Aistės (vardas pakeistas, redakcijai žinomas) nuomone, ar jaunimas tikrai balsuoja vangiai – pamatysime visai netrukus. Mergina tikisi, kad ši tendencija keičiasi ir galėsime įžvelgti pozityvių pokyčių: „Labai noriu tikėti, kad situacija keičiasi ir, kad jaunų žmonių atsakomybės jausmas stiprėja. Apskritai, pastebiu, kad jauni žmonės nėra linkę „veltis“ į politinius reikalus ir įvairias diskusijas dėl to, kad žino ir supranta per mažai. Manau, čia ir yra pagrindinė priežastis. Iš esmės, trūksta ir švietimo, ir pačių jaunų žmonių didesnio susidomėjimo bei įsitraukimo.“

Aistei pritaria ir kita Z kartos atstovė Roberta (vardas pakeistas, redakcijai žinomas), mananti, kad jaunimas vis labiau įsitraukia į rinkimus. Visgi ji pastebi, kad informacijos apie šį svarbų įvykį pritrūko.

„Tikrai galėjo būti ir daugiau sklaidos“, – teigia ji.

Išankstinis balsavimas

Balsavimas rinkimuose – svarbi pareiga

Abi merginos vieningai sutinka – balsuoti yra kiekvieno Lietuvos piliečio pareiga, o kiekvienas balsas yra labai svarbus. Manyti, kad yra kitaip – klaidinga.

„Kad ir kokie rinkimai bebūtų, man balsavimas yra svarbi pilietinė pareiga. Aš žinau ir jaučiu, kad privalau išreikšti savo balsą, atstovėti save ir savo nuomonę bei pažiūras. Galbūt norėtųsi sakyti, kad niekas kitas už mane to nepadarys, bet, kita vertus, jeigu nebalsuosiu aš – tai darys kiti, o tikrai nebūtinai kitų žmonių ir mano pažiūros sutampa. Tam, kad netektų stipriai nusivilti ir, kaip yra įprasta, vėliau skųstis dėl priimtų neteisingų sprendimų, aš, kaip jaunas žmogus, šioje vietoje jaučiu didelę atsakomybę. Beje, vis primenu sau, kad įvairūs rinkimai – tai demokratinė šventė“, – pripažįsta Aistė.

Atkreipia dėmesį į nedemokratines valstybes

Nors dalis jaunuolių suvokia pilietiškos pareigos svarbą, tačiau kiti net nesusimąsto, kokią galimybę turime, galėdami prisidėti prie svarbių valstybei klausimų sprendimo. Visai šalia mūsų yra šalys, kurios savo piliečiams tokio pasirinkimo nesuteikia.

„Aš dažnai susimąstau apie gyvenimą tose šalyse, kuriose žmonės tokios teisės, deja, neturi. Savo bendraamžiams, kurie balsuoti nenori, neketina ar tingi, taip pat siūlyčiau pagalvoti apie tai. Dabar mes galime siekti geriausio, kartu kurti ateitį. Kodėl to nepadarius?“, – retoriškai klausia Aistė.

Išankstinis balsavimas

Pasidalijo patarimais jaunajai kartai

Dalis jaunimo įvardija, kad politika jų nedomina arba teigia nesuprantantys to, kas vyksta valstybės valdyme. Tokius jaunuolius nori padrąsinti alytiškė Gabija (vardas pakeistas, redakcijai žinomas), pasidalindama puikiu patarimu nežinantiems, kuriam kandidatui išreikšti palaikymą šių metų prezidento rinkimuose: „Neturinčius žinių jaunuolius paskatinčiau atlikti internete esančius testus, kurių pagalba galima išsiaiškinti, kurio kandidato pažiūros yra jiems artimiausios.“

Prie patarimų prisidėjo ir Roberta. Ji teigia, jog visada galima pasikalbėti su aplinkiniais, paskaityti straipsnių šia tema ar pasižiūrėti debatus. Jos nuomone, balsuojant galime sukurti tokią ateitį, kokios ir norime.

Nors patarimų, ką daryti, gausu, tačiau Aistė nori nuraminti tuos, kurie jaučiasi sutrikę ir apimti baimės, jog nesupranta to, kas šiuo metu vyksta.

„Aš taip pat daug ko nežinau, bet svarbiausia, kad noriu žinoti ir domiuosi, diskutuoju, skaitau, žiūriu debatus, nes man rūpi mano ir valstybės ateitis. Būtent debatai labai stipriai prisidėjo prie to, kam savo balsą atidaviau balsuodama prezidento rinkimuose. Tikiu, kad gali padėti ir kitiems jauniems žmonėms“, – skatina ji.

Eilės prie išankstinio balsavimo Lukškių aikštėje

Pilietiškas žmogus – tai balsuojantis žmogus?

Galų gale, studenčių paklausėme, ar jos pritartų teiginiui, kad pilietiškas žmogus yra tas, kuris eina į rinkimus ir atiduoda savo balsą. Nors Roberta ir Gabija tam visiškai pritarė, Aistė turėjo kitokią nuomonę bei pridėjo svarbų palinkėjimą kiekvienam:

„Nemanau, kad pilietiškumo sąvoka yra tokia siaura, kad į ją tilptų tik balsavimas. Man pilietiškumas yra kur kas daugiau, o tai – tik viena dedamųjų, nes balsavimas, be abejonės, yra pilietinė pareiga. Pilietiški mes galime būti kasdien, net ir darydami mažus, tačiau gerus ir atsakingus darbus. To linkiu ir sau, ir kitiems jauniems žmonėms!“