Konfliktai kartais priveda prie minčių visiškai nutraukti santykį su žmogumi, tačiau pirmiausia derėtų apgalvoti, ar pyktis tikrai yra didesnis, nei noras neprarasti mylimo draugo ar draugės. Jei šiuo metu išgyvenate būtent tokį laikotarpį, CNN siūlo 5 būdus, kurie padės atstatyti draugystę arba suvokti, kad draugystė daro daugiau žalos nei naudos:

Apmąstykite ir užrašykite gerus dalykus

Prieš pradėdami sunkų pokalbį su draugu, padarykite pauzę ir pamąstykite. „Pagalvokite apie konkrečią akimirką, kai ši draugystė jums suteikė džiaugsmo ar jaudulio“, – rekomenduoja knygos „Draugystė vienatvės amžiuje“ autorius Adamas Smiley Poswolksy. Poswolsky siūlė pasinaudoti šiuo prisiminimu kaip įkvėpimu ir užrašyti dalykus, kuriuos vertinate draugo atžvilgiu. Jis taip pat ragino pasidalinti šiuo sąrašu pokalbyje su draugu.

„Pradėję bendravimo taisymą nuo dėkingumo ir pozityvumo, pokalbį padarysite daug prasmingesnį“, – patarė jis.

Nesvarbu, koks bus rezultatas, teigiama intencija išliks. „Net jei vis dar išliks įtampa ir net jei vis dar reikės daryti pertrauką nuo laiko leidimo kartu, šis dėkingumas labai padės ugdyti empatiją ir abipusį supratimą“, – sakė Poswolsky.

Draugystė (asociatyvi nuotr.)

Pasirinkite kitą bendravimo būdą

Išbandykite kitą bendravimo būdą. „Žmonės džiaugiasi gavę laišką, kuris nėra katalogas ar sąskaita. Siųskite daugiau atvirukų, rašykite daugiau laiškų arba nusiųskite žmogui knygą, kuri, jūsų manymu, jam patiktų“, – rekomenduoja Poswolsky.

Jis taip pat pasiūlė giliau pažvelgti į laiškų rašymą: „Pabandykite rašyti vienas kitam laiškus prieš pradėdami kalbėtis. Laiške nurodykite, kodėl manote, kad santykyje su žmogumi jaučiatės nesmagiai – ir kodėl norite tai pataisyti.“

Toks požiūris gali padėti įgyti empatijos ir pagerinti bendravimo įgūdžius. „Galbūt suprasite, kad jūsų draugas išgyveno kažką, ko jūs nežinojote. Pradėsite labai svarbią išklausymo praktiką, dar prieš susėsdami kalbėtis“, – pažymėjo Poswolsky.

Duokite laiko ir pabandykite dar kartą

Vašingtone gyvenanti psichologė ir draugystės ekspertė Maria Franco pažymėjo, kad po konflikto draugystei gali prireikti laiko, kol ji vėl taps normali, o išliekantiems nemaloniems jausmams gali prireikti skirti papildomo dėmesio.

„Jei vis dar jaučiatės nepatogiai, tai gali reikšti, kad ne visi turėjo galimybę pasidalyti savo nuomone ir jaustis išklausyti“, – sakė M. Franco.

Franco rekomendavo kalbėti sąžiningai, pavyzdžiui: „Ei! Man atrodė, kad po mūsų konflikto viskas buvo šiek tiek ne taip. Norėčiau, kad viskas vėl grįžtų į senas vėžes, nes labai vertinu mūsų draugystę. Norėjau pradėti pokalbį, kad sužinotume, ar dar yra problemų, kurias turėtume išspręsti“.

Taip pat svarbu prisiminti, kad turite daryti tik tai, ką galite. „Jei draugas mieliau nenorėtų taisytis, galite didžiuotis savimi, kad elgiatės sąžiningai. Atminkite, kad nekontroliuojate kitų žmonių, bet iš savo pusės padarėte viską, ką galėjote“, – sakė Franco.

Perstumdykite „draugystės baldus“

Vienas iš ilgametės draugystės iššūkių yra tas, kad užsisklendžiame prie idėjos, kokie santykiai buvo anksčiau. Iš tikrųjų visi keičiamės, nes keičiasi aplinkybės ir prioritetai.

Jei bandėte „pataisyti“ draugystę ir nemanote, kad viskas gali grįžti į prieš konfliktą buvusią padėtį, Denvortas pasiūlė apsvarstyti, ar galite likti draugais kitokiu būdu:

„Aš tai vadinu savo socialinio gyvenimo baldų perstumdymu“, – sakė Denvortas. „Ne visos draugystės tęsiasi visą gyvenimą, ir tai yra gerai. Evoliuciją tyrinėjantys biologai nustatė, kad kokybiškesniems ryšiams būtini trys dalykai: jie turi būti ilgalaikiai, pozityvūs ir kooperatyvūs. Jums reikia visų trijų.“

Asociatyvi nuotr.

Pastebėkite „raudonas vėliavėles“

Kartais draugystė nukenčia dėl nesusikalbėjimo, o kartais problemos būna kur kas gilesnės.

Franco ragino žmones neleisti, kad draugystę sužlugdytų viena problema – tai ji pastebi savo praktikoje. „Konfliktas yra galimybė iš naujo subalansuoti ir patobulinti draugystę, jis perteikia abipusį įsitraukimą. Neatsisakykite draugystės dėl to, kad iškilo viena problema“, – sakė Franco.

Tačiau Franco patarė atkreipti dėmesį į raudonas vėliavėles. „Jei atsitraukę nuo draugystės pastebėsite, kad ji daro daugiau žalos nei naudos, pavyzdžiui, draugas nesiekia jūsų sėkmės, tyčiojasi iš jūsų, yra nepagarbus, jaučiatės jo nuskriaustas ar nesuprastas... gali būti, kad laikas ne taisyti, o nutraukti draugystę“, – sakė Franco.

Labai svarbu įvertinti žalos ir naudos santykį. „Mokslas, tyrinėjantis draugystę rodo, kad ambivalentiški santykiai nėra naudingi mūsų sveikatai. Kitaip tariant, gėris nebūtinai nusveria blogį, jei blogio yra per daug“, – sakė Denvortas. „Būkite sąžiningi su savimi dėl draugystės kokybės ir nesilaikykite jos vien dėl senų laikų, jei ji jums kenkia.“

Kai gyvenimas atrodo sunkus, artėjimas prie nepatogių ar skausmingų pokalbių dažnai atsiduria mūsų darbų sąrašo apačioje. Tačiau žmogiškasis ryšys yra labai svarbus – metas priimti nepatogumus, būti sąžiningiems, išklausyti ir pasinerti į juos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)