JT agentūra, remdamasi ES klimato kaitos tarnybos „Copernicus“ duomenimis, taip pat nurodė, kad rugpjūčio mėnuo buvo „su dideliu atotrūkiu“ karščiausias kada nors užfiksuotas mėnuo, išskyrus 2023-iųjų liepos mėnesį.

Apskaičiuota, kad rugpjūtis buvo maždaug 1,5 laipsnio Celsijaus šiltesnis už ikipramoninio laikotarpio vidurkį.

Rugpjūtį taip pat buvo užfiksuota aukščiausia per visą istoriją vidutinė pasaulinė mėnesio jūros paviršiaus temperatūra – 20,98 laipsnio Celsijaus.

„Mūsų planeta ką tik išgyveno kaitros sezoną – karščiausią vasarą per visą istoriją. Prasidėjo klimato krizė“, – sakoma JT generalinio sekretoriaus António Guterreso pareiškime.

Panašu, kad ruduo visoje Europoje taip pat bus šiltesnis nei įprastai.

Lietuvoje šią vasarą taip pat fiksuoti karščio rekordai, ypač rugpjūtį. Tokie reiškiniai yra ne kas kita, kaip klimato kaita, apie kurios stabdymą šiemet kalbama dar garsiau, kai dėl tropinių karščių Pietų Europą siaubė gaisrai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją