Dauguma žmonių žodį „atliekos“ sieja su gatvėse besivoliojančiais plastikiniais puodeliais, stiklo tara grioviuose ar kur papuola išspjaunama kramtomąja guma. Tik tai toli gražu ne viskas, ką galima vadinti šiukšlėmis arba atliekomis. Statybų bei griovimo darbų liekanos neretai pamirštamos. Dabar valdžia pagaliau imasi veiksmų ir šiuo klausimu.

Kaip rašo „Dziennik Gazeta Prawna“, Lenkijos klimato ir aplinkos ministerija planuoja jau pirmąjį šių metų pusmetį pateikti naują statybos ir griovimo darbų atliekų įstatymą. Įstatymo projekte numatyta, jog tokių atliekų rūšiavimas jų susidarymo vietoje bus pasirenkamas, o tai reiškia, kad sprendimą rūšiuoti ar nerūšiuoti priims su statybomis ar griovimo darbais susijęs asmuo ar įmonė. Idėją entuziastingai sutiko ne visi.


Naujos atliekų rūšiavimo taisyklės


Kaip teigiama serwisy.gazetaprawna.pl publikacijoje, Atliekų įstatymas turėtų įsigalioti 2025 metų sausio 1-ąją, jis galiotų visoms statybų ir griovimo darbų atliekoms. Pokyčiai būtų aktualūs tiek fiziniams, tiek juridiniams asmenims, artimiausiu metu planuojantiems statybų, renovacijos ar griovimo darbus.

101a straipsnis, kuris bus įtrauktas į Lenkijos klimato ir aplinkos ministerijos planuojamą įstatymą, numato, jog statybų ir griovimo darbų atliekos turi būti renkamos selektyviai ir skirstomos bent į šešias kategorijas: mediena, metalas, stiklas, plastikas, gipsas ir mineralinės atliekos (įskaitant cementą, plytas, plyteles, keramiką ir akmenis). Tai reiškia, kad didėja kategorijų skaičius.
Kaip skelbė DGP, ankstesnėje įstatymo versijoje buvo siūloma įpareigoti fizinius bei juridinius asmenis rūšiuoti statybų ir griovimo darbų atliekas jų atsiradimo vietoje, t. t. ten, kur jų atsirado. Nepaisant to, kol kas neaišku, ant kieno pečių gultų atsakomybė surinkti ir išvežti tas atliekas. Klimato ir aplinkos ministerija vis dar analizuoja šias nuostatas ir spręs, kaip vertėtų jas interpretuoti.

Naujų rūšiavimo taisyklių pasekmės


Lenkijos klimato ir aplinkos ministerija sulaukė daugybės su planuojamais pokyčiais susijusių užklausų. Jeigu siūlomi pokyčiai 2025 metų sausio 1 dieną įsigalios, išaugs statybinių ir griovimo darbų atliekų surinkimo ir atskyrimo kaštai. To nenorėtų nė vienas. Kaina išaugtų dėl fiziniams ir juridiniams teksiančios pareigos surinkti ir suskirstyti atliekas į šešias skirtingas kategorijas.

Lietuvoje jau kurį laiką maisto atliekas rekomenduojama mesti į atskirą talpą. Kai kuriose savivaldybėse atsirado oranžinių maišelių sistema: būtent į juos reikia mesti maisto atliekas. Nuosavų namų šeimininkai maisto atliekas turi kompostuoti. Reikalaujama rūšiuoti ir kitas atliekas: stiklo, plastiko, popieriaus. Pavojingas, stambiagabaritines atliekas privaloma pristatyti į tokių atliekų surinkimo vietas visoje Lietuvoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją