Ypač tokį laisvalaikio leidimo būdą yra pamėgę 14–19 metų paaugliai, rašoma bulgarų portale „Vbox7“. Remiantis apklausų rezultatais, net 3 iš 10 Z kartos atstovų žaidimus laiko mėgstamiausiu užsiėmimu.

Daugelis tvirtina, kad žaidimai teikia socialinių ir emocinių pranašumų. 70 proc. Z kartos jaunimo teigia, kad vaizdo žaidimai padeda palaikyti ryšį su bendraamžiais. Galbūt paminėti pranašumai galėtų sumažinti tėvų nerimą dėl to, kad vaikai pernelyg daug laiko praleidžia žaisdami?

Koronaviruso sukelta pandemija, be jokio abejo, prisidėjo prie to, kad paaugliai į vaizdo žaidimus pradėtų žvelgti kaip į bendravimo priemonę. Tada, kai visi privalėjo sėdėti namuose ir neturėjo galimybių susitikti su draugais, vaizdo žaidimų pasaulis tapo tam tikro susibūrimo vieta. Tik bėda ta, kad ši interaktyvi veikla gali sukelti priklausomybę. Daugiau nei 60 proc. Z kartai priklausančių žaidimų aistruolių nurodo, kad galimybė megzti pažintis žaidžiant žaidimus jiems buvo svarbi ir iki COVID-19 išplitimo, todėl galima spėti, kad šį jų pomėgį nebūtinai nulėmė pandemija.

Manoma, kad laikas, kurį paaugliai praleidžia prie žaidimų, sudaro keletą valandų per savaitę. Svarbu paminėti ir tai, kad vaizdo žaidimus kuriančios įmonės deda nemažai pastangų, kad jų produktai patrauktų kuo daugiau Z kartos atstovų. Nors paaugliai tikrai nėra daugiausia pinigų išleisti galinti visuomenės dalis, atitinkamas įprotis, priklausomybė nuo žaidimų gali nepraeiti ir pasiekus brandą. Taigi, dabartiniai į žaidimus įjunkę paaugliai su laikau gali tapti pinigus už žaidimus mokančiais suaugusiaisiais.

Paauglius, kaip minėta, džiugina tai, kad žaidžiant vaizdo žaidimus pavyksta megzti pažintis ir bendrauti. Socialinį, taip pat saviraišką skatinantį aspektą jie laiko didžiausiais žaidimų pranašumais. Taigi, žaidimų kūrėjai galėtų pasistengti, kad jų produktai ugdytų sąžiningos konkurencijos ir gebėjimo palaikyti dialogą įgūdžius.

Internetiniai žaidimai yra neatsiejama daugumos šiuolaikinių vaikų laisvalaikio dalis. Nors egzistuoja įvairūs technologiniai sprendimai, kaip apsaugoti mažamečius nuo jiems netinkamų internetinių žaidimų turinio, o taip pat gausybė patarimų, kaip parinkti geriausias edukacines programėles, patikimiausia apsauga nuo žalingo virtualaus pasaulio poveikio yra stiprus vaiko ryšys su tėvais. Žinoma, tėvams visiškai kontroliuoti, kaip vaikas žaidžia internetinius žaidimus, nėra įmanoma ir galbūt net nereikia, tačiau suprasti, kaip ir kokius žaidimus vaikas žaidžia, būtina. Tai padaryti rekomenduojama tėvams su vaikais pamėginant pažaisti kartu. Kompiuteriniai žaidimai dažniausiai vaikams, paaugliams atstoja realų bendravimą su draugais, jie daugiau bendrauja su bendraamžiais žaisdami žaidimus internete nei megzdami gyvą socialinį kontaktą. Ateityje tai gali turėti neigiamos įtakos jaunų žmonių socialiniams įgūdžiams, todėl labai svarbu nepamiršti skirti laiko ir gyviems susibūrimams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją