Viešumo nepabijojo dar vaikystėje

Lina Talžūnaitė – gerai internete žinoma jaunosios kartos atstovė. Kasdien savo Instagram paskyroje Lina dalijasi tiek savo kasdienybe, tiek žmonėms reikalingais patarimais, įvairiomis nuolaidomis ar net dėmesį pritraukiančiais konkursais. Tiesa, merginos kelias internete prasidėjo tada, kai jai buvo vos 12 metų. Dabar savo YouTube kanale kurtą turinį mergina prisimena su šypsena, tačiau žino, jog anksčiau įgyta patirtis praverčia ir dabartyje.

„Tuo metu YouTube turinys dar nebuvo labai populiarus Lietuvoje. Labai mažai žmonių kalbėdavo prieš kameras, daugiau, galbūt, montuodavo kažkokius gražius vaizdus, bet niekas taip nekalbėdavo, o aš nusprendžiau kalbėti ir papasakoti apie save“, – teigė Lina.

Lina Talžūnaitė

Anot jos, kūrybinėje veikloje tada dar padėjo vyresnysis brolis.

„Mano brolis puikiai montuoja vaizdo įrašus, tai išėjo toks duetas – aš filmuodavau, kalbėdavau prieš kamerą, o jis sumontuodavo visą medžiagą. Žmonėms labai patiko, kad esu atvira, galbūt jiems patiko tas pats bendravimas, nes aš filmavau ir tokius linksmesnius video“, – prisiminimais dalijosi L. Talžūnaitė.

Praėjus keletui metų, mergina nustojo kurti ir talpinti tokią medžiagą YouTube platformoje.

„Nežinau, kodėl. Galbūt labiau suaugau, gal išsisėmiau“, – svarstė ji.

socialiniai tnklai

Anot merginos, tokios eros pabaiga, kaip ir pradžia, atėjo labai natūraliai.

„Aš esu iš tikrųjų labai dėkinga, kad man tą dieną, kai man buvo 12-ka, kažkaip toptelėjo tokia mintis. Aš neprisimenu, kad aš savaičių savaitėmis galvočiau, kaip reikia pradėti ir panašiai. Viskas išėjo labai greitai ir organiškai. Kalbant apie patį YouTubą, kodėl aš nutraukiau veiklą, irgi nėra kažkokios priežasties. Tai buvo ilgalaikis procesas. Aš vis rečiau ir rečiau kėliau video. Man labai patiko visa veikla, bet, galbūt, aš išsisėmiau, jaučiau, kad noriu save realizuoti kažkaip kitaip, ne tik per tą linksmesnę pusę, bet daryti ir kažką rimčiau. Vis dėlto, pradėjau bręsti, atėjo ir paauglystės laikotarpis“, – pasakojo Lina.

Ir nors, kaip teigė pati L. Talžūnaitė, kartais apie tokio tipo kuriamą turinį ji dar susimąsto, dabar merginai atsivėrė kiti keliai ir tais keliais ji eina drąsiai bei užtikrintai.

Nuolatos lydi didelė atsakomybė

Šiandien socialiniame tinkle Instagram L. Talžūnaitę seka daugiau nei 60 tūkstančių žmonių. Kaip teigė pati mergina, suvokti, koks didelis kiekis žmonių tai yra – sunku, tačiau susimąstyti apie tai tikrai tenka.

„Sunku suvokti, kad tai yra tiek žmonių, kol tu nepamatai akimis stadiono, pavyzdžiui, koncerto metu. Tai yra įspūdinga“, – teigė ji.

Lina Talžūnaitė

Kaip teigė pati mergina, savo gausų būrį sekėjų ji nuolat stengiasi nustebinti.

„Visą laiką norisi turėti kažką ypatingesnio ir tokio labai unikalaus, kad tave žmonės sektų. Nesinori to paleisti. Aš esu sau tokia griežtesnė ir vis bandau ieškoti, bandyti ieškoti kažko naujo, kad pritraukti tuos žmones ir išlaikyti jų dėmesį“, – dalijosi L. Talžūnaitė.

Tiesa, kuriant turinį socialiniuose tinkluose, merginos manymu, svarbu ne tik tai, kad informacija būtų įdomi ar patraukli, tačiau ir atsakingai atrinkta.

„Aš prieš savo sekėjus jaučiu labai didelę atsakomybę. Nesinori ne tik nuvilti kitų žmonių, bet ir norisi būti geriausia savo versija, skleisti kažkokią žinutę, kad būtų nauda žmonėms, kurie tave seka. Aš ir pati Instagram‘e turiu tokias taisykles, kad seku žmones, kurie man yra ne tik įdomus, bet ir naudingi, mane kažkuo žavi, įkvepia kažkuo, iš kurių aš ateityje galėčiau pasisemti idėjų“, – teigė Lina.

 Instagram Verified ženklelis (Pixabay nuotr.)

Aont Linos, kitų kūrėjų turinys įkvepia ir ją pačią.

„Tie žmonės, kuriuos aš seku, mane tikrai įkvepia, todėl ir aš norėčiau būti pavyzdys kitiems žmonėms, kurie mane seka. Noriu išlaikyti savo auditoriją, pritraukti naują auditoriją. Aš manau, kad čia yra kiekvieno turinio kūrėjo tikslas. Reikia atrasti, ieškoti, bandyti kažką naujo ir daryti, galbūt, kitaip, negu daro visi“, – atviravo ji.

Neretai sekėjų kritika virsta praverčiančiais patarimais

Natūralu, jog žmonės, kurių gyvenimą stebime kasdien, neretai atrodo artimi ir taip gerai pažįstami, kaip ir ilgamečiai draugai. Nors šiandien dažnas nuomonės formuotojas neretai prabyla apie viso to karčią kainą ir, jog kartais yra sunku net pagalvoti apie tai, kad tavo asmeninio gyvenimo detales narplioja būrys nepažįstamųjų, L. Talžūnaitė teigė, jog ji su savo sekėjais – atvira.

„Aš manau, kad mano turinyje yra labai daug asmeninio gyvenimo. Daugiausiai jis ir yra tuo paremtas, kadangi mano Instagram paskyroje nėra vienos konkrečios srities: nei grožio, nei kažkokių mokymų, tai būtent dėl to asmeninio gyvenimo yra daug“, – pasakojo ji.

Anot merginos, tą įvertina ir sekėjai.

„Iš tikrųjų, sekėjai labai vertina tai, ką tu sakai ir, jeigu tu iš tiesų propaguoji tai, ką sakai, tada jie pajaučia tai ir tiesiog vertina. Tai aš bandau tą, ką galvoju sakyti ir niekuo neapsimetinėti“, – teigė L. Talžūnaitė.

Asociatyvi nuotr.

Tiesa, kartu su atvirumu neretai ateina ir kritika. Tai yra natūralu ir neišvengiama, tačiau, pasak jaunosios turinio kūrėjos, kartais išsakyta kritika gali reikšti labai daug.

„Kritikos buvo ir būna dažnai, bet aš ir anksčiau sakydavau, ir dabar manau, kad labai svarbu, kaip ta kritika yra išreikšta. Labai daug iš žmonių gauname tokios kritikos, kuri labiau skamba kaip pavydas, kuris visiškai nelogiškai išreikštas. Aš tokį komentarą tik paskaitau ir man visiškai vienodai, neimu į širdį, bet kritiką, kuri išreikšta labai logiškai ir gražiai, aš labiau ją pavadinčiau net patarimu“, – teigė Lina.

Kaip teigė pati mergina, tokių sekėjų patarimų ji pro akis nepraleidžia.

„Tokią kritiką aš priimu, pagalvoju, ką aš padariau ne taip. Dažniausiai, kritikos yra sulaukiama tada, kai žmogus pradeda daryti kažką naujo arba pabando į kažkokią kitą kryptį pasisukti. Pavyzdžiui, neria į naujus santykius, pradeda dirbti naują darbą, kuris yra kažkoks viešas“, – įžvalgomis dalijosi ji.

Anot L. Talžūnaitės, tokiame darbe ir be kritikos sunkumų atsiranda daugiau.

„Kadangi tai yra toks darbas, kuris reikalauja gerų komunikacijos įgūdžių, tai būna įvairiausių problemų bendraujant su žmonėmis, nes tu su jais galbūt turi susitarti, susiderinti, tai reikia labai atrasti ir pajausti kiekvieną žmogų, ir suprasti, kas jam tinka ir patinka“, – teigė ji.

Instagram

Tačiau sunkiausia, merginos manymu, išsiskirti iš kitų.

„Vienas pagrindinių sunkumų – nepasimesti tarp visų tų vadinamų influencerių. Iš tikrųjų, dabar jų yra labai daug ir čia yra lyg tokia nauja mada, naujas kultas, tai labai svarbu tarp jų nepasimesti, išlaikyti savo auditoriją ir išlaikyti savo istoriją, dėl kurios viską pradėjai daryti“, – dalijosi L. Talžūnaitė.

Svarbu nešti tam tikrą žinią

Šiandien socialiniai tinklai yra ta vieta, kurioje, dažnu atveju, naujienas ir patarimus pastebime pirmiausiai. Žvelgiant į tai, atrodo, jog kiekvienas turinį kuriantis ar tam tikrą žinutę socialiniuose tinkluose savo sekėjams nešantis žmogus – privalo kalbėti apie tai, kas svarbu ne tik jam, bet ir visai visuomenei. Savo įžvalgomis apie tai, kas šiandien aktualu žiūrovui, pasidalijo ir jaunoji nuomonės formuotoja L. Talžūnaitė.

„Aš manau, kad svarbu yra kalbėti emocinėmis temomis. Jeigu esi kažkokios srities profesionalas, tai gali puikiai tai iškomunikuoti, nes Instragram‘as yra puiki erdvė žmogui atrasti kažką naujo. Man labai patinka psichologai, kurie kalba apie tavo vidinę būseną, paliečia paauglių problemas. Dar aš labai vertinu, kai influenceriai dalinasi įvairiomis programomis, pavyzdžiui, ne pelno siekiančiose organizacijose ir panašiai“, – dalijosi mergina.

Lina Talžūnaitė

Pasak jos, ypač svarbu, kad jauni žmonės socialiniuose tinkluose atrastų tokios informacijos, kuri jiems būtų naudinga gyvenime.

„Aš pati, kai mokiausi mokykloje arba norėjau pradėti studijuoti, pradžioje tikrai dar nelabai rasdavau daug informacijos apie tai arba nerasdavau žmogaus, į kurį aš norėčiau lygiuotis. Dabar per socialinius tinklus galima tiek daug komunikuoti, kad, manau, žymiai daugiau jaunimo nori eiti į įvairias parodas, nori daugiau sužinoti apie profesijas, ką studijuoti“, – teigė L. Talžūnaitė.

Nepabandęs – nesužinosi

Stebėdami žinomų žmonių veiklą socialiniuose tinkluose, jauni asmenys neretai susimąsto ir apie savo galimybes šioje srityje. Vis dėlto, pasverdami to privalumus ar trūkumus, pirmuosius žingsnius jie bijo žengti baimindamiesi bendraamžių patyčių, kandžių replikų ar pastebėjimų. Daugiametę patirtį socialinių tinklų veikloje turinti Lina jau praėjo visą šį kelią, tad savo patarimais su tokias svajones turinčiais žmonėmis pasidalijo pati.

„Iš tikrųjų, kadangi socialiniuose tinkluose turinį pradėjau kurti dar labai jauna, galėčiau pasakyti, kad prieš kurdama niekada nepagalvojau apie patyčias, niekada nepagalvojau apie neigiamus komentarus, nes aš nežinojau, ką tai reiškia. Dar nebuvau su tuo susidūrusi. Kai jau pradėjau tą daryti, buvo per vėlu. Aš sulaukiau tų komentarų, bet jie manęs kažkaip stipriai nepaveikė, nes aš jau buvau pradėjusi tą daryti“, – teigė mergina.

Instagramas

Jos požiūriu, daug kas keičiasi tada, kai keičiasi ir pats žmogus.

„Kuo tu esi vyresnis, tuo tu labiau pradedi galvoti apie savo kitus gyvenimo žingsnius, kuriuos tu žengsi ir kaip reaguos žmonės. Dabar man yra žymiai sunkiau kurti turinį nei anksčiau ir kartais būna tų dienų, kai tai atrodo nereikšminga ir nesąmoninga“, – atviravo Lina.

Tačiau tai, merginos manymu, nėra blogai.

„Man dar rūpi. Aš dar esu tame amžiuje, kai man dar rūpi kitų žmonių nuomonė, bet aš nemanau, kad tai yra blogai“, – teigė ji.

Socialiniai tinklai

Vis dėlto, kiek yra žmonių – tiek ir nuomonių, tačiau savo svajonių siekti privalome kiekvienas.

„Jeigu yra kažkokia idėja ir kažkokia mintis, ko nori siekti, ir tu tiki ta idėja, pagrindinis mano palinkėjimas žmonėms būtų labiau tikėti ta idėja, pasistengti pasitikėti savimi ir pradėti daryti. Juk tik darymo būdu ir padaromi dalykai. Niekada nesužinosi nepabandęs. Tik darymo būdu mes galime ištaisyti savo visus trūkmus ir tobulėti. Toks būtų mano pagrindinis palinkėjimas žmonėms“, – teigė L. Talžūnaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją