Kaip pavadinti maisto produktą, kuris tarsi yra dešrelės pakaitalas, bet pagamintas jis ne iš mėsos, o iš sojos? Būtent šiuo klausimu dabar užsiėmęs Europos Sąjungos Teisingumo Teismas, besiaiškinantis, ar galima vegetariškus mėsos pakaitalus vadinti taip pat kaip visavalgiams skirtus originalus.

Jogurtas – tik iš pieno, o kotletai – tik iš mėsos?

Europos Sąjungos Teisingumo Teismas veganiškų pakaitalų klausimą kartą jau sprendė. 2017 metais kilo problemų dėl pieno produktų pakaitalų pavadinimų, konkrečiai – pieno, sviesto ir jogurto. Tada teismas nusprendė, kad tik produktai, kurių sudėtyje yra tikro pieno, t.y. gyvulinės kilmės pieno, gali būti rinkoje pristatomi kaip „pienas“, „sviestas“ ir „jogurtas“. Būtent dėl šio teismo sprendimo veganai ir šiandien kavą geria ne su avižų pienu, kaip kad vadindavo anksčiau, o su augalinio pagrindo gėrimu.

Sojos mėsa

Kaip tikina veganinę mitybą populiarinančios nevyriausybinės organizacijos, šį kartą teismo sprendimo padariniai bus kitokie. „Labai svarbu užtikrinti, kad vartotojai gautų tikslią ir skaidrią informaciją apie produktus, kuriuos įsigyja, ypač atsižvelgiant į faktą, jog augalinės kilmės alternatyvos ir toliau populiarėja, jų tik daugės ir ateityje“, – per interviu „Euractiv“ akcentavo Europos vegetarų sąjungos politikos vadovė Ronja Berthold.

Daugiau jokių vegetariškų mėsainių?

2020 metais Europos Parlamentas atmetė siūlymą terminą „mėsainis“ vartoti kalbant tik apie išskirtinai gyvulinės kilmės patiekalą. Po metų Prancūzija uždraudė veganiškus produktus vadinti pavadinimais, kultūriškai asocijuojamais su mėsa. Tai reiškia, kad tokių sąvokų kaip „veganiškos dešrelės“ ar „veganiška vištiena“ nebeliko.

Šį Prancūzijos įstatymą suskubo kritikuoti vegatarinę ir veganinę mitybą propaguojančios organizacijos, tarp kurių prancūzų Prancūzijos vegetarų sąjunga ir Europos vegetarų sąjunga. Jų vertinimu, naujasis teisės aktas nesuderinamas su Europos Sąjungos įstatymais. Norėdama išvengti bylinėjimosi, Prancūzijos Valstybės taryba bylą nukreipė Teisingumo Teismui.

Belgija ir Italija taip pat šiuo metu svarsto galimybę uždrausti su mėsa susijusiais terminais vadinti augalinio pagrindo gaminius. Teisingumo Teismo sprendimas neabejotinai padarys didžiulę įtaką tam, kaip Europos Sąjungoje bus vadinamos veganiškos ir vegetariškos alternatyvos.

Gamina mėsos produktus iš grūdų

Šiandien mokslininkai yra sukūrę ir vis dar kuria ne vieną mėsos pakaitalą. Pavyzdžiui, Giedrė Kesiūnaitė, chemijos mokslų daktarė, jau prieš kurį laiką pradėjo kurti ir mėsos pakaitalus iš seitano.

„Nustojau valgyti mėsą, pamėginau vartoti pupeles, nes trūko baltymų. Tiesiog buvo neskanu. Radau seitano (baltymai iš kviečių), tačiau parduotuvėje nebuvo ką pirkti. Sojos dešrelės nesužavėjo“, – „Delfi“ yra pasakojusi G. Kesiūnaitė.

Seitanas yra kvietinė mėsa. Tai – iš Japonijos kilęs elastingas produktas, kuris gaminamas iš glitimo. Tradiciniu būdu gaminant seitaną kvietinė tešla yra skalaujama vandeniu kol iš tešlos yra pašalinamos krakmolo granulės. Dažnai naudojamas kaip mėsos pakaitalas. Populiarus Azijos ir Budizmo virtuvėse. Vakarų kultūroje dažnai pateikiamas tradicinių mėsos produktų formų, kaip mėsos pakaitalas vegetariškoje mityboje.

Kaip žinoma, gyvulininkystė yra viena taršiausių ūkio šakų, todėl juo greičiau mokslas ras mėsos alternatyvų, tuo mažesnė tarša galėtų būti daroma gamtai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)