Dėmesio šiai šventei skiriame vis daugiau



Kaip teigė gatvėje kalbinta pašnekovė, Vasario 16-oji – labai svarbi šventė tiek jai pačiai, tiek jos šeimai, o labiausiai ją džiugina tai, kad šios šventės svarbą supranta ir jos pačios anūkė.

„Visada šią šventę miniu, nes esu buvusi mokytoja. Tradicijos yra gilios ir šeimoje, ir darbe. Beveik kiekvienais metais kepures mezgu, pirštines mezgu ta tema, su anūke piešiame piešinius. Ji yra labai minimalistė, jos piešiniai – linijiniai, tad visada labai įdomias kompozicijas sukuria ir po to mes aiškinamės, ką ji ten nupiešė. Būna, sudarome klausimyną, ko aš, pavyzdžiui, nežinau, ką ji atsineša iš mokyklos. Taip visi tobulėjame“, – pasakojo ji.

Kaip atrodo Vasario 16-osios minėjimas jauno žmogaus akimis – pasidalijo mergina.

„Visą laiką, jeigu būnu Vilniuje, stengiuosi lankyti renginius, kurie vyksta mieste. Būna įdomu“, – teigė ji.

Tiesa, vienas pašnekovų pastebėjo, kad įvairius šia proga vykstančius renginius sostinės gyventojai ir svečiai lanko vis aktyviau.

„Man, iš esmės, tai yra svarbiausia diena iš visų Lietuvos valstybinių švenčių. Labai džiaugiuosi, kad pastaraisiais metais, ypač paskutinius 10 metų, ji yra pakankamai ryškiai švenčiama ir ryškiai paminima, ypač dabartinėje situacijoje, kai labai arti mūsų vyksta karas. Tai yra išskirtinė diena tiek Lietuvai, tiek asmeniškai man“, – teigė vyras.

Dėl šios priežasties, jis teigė šią šventę kasmet aktyviai švenčiantis ir pats.

„Dažniausiai, aš nueinu į renginius, kurie yra oficialūs. Stengiuosi nueiti paklausyti Vytauto Landsbergio kalbos ir sudalyvauti, pereiti per renginius. Džiugiausia, kad būna labai sunku prasibrauti ir būna labai daug žmonių.

Apibūdino pilietišką žmogų


Pilietiškumas – dažnas žmogus šią sąvoką gali suprasti skirtingai. Kokiomis savybėmis turėtų pasižymėti pilietiškas žmogus – pabandė atsakyti patys gyventojai.

„Tas, kuris jaučia pareigą prieš visuomenę, prieš pačią šalį ir nori palaikyti vienybę su kitais šalies piliečiais“, – teigė mergina.

„Kuris balsuoja, kuris pasirūpina ne tik savo kiemu, bet ir aplinka, kad būtų joje gerai, kuris buria arba dalyvauja bendruomenėse, kurios sprendžia kažkokius socialinius iššūkius, kurie rūpi ar yra aktualūs tai bendruomenei, ar Lietuvai, bendrai paėmus, kuris švenčia šventes, aktyviai eina į renginius, kurie skirti toms įvairioms valstybinėms arba šiaip svarbioms, atmintinoms progoms“, – vardijo moteris.

Savo įžvalgomis pasidalijo ir jaunas vyras.

„Pilietiškas žmogus turėtų bent minimaliai žinoti, kas vyksta Lietuvoje ir aplink ją, pakankamai aktyviai dalyvauti tiek visuomeniniame, tiek socialiniame gyvenime ir, jeigu jau turi savo nuomonę, manau, kad turėtų pakankamai išanalizuoti tą savo nuomonę, prieš reikšdamas ją ir lipdamas ant bačkos“, – teigė jis.

Lietuvos laisvė – visa ko pagrindas


Vasario 16-oji ir kitos valstybinės šventės kasmet priverčia susimąstyti – ką mums visiems reiškia mūsų šalies laisvė? To klausėme ir pašnekovų, kurių atsakymuose slypėjo išties prasmingos mintys.

„Tai, kad aš esu laisva“, – teigė viena jų.

„Nuo laisvės viskas prasideda. Be laisvės niekas nevyksta. Kol tokios bazinės vertybės, kaip laisvė, nėra – nei svajonėms, nei darbams neatsiriša rankos. Tai yra pats pagrindinis ir pats vertingiausias dalykas“, – kalbėjo moteris.

Mintimis pasidalijo ir dar vienas pašnekovas.

„Pasirinkimas spręsti, kaip tu nori gyventi, ką daryti, kada daryti, neatsiklausiant kažkokio caro iš viršaus, kokį sprendimą man priimti vienu ar kitu metu“, – teigė vyras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją