Estai įteisino tos pačios lyties santuokas

Dar praėjusių metų birželį, po Estijoje įvykusio „Baltic Pride“ parado, Estijos parlamentas, pritardamas Šeimos teisės įstatymo pakeitimams, įteisino tos pačios lyties santuokas su galimybe įsivaikinti.

Asociatyvioji nuotr.

Kaip anksčiau buvo rašoma portale Delfi, tos pačios lyties poros jau kelerius metus gali įteisintisavo santykius kaip civilinę partnerystę, tačiau dabar, nuo sausio 1-osios, naujausi įstatymų pakeitimai Estijoje išplečia jų teises ir suteikia galimybę supaprastinta tvarka pereiti į santuoką, praneša nacionalinis šalies transliuotojas ERR.

Pagal Estijos įstatymus, susituokusios ir santykius įregistravusios poros turi papildomų teisių ir pareigų, kurios yra susijusios su išmokomis, nuosavybe, nekilnojamu turtu, giminyste ir paveldėjimu. Nuo šiol visos tokios teisės priklausys visiems santuoką sudariusiems asmenims, nepriklausomai nuo jų lyties.

Atsiliekame ne vienu žingsniu

Estija – pirmoji Baltijos šalis, kurioje šiandien jau yra įteisinta santuokų lygybė, tačiau ryžtingus žingsnius praėjusių metų pabaigoje žengė ir latviai – šalyje buvo įteisinta tos pačios lyties asmenų partnerystė. Įstatymų pasikeitimai Latvijoje įsigalios 2024 metų liepos 1 dieną, tačiau tam, kad tokie sprendimai būtų priimti – Latvijos parlamentui prireikė beveik ketvirčio amžiaus.

Tai – itin svarbūs ir reikšmingi žingsniai visai LGBTQ+ bendruomenei, ir, kaip anksčiau buvo rašoma portale Delfi, nors Lietuva ir Estija yra vadinamos Baltijos sesėmis, vis dėlto, šalių visuomenės ir tradicijos yra labai skirtingos, o tą aiškiai iliustruoja tai, kad tarp trijų Baltijos valstybių Lietuva vis dar išlieka šalimi, šiai temai skiriančia mažiausiai dėmesio.

Lietuvoje partnerystės priešininkai dažnai mini bažnyčią ir katalikiškas vertybes, kurios, pasak jų, prieštarauja LGBTQ+ bendruomenės pageidaujamoms teisėms. Tuo tarpu LGBTQ+ bendruomenės šalininkai svarsto, kada kaimyninių valstybių pavyzdžiu pasuks ir Lietuva.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)