Homoseksualūs santykiai Ugandoje jau buvo neteisėti, tačiau pagal gegužės mėn. priimtą naująjį įstatymą dabar nusižengusiems gresia įkalinimas iki gyvos galvos.

Pasaulio bankas teigė, kad yra įsipareigojęs padėti visiems be išimties ugandiečiams „išvengti skurdo, gauti gyvybiškai svarbias paslaugas ir pagerinti savo gyvenimą“.

Uganda atmetė Pasaulio banko žingsnį kaip neteisingą ir veidmainišką. Jos ambasadorius Jungtinėse Tautose šį žingsnį pavadino „drakonišku“. Ambasadorė Adonia Ayebare savo Twitter paskyroje pareiškė, kad atėjo laikas iš naujo apsvarstyti Pasaulio banko darbo metodus ir valdybos sprendimus.

Kovos su homoseksualumu įstatymas numato mirties bausmę už vadinamuosius sunkinančius atvejus, kurie apima homoseksualius lytinius santykius su jaunesniu nei 18 metų asmeniu arba kai asmuo yra užsikrėtęs visą gyvenimą trunkančia liga, įskaitant ŽIV.

Gegužės mėnesį į Ugandą išsiuntęs komandą, Pasaulio bankas antradienį išplatino pareiškimą, kuriame teigiama, kad įstatymas „iš esmės prieštarauja Pasaulio banko grupės vertybėms“. Jis pažymėjo, kad jo vizija „apima visus, nepriklausomai nuo rasės, lyties ar pakraipos“.

Todėl Pasaulio bankas pareiškė, kad „mūsų vykdomųjų direktorių valdybai nebus teikiamas joks naujas viešasis finansavimas Ugandai“, kol bus peržiūrėtas naujų priemonių, nustatytų atsižvelgiant į naujus teisės aktus, veiksmingumas.

Reaguodamas į Pasaulio banko sprendimą, Ugandos užsienio reikalų ministras Okello Oryem suabejojo šio žingsnio nuoseklumu, palyginti su kitomis šalimis.

„Yra daug Artimųjų Rytų šalių, kurios netoleruoja homoseksualų, iš tikrųjų jie yra buvę pakarti ir nužudyti“, – sakė jis, remdamasi naujienų agentūra „Reuters“.

„JAV daugelis valstijų priėmė įstatymus, kurie draudžia arba riboja homoseksualumą... tad kodėl reikia rinktis Ugandą?“

Įstatymą pasmerkė Ugandos kampanijos grupės, kurios inicijavo teisminį procesą, siekdamos panaikinti teisės aktą, nes jis yra diskriminuojantis ir pažeidžia LGBTQ+ asmenų teises. Tačiau kol kas neaišku, kada prasidės teismo posėdžiai.

Pasaulio bankas prisideda prie JAV, įvedusių sankcijas Ugandai dėl antihomoseksualumo įstatymo.

Šiuo žingsniu Pasaulio bankas parodė tvirtą poziciją, palaikydamas LGBTQ+ bendruomenę.

Nors Lietuvoje LGBTQ+ bendruomenė vis dar nėra išsikovojusi visų norimų teisių, tačiau pasaulyje yra ir valstybių, kurios griežtai pasisako prieš šią bendruomenę ir už tai netgi yra taikoma mirties bausmė. Ar manote, kad Pasaulio bankas pasielgė teisingai?


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)