Lietuvos ir užsienio universitetų bendrabučių kontrastas

Kol Lietuvos studentai dalijasi pasipiktinimais, belieka pasidžiaugti geresnėmis tautiečių patirtimis. Štai Olandijoje, Amsterdamo mieste, Vrije universitete studijuojanti lietuvė Elzė pasidalijo savo patirtimi gyvenant užsienio universiteto bendrabutyje.

„Nesu gyvenusi ar buvusi lietuviškame bendrabutyje, tačiau iš to, ką esu girdėjusi, panašu, kad bent jau Olandijos bendrabučiai yra visiškai kitokio lygio. Dauguma, jeigu galėtų, ten gyventų ir visą bakalauro studijų laikotarpį, taip pat ir aš. Nežinau, kiek žmonių tą patį pasakytų Lietuvoje“, – dalijosi mergina.

Elzė – būsima trečiakursė. Pasak jos, Olandijos universitetų bendrabučiai turi vieną taisyklę – bendrabutis atitenka tik pirmo kurso arba „Erasmus“ mainų programos studentams. Skirtingų kambarių kainos skiriasi iki 200 eurų, kas, merginos manymu, nėra daug.

„Man nuoma su viskuo kainuodavo 420 eurų, kas, Olandijos rinkoje, yra nežmoniškai mažai. Kainos ir kokybės santykis – tikrai nelygus. Už tikrai labai gerą kambarį mokėti tiek nedaug – kiekvieno Olandijos gyventojo svajonė! Dabar gyvenau nuomotame, mažame, studijos tipo bute – mokėjau dvigubai brangiau. Šiuo metu kraustausi – mokėsiu trigubai daugiau“, – pasakojo ji.

Vaizdas realybėje nustebino

Kaip teigė pati Elzė, prieš išvažiuodama studijuoti į Olandiją, įvairiais klausimais ji konsultavosi su studijų konsultantu. Vienas tokių klausimų buvo būtent gyvenamoji vieta. Anot merginos, gavus vietą bendrabutyje – kitų variantų, pavyzdžiui, buto nuomos – apsvarstyti net ir nereikėjo.

„Jo rekomendacija buvo pateikti prašymą būtent tą sekundę, kai yra paleidžiama registracija į universiteto bendrabučius, nes valandų bėgyje – jų nebelieka. Pateikėme, gavau bendrabutį ir daugiau nieko nebeieškojau“, – teigė Elzė.

Būsimo bendrabučio nuotraukas lietuvė, visų pirma, pamatė internete. Realybėje pamatytas vaizdas – maloniai nustebino.

„Realybėje vaizdas nesiskyrė, gal net atrodė geriau. To – nesitikėjau. Įsikraustymas vyko labai paprastai: Lietuvoje nusipirkau viską, ko reikia, sukroviau į dideles dėžes, prieš išskrendant išsiunčiau jas į Olandiją ir jau kitą dieną jas Olandijoje pristatė prie pat mano durų“, – dalijosi mergina.

Kol Lietuvos studentai pasakoja apie tai, kad, įsikraustant į bendrabučio kambarį, tenka skirti nemažai asmeninių lėšų jo kosmetiniam remontui bei pačių reikalingiausių daiktų įsigijimui, Elzė dalijasi visai kitokia patirtimi.

„Mano bendrabutis buvo pilnai įrengtas, gavome net patalus, šluostes, šepetukus – visus reikalingiausius daiktus. Jeigu kažkas sugenda, studentai patys už tai tikrai nemoka, ateina kompanijos atstovai ir sutvarko. Kaip ir minėjau, įsikraustant mokėjau už tai, už ką ir turėčiau mokėti pati. Susipirkau daiktus, kurių noriu kambaryje, bet tai tik papildomi ir nebūtini daiktai“, – teigė mergina.

Bendrabučio taisyklės

Atrodo, kad Elzės gyvenimas viename iš Olandijos universiteto bendrabučių – kiekvieno studento svajonė. Stebina ne tik gyvenimo kokybė bei patalpų priežiūra, bet ir griežtų taisyklių nebuvimas.

„Jokių prižiūrėtojų arba taisyklių bendrabutyje nėra. Visas pastatas valomas kas savaitę, o kaip jau tvarkaisi savo bendras erdves – tavo ir tavo kambariokų reikalas“, – teigė mergina.

Jaunam žmogui jo aplinka svarbi ne tik dėl emocinės būklės, bet ir mokslų rezultatams, santykiams su draugais ir artimaisiais. Jis neturėtų sukti galvos dėl buities, aplinka turėtų jį nuteikti pozityviai, motyvuoti skatinti savo gyvenimo tikslų. Anot Elzės, universiteto bendrabutyje kiekvienam studentui asmeninės erdvės tikrai netrūko.

„Pastatas, kuriame aš gyvenau, vadinamas „Green tower“ – 12-kos aukštų. Kiekvienas aukštas padalintas į dvi puses, vienoje ir kitoje gyvena 14 žmonių. Visi turi savo atskirą kambarį su vonia ir dideliu balkonu, o su kitais dalinamės tik virtuve ir bendruoju kambariu“, – dalijosi ji.

Kai taisyklių nėra, studentai jas kuriasi patys.

„Mano aukštas turėjo vieną taisyklę – yra sudaromas tvarkaraštis. Kiekviena savaitgalį pora tvarko tą bendrą erdvę, taip pastoviai keičiamės ir tvarko vis nauja pora. Sistema veikė puikiai“, – teigė Elzė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)