Remiantis oficialiais dokumentais, su kuriais susipažino CNN, bet kuriam Šveicarijos laikrodžių gamintojui už vaivorykštės tematikos gaminius, įskaitant laikrodžius, aksesuarus ar susijusias pakuotes, ne tik gresia laisvės atėmimo bausmė, bet ir bauda iki 20 000 ringitų (4 375 JAV dolerių), jei jis bus pripažintas kaltu.

Homoseksualumas yra nusikaltimas, už kurį Malaizijoje baudžiama baudomis ir laisvės atėmimu iki 20 metų.

„Swatch“ gaminiai buvo uždrausti, nes jie kenkia arba gali pakenkti moralei, visuomenės ir nacionaliniams interesams, nes propaguoja, remia ir normalizuoja LGBTQ judėjimą, kuriam nepritaria plačioji Malaizijos visuomenė“, – teigiama Vidaus reikalų ministerijos pareiškime.

Draudimas numatytas Spaustuvių ir leidinių įstatyme, pridūrė ministerija.

„Malaizijos vyriausybė dar kartą pareiškia savo įsipareigojimą užtikrinti visuomenės saugumą ir taiką, stebėdama ir kontroliuodama visų formų leidinius, kad būtų sustabdytas vietos socialinei ir kultūrinei aplinkai prieštaraujančių elementų, mokymų ir judėjimų plitimas“, – sakoma pranešime.

Šis žingsnis buvo žengtas po to, kai gegužės mėn. Malaizijos valdžios institucijos visoje šalyje surengė reidą „Swatch“ parduotuvėse ir konfiskavo 172 laikrodžius, kurie priklausė prekės ženklo „2023 Pride“ kolekcijai.

Laikrodžiai buvo konfiskuoti, nes „turėjo LGBTQ atspalvių“, tuomet teigė valdžios institucijos.

Apie šiuos reidus rašė viso pasaulio laikraščių antraštės, o „Swatch“ generalinis direktorius Nickas Hayekas jaunesnysis paskelbė griežtą pareiškimą.

„Griežtai prieštaraujame, kad mūsų laikrodžių kolekcija, kurioje naudojamos vaivorykštės spalvos ir kuri turi taikos ir meilės žinutę, galėtų kam nors pakenkti“, – rašė N. Hayekas.

„Priešingai, „Swatch“ visada propaguoja pozityvią gyvenimo džiaugsmo žinutę. Tai nesusiję su politika. Mums įdomu, kaip Malaizijos vyriausybė konfiskuos daugybę gražių natūralių vaivorykščių, kurios pasirodo danguje virš Malaizijos.“

Malaizijos „Swatch“ teigė, kad reidai buvo neteisėti, ir po to pateikė Aukščiausiajam teismui ieškinį, kad užginčytų vyriausybės veiksmus.

CNN kreipėsi į „Swatch“ dėl komentaro. Prekės ženklo advokatai teigė negalintys nieko komentuoti dėl vykstančio teisminio proceso.

Kaip atrodo minėti laikrodžiai galite žiūrėti ČIA.

LGBT bendruomenės teisės kai kuriose pasaulio šalyse, įskaitant Malaiziją, yra visiškai suvaržytos ir už bet kokias jų išraiškas gresia baudžiamoji atsakomybė. Dalyje valstybių taikomas net laisvės atėmimas iki gyvos galvos.

Lietuvoje LGBT bendruomenė taip pat kovoja dėl daugiau savo teisių, pavyzdžiui, teisės į partnerystę. Šis klausimas Seime vis dar nėra išspręstas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją