2020-ieji daugeliu atžvilgių tapo takoskyros metais pasaulio visuomenei. Viena iš naujovių, su kuria teko susidurti, – tai galimybė dirbti per atstumą. Vienos įmonės perėjo prie šimtaprocentinio darbo iš namų strategijos, kitos gi praktikuoja hibridinį režimą.

Dirbti namuose, žinoma, patogu, bet toksai darbas vienaip ar kitaip veikia žmogaus psichologinį nusiteikimą. Siekdami suprasti, kokią įtaką nuotolinis darbas daro darbuotojų psichikos sveikatai, Jungtinės Karalystės mokslininkai surinko atitinkamus apie tai spręsti leidžiančius duomenis. Jie nustatė, kad nuo 2022-ųjų balandžio iki tų pačių metų birželio, beveik 60 proc. įprastai biuruose dirbusių darbuotojų galutinai persikėlė dirbti į namus. Daugelis į darbo patalpas negrįžo net po to, kai buvo atšaukti dėl pandemijos įvesti ribojimai.

Galima paminėti, kad 2018-aisiais tik 5 proc. darbuotojų darbo užduotis atlikdavo vien tik iš namų, o 9 proc. dirbo mišriu režimu. Per interia.pl vykdytą apklausą, apėmusią laikotarpį nuo 2022-ųjų rugsėjo iki 2023-iųjų sausio, 16 proc. darbuotojų nurodė dirbantys vien tik per atstumą, o 28 proc. teigė praktikuojantys mišrų režimą.

Nuotolio darbo įtaka psichikos sveikatai

Jungtinės Karalystės mokslininkai atliko tyrimą, kurio tikslas buvo išsiaiškinti, kokį krūvį patiria žmonių psichika dėl būtinybės arba pasirinkimo dirbti per atstumą. Apklausoje dalyvavo daugiau nei tūkstantis 16–66 metų piliečių. Remiantis padarytomis išvadomis, iš pradžių toks darbo pobūdis esą nekėlė daug problemų. Deja, su kiekvienu nuotolinio darbo mėnesiu žmonių nusiskundimai prastėjančia psichine būkle tolydžio augo.

Kad prieitų prie pagrįstų išvadų, mokslininkai palygino su skirtingais laikotarpiais, konkrečiai – pandemijos pradžia, 2020-ųjų liepos–spalio mėnesiais ir tarpsniu nuo 2020-ųjų lapkričio iki 2021-ųjų kovo – susijusius rezultatus.

Ką sufleruoja tyrimo rezultatai

Per atstumą dirbančių žmonių laimės koeficientas akivaizdžiai smuko 2020-ųjų pabaigoje ir 2021-ųjų pradžioje. Tuo metu nuotolinį darbą praktikavę piliečiai pajuto padidėjusį vienatvės jausmą. Anot ekspertų, vienišumo pojūtis juos užklupo tik po kelių nuotolinio darbo mėnesių, nors iš pradžių tokia permaina net kėlė entuziazmą, atrodė tarsi šviežio oro gurkšnis nuobodžioje rutinoje.

Tyrimo rezultatai rodo ir tai, kad didesnių psichikos sveikatos problemų patyrė moterys, o ne vyrai. Jungtinės Karalystės mokslininkai taip pat nustatė, kad, prieš prasidedant pandemijai, dirbantys piliečiai buvo atsparesni psichologinio pobūdžio negalavimams.

O kaip dirbate jūs? Gal irgi per atstumą? Jei taip, tikriausiai turite savo nuomonę?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)