatsisakyme romantikos, jei susipažįstame per programėlę. Tai, kas nauja, nebūtinai yra bloga. Tai dar vienas būdas, kaip susirasti tinkamą žmogų.

– Kokios yra grėsmės, renkantis partnerį per pažinčių programėlę?

– Daugelis klientų teigia, kad ten yra daug nekokybiškų ryšių, todėl reikia įdėti daug darbo. Kaip iš tų 10tūkst. vartotojų susirasti vieną vienintelį? Viena iš pagrindinių grėsmių yra tai, kad žmonės suteikia labai trumpą šansą atsiskleisti vienas kitam. Labai dažnai gali būti, kad susitikau, bet stebuklas neįvyko ir aš noriu toliau ieškoti to vienintelio ir einu į kitą pasimatymą. Tikrai tenka išgirsti, kad kartais žmogus eina į kelis pasimatymus per vakarą. Man tada kyla klausimas: kaip tu esi pasiruošęs išklausyti tą žmogų, jeigu tu po valandos ar dviejų jau turi būti su kitu žmogumi? Jeigu asmuo buvo nors kiek įdomus, visada verta suteikti antrą šansą, kadangi ne visiems drąsu pradžioje atsiverti, atskleisti save. Tai, kad žmogus negeba sukurti nepriekaištingo pirmo įvaizdžio, dar nereiškia, kad jis yra netinkamas.

– Ar dažnai jaunimas kreipiasi į psichologus, psichoterapeutus dėl problemų santykiuose?

– Šiais laikais žmonės tiesiog dažniau kreipiasi į specialistus, tai man sunku pasakyti, ar kultūriškai mes nebijome, tačiau santykiai yra viena iš dažnų temų, dėl ko kreipiamasi. Klausimai būna įvairūs: kaip pagerinti santykį, susirasti tinkamą partnerį? Būna ir įvairių kitų dalykų, kai santykis keičiasi, kadangi jis niekada nėra stabilus ir tai yra visiškai normalu.

Deimantė Marčiulaitytė

– Kokie yra pagrindiniai sunkumai, su kuriais susiduria Z karta puoselėdami ryšį poroje?

– Vienas iš svarbių dalykų – prieraišumo tipai. Kita problema – susiderinimo ir komunikacijos įgūdžių trūkumas. Aš visada sakau, kad ir kaip mes gerai pažįstame žmogų, neturime galvoti, kad perskaitome jo mintis, žinome ką galvojame ir kaip jis pasielgs. Reikėtų į partnerį visuomet žiūrėti kaip santykių pradžioje, su tokiu susidomėjimu ir neturėti automatinių nusistatymų. Mes patys galime sukurti įdomumą santykyje ir tai puoselėti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją