Vienas didžiausių skandalų Lenkijos istorijoje šiuo metu vyksta internete. Kaip rašoma portale „My Impact“, kai kurie nuomonės formuotojai pasinaudojo savo šlove ir įtaka, kad rašytų nepadorias seksualinio pobūdžio žinutes nepilnametėms gerbėjoms ir sekėjoms. Šiuo metu lenkai diskutuoja, kad ar tinkamas lytinis švietimas galėjo padėti išvengti šio skandalo ar bent jau jame būtų nebuvę nukentėjusiųjų.

Portale kalbinta seksologė Joanna Cesarz sako, kad lytinis švietimas yra saugumas. Jos teigimu, vaikams ir paaugliams pateikiama informacija, kad su lytiniais santykiais privalo sutikti abi pusės, jeigu taip nutinka, kokios tuomet yra galimos apsisaugojimo nuo lytiškai plintančių ligų ir nėštumo priemonės.

„Plačiąja prasme lytinis švietimas – tai mokymas apie žmogaus lytiškumą. Jis apima žinias apie tipišką žmogaus biologiją ir anatomiją, lytinių organų sandarą ir jų funkcijas, taip pat informaciją apie reprodukcinę sveikatą, lytinius santykius, saugumą lytinių santykių metu, kontracepcijos metodus ir kt. Be to, kas labai svarbu ir dažnai pamirštama, mokoma apie reprodukcines teises, lytinių santykių savanoriškumą, emocinius santykius ir atsakomybę, taip pat apie sutikimo amžių bet kokiai lytinei veiklai“, – sako lenkų ekspertė.

Ji taip pat pažymi, kad tokios žinios gali išgelbėti jauną žmogų, dar neturintį daug patirties, nuo daugelio nemalonių situacijų ir streso. Išsilavinęs žmogus žino savo ribas, žino, kas jam yra geras ar blogas prisilietimas, ir turi saugius lytinius santykius.

„Todėl verta dar kartą pabrėžti, kad lytinis švietimas visų pirma yra mokymasis apie save. Tai žinių apie tai, kas yra tinkama, o kas ne, skleidimas. Jis padeda mums suvokti, kada kas nors naudojasi mūsų pasitikėjimu, nori ar net reikalauja, kad eitume su juo į lovą. Dėl lytinio švietimo mes žinome, kada pasakyti „stop“ ir užkirsti kelią tam, kam nesame pasiruošę. Taip pat suprantame, kada per daug iš mūsų reikalaujantis asmuo daro nusikaltimą“, – sako J. Cesarz.

Lietuvoje nuo šio rugsėjo mokyklose atsirado Gyvenimo įgūdžių programa, kurios 10 proc. sudaro ir lytiškumo ugdymas. Būtent ši programos dalis visuomenėje sukėlė daugiausiai diskusijų. Nors sutinkama, kad vaikai ir paaugliai turi būti šviečiami lytiškumo temomis, nėra sutariama, kaip, kas ir kada turi tai daryti.

Lenkijoje susiduriama su tomis pačiomis problemomis. J. Cesarz sako, kad labiausiai lytiškumo ugdymui priešinasi dešiniųjų pažiūrų atstovai, nes jie mano, kad tokiu atveju vaikai bus mokomi apie LGBT ir seksualizaciją. Su tokiais pačiais argumentais piestu prieš Gyvenimo įgūdžių programą stojasi ir jos priešininkai Lietuvoje.

Mūsų šalį pastaruoju metu purto nėščių nepilnamečių ir netgi mažamečių istorijos. Ginekologai, akušerės sutaria: lytinis švietimas būtinas mokyklose, nes ne visi tėvai nori, gali, geba vaikams laiku ir suprantamai paaiškinti, kas yra lytiniai santykiai, kaip saugotis ir pan. Kokia jūsų nuomonė, ar lytinis švietimas mokyklose reikalingas? Atsakykite apačioje esančioje apklausoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją