Saugumas – neabejotinas prioritetas


Kaip skelbiama Lietuvos Respublikos Krašto apsaugos ministerijos oficialiame puslapyje, Šiaurės Atlanto Sutarties Organizacija, sutrumpintai NATO, buvo įkurta 1949 m. Šią tarptautinę organizaciją sudaro Europos ir Šiaurės Amerikos valstybės, susivienijusios tam, kad politinėmis ir karinėmis priemonėmis užtikrintų visų Aljanso narių laisvę ir saugumą. Būtent saugumą, kaip svarbiausią poreikį, išskiria ir dažnas Lietuvos jaunuolis, paklaustas, kuo jam, kaip Lietuvos piliečiui, yra svarbi Lietuvos narystė Aljanse.

„Nieko naujo nepasakysiu. Lietuvos narystė NATO suteikia saugumo jausmą, kuris ypač svarbus šiais neramiais laikais“, – teigė mergina.

„Aš Lietuvos narystę NATO suprantu kaip raktą į mūsų visų, tai yra Lietuvos piliečių saugumą. Man, kaip jaunam žmogui, sudėtinga net įsivaizduoti, kur Lietuva būtų šiandien, jei dar prieš 20 metų nebūtume tapę Aljanso nariais“, – dalijosi kita mergina.

Ji pripažino, kad apie tai susimąstyti šiandien tenka išties dažnai.

„Kai pasaulyje tiek daug neramumų, o kai kurie jų yra visai šalia – nori to ar nenori, tačiau apie Lietuvos saugumą, ko gero, kone kasdien susimąstome kiekvienas. Aš ir mano aplinka – ne išimtis“, – teigė mergina.

JAV Lietuva NATO

Jai antrino ir kita jaunoji pašnekovė, kuri Lietuvos narystės svarbą NATO įvardija kaip ne mažiau reikšmingą dalyką.

„Lietuvos narystė NATO iki šiol atrodė kaip savaime suprantamas dalykas, tačiau visai šalia mūsų valstybės prasidėjusi karinė invazija iš esmės pakeitė požiūrį į tai. Narystė NATO man prideda daugiau saugumo, kad nesame vienui vieni, esame apsupti stiprių ir vieningų valstybių narių, kurios būtų pasiryžę padėti. Bent jau galime to tikėtis ir taip sumažinti nerimą dėl savo ir Lietuvos saugumo. Tai ypač svarbu, kai priežasčių nerimauti turime daug, o tai gali bent kažkiek pagerinti emocinę būseną ir nuraminti“, – teigė mergina.

NATO kertiniai tikslai išlieka trys – kolektyvinė gynyba, krizių valdymas ir bendradarbiavimo saugumas, tačiau, kaip skelbia Krašto apsaugos ministerija, Lietuvai ypač svarbi būtent kolektyvinė gynyba. Pasak šaltinio, visų pirma, taip yra dėl augančių Rusijos pajėgumų ir grėsmės, nes turime sieną su Rusija (Kaliningradu) ir Baltarusija, kuri tampa vis labiau priklausoma nuo Rusijos. Taigi, nesunku suprasti, kodėl būtent gynybos pajėgumų klausimas yra tai, ką nuolat stiprinti ir transformuoti siekia tiek Lietuva, tiek visas Aljansas.

Kartu su sąjungininkais nuėjome ilgą kelią


Kaip skelbia Lietuvos Respublikos Krašto apsaugos ministerija, po Lietuvos apsisprendimo dėl NATO narystės, Lietuva, vykdydama reformas ir kitus narystei būtinus veiksmus, kryptingai siekė tapti Aljanso nare daugiau kaip 10 metų. Taigi, kelias link tikslo lengvas ir paprastas tikrai nebuvo.

Nuo 2004 metų Lietuva, drauge su Aljanso Sąjungininkais, nuėjo pakankamai ilgą bendradarbiavimo kelią, skelbia Krašto Apsaugos ministerija. Atsirandant naujiems iššūkiams ir galimybėms, Aljansas, o kartu ir Lietuvos Krašto apaugos sistema, laikui bėgant kito, prisitaikė.

Kaip skelbia Lietuvos Respublikos Užsienio reikalų ministerija, Lietuvos narystė NATO pagrįsta Lietuvos Respublikos Konstitucijoje įtvirtinta nuostata „užtikrinti šalies saugumą ir nepriklausomybę, piliečių gerovę ir pagrindines jų teises bei laisves“ ir Lietuvos Respublikos Nacionalinio saugumo pagrindų įstatymu, nustatančiu, kad nacionalinį saugumą užtikrina valstybė, integruodamasi į NATO ir kaip visateisė narė, aktyviai dalyvaudama šioje organizacijoje. Lietuvos naryste NATO didinamas pasitikėjimas, stabilumas ir saugumas regione bei visoje Europoje, skelbia Užsienio reikalų ministerija.

Užsienio reikalų ministerija atkreipia dėmesį, kad Lietuvos Respublika laikosi NATO ir ES nedalomo saugumo politikos: grėsmė vienos NATO ar ES valstybės narės saugumui yra grėsmė ir Lietuvos Respublikos nacionaliniam saugumui. Nacionalinio saugumo politikos įgyvendinimo uždaviniai sugrupuoti pagal tris ramsčius: valstybės gynyba, valstybės ir piliečių atsparumas ir Lietuvos Respublikos interesus atitinkančios tarptautinės saugumo sistemos.

Primename, kad kovo 29-ąją, minint Lietuvos narystės NATO 20-metį, svarbią dieną piliečiai raginami praleisti drauge, o Lietuvos miestuose vyksta įvairūs renginiai ir sukakties minėjimai. Nepraleiskite progos apsilankyti!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją