Savo pasirinkimais – nesididžiuoja



Kaip anksčiau Delfi pasakojo pašnekovė Vilija (vardas pakeistas, tikrasis redakcijai žinomas), alkoholį ji pati vartoja labai retai, tačiau tokios šventės, kaip Naujieji metai – be jo merginos kompanijoje nepraeina, o toks pasirinkimas, be abejonės, turi ir tam tikras pasekmes.

„Atrodo, vartoji labai saikingai, stengiesi nepadauginti, nes žinai, kad tuoj pat reikės žvaliai grįžti į darbus, tačiau organizmas – jis vis tiek reaguoja savaip, jam neįsakysi“, – teigė ji.

Vilija taip pat dalijosi, su kokiomis konkrečiomis problemomis dėl alkoholio vartojimo jai tenka susidurti.

„Po įvairių vakarėlių ar tiesiog pasisėdėjimų su draugais, kurių metu vartojamas alkoholis, kitą dieną jaučiuosi vangi, išsiblaškiusi, be abejo, trūksta ir energijos ar tiesiog atsakomybės bei noro kažką daryti, dėl ko atsiranda vidinis nerimas“, – vardijo mergina.

Nealkoholiniai kokteiliai

Ji pripažino, kad šis žalingas įprotis tam tikra prasme veikia ir jos emocijas.

„Neretai ir sąžinė „graužia“, kad tokiais bereikalingais dalykais kenki sau, savo sveikatai. Jaučiuosi kalta, neturinti valios, nesugebanti atsispirti pagundoms, nors ir priklausomybės alkoholiui tikrai neturiu“, – atviravo Vilija.

Alkoholio vartojimą pateisina įvairiomis priežastimis


Paklausta, kas, merginos manymu, jai padėtų atsisakyti šio žalingo įpročio – Vilija atsakymo ilgai neieškojo.

„Manau, man tikrai nereikia, kad įvyktų kažkokia baisi, su alkoholio vartojimu susijusi tragedija ar, kad ženkliai sutriktų mano sveikata. Žinoma, tai būtų visiškai aiškus signalas, kad sustoti reikia čia pat, tačiau, mano manymu, man reikia tiesiog gerai apsvarstyti, ar man tikrai reikia alkoholio, ar aš tikrai nemoku linksmintis be jo, ar tikrai turiu visada kažką gurkšnoti draugų kompanijoje, taip kenkdama pati sau“, – teigė ji.

Mergina pridūrė, kad šioje vietoje iškyla ir valios klausimas.

„Kartais atrodo, kad vienas kokteilis ar viena taurė šampano mano savijautos ir sveikatos nepakeis, tačiau tai, mano manymu, yra tik bandymas išsisukti nuo reikšmingų pokyčių. Gal trūksta ir valios, ir ryžto kažką keisti. Dabar, kai apie tai kalbu, galvoju, kad visa tai yra tiesiog nieko verti pasiteisinimai“, – pripažino Vilija.

Kaip teigė pati Vilija, ji mano, kad vieną dieną šiems pasiteisinimams vietos jos gyvenime nebeliks.

„Žinau ir esu užtikrinta, kad atsisakyti šio žalingo įpročio galiu, o svarbiausia, kad tą padaryčiau dabar, kol dar ne per vėlu. Tiesiog, reikia užsispirti ir mesti sau iššūkį. Manau, labai sunku nebus ir, tikiuosi, kad to imsiuosi jau greitu metu“, – kalbėjo ji.

Nepasimoko ir iš svetimų klaidų


Panašiomis mintimis apie alkoholio vartojimą dalijosi ir kita pašnekovė. Anot jaunuolės Miglės (vardas pakeistas, tikrasis redakcijai žinomas), nors alkoholį savo gyvenime ji vartoja su saiku, šiuo pasirinkimu – vis tiek nesididžiuoja.

„Jeigu atvirai, sunku ir pačiai paaiškinti, kodėl tą darau. Atrodo, kad net nepagalvoji ir nesusimąstai, kaip kenki sau, kol kažkas apie tai neprimena. Manau, kad galiu linksmintis be alkoholio, tačiau šie Naujieji metai buvo sutikti su šampano taure rankoje. Neslėpsiu, kad, turbūt kaip ir daugelis, kitą dieną neretai pasigailiu savo tokio pasirinkimo“, – kalbėjo ji.

Mergina pridūrė, kad panašiai mąsto ir jos draugų rate esantys bendraamžiai.

„Su draugais dažnai aptariame, kad mes – jaunimas – tikrai galėtume pasimokyti iš įvairių skaudžių patirčių ir pasakojimų, kuriuos yra tekę girdėti, pavyzdžiui, iš vyresnių artimųjų ar pažįstamų. Tikrai žinome, kad kartais tas „nekaltas“ pasimėgavimas alkoholiu gali turėti ne tik trumpalaikių pasekmių, tokių kaip, pavyzdžiui, mano pačios juntamas nuovargis, bet ir gali kelti išties rimtą riziką mūsų sveikatai“, – teigė Miglė.

Asociatyvinė nuotr.

Tiesa, kaip teigė pati mergina, periodų, kada jos gyvenime alkoholio nebuvo visai – būta.

„Tai vyko ne kažkaip specialiai, tačiau buvo ne vienas ir net ne du mėnesiai iš eilės, kuriuos galėčiau pavadinti „sausais“. Kai dabar susimąstau, iš tikrųjų, suprantu, kad mano savijauta tuo metu būdavo ženkliai geresnė. Galbūt reikėtų dar kartą išbandyti savo jėgas ir pasistengti, kad tie žalingi įpročiai dingtų ne vienam mėnesiui, o kur kas ilgesniam laikotarpiui“, – teigė Miglė.

Kaip pastebėjo pašnekovė, alkoholio vartojimas – svarbi tema ir opi problema mūsų visuomenėje, tačiau mergina teigė tikinti, kad nuolat priminti apie alkoholio daromą žalą žmonėms greitai nebereikės.

„Aš manau, kad, jeigu galima taip išsireikšti, alkoholio vartojimas greitai tiesiog išeis iš mados. Juk dabar visame pasaulyje populiarėja sveikos gyvensenos kultas, taip pat nuolat girdime apie tai, kaip garsūs žmonės atsisako alkoholio ir, kad tai kardinaliai pakeičia jų gyvenimus. Mums, būtent jauniems žmonėms, manau, kad tokios istorijos greitai pasibels į širdis ir privers susimąstyti“, – dalijosi ji.

Asociatyvioji nuotr.

Tiesa, mergina pripažino, kad ją pačią, dažnu atveju, priverčia susimąstyti būtent tragiškai pasibaigiančios istorijos.

„Aš galvoju, kad tarp saikingo alkoholio vartojimo ir priklausomybės – tik vienas žingsnis. Pati esu iš arti stebėjusi tokius atvejus, kada žmonės net nepripažįsta turintys priklausomybę, kol jų gyvenime neatsitinka vienokia ar kitokia, su tuo susijusi tragedija. Būtent tokios istorijos man kelia šiurpą ir priverčia susimąstyti apie savo sprendimus. Jos tikrai paveikia psichologiškai“, – teigė Miglė.

Primename, kad alkoholio vartojimas gali negrįžtamai paveikti jūsų fizinę ir emocinę sveikatą, o atsisakyti šio žalingo įpročio gali padėti tokios visame pasaulyje žinomos akcijos, kaip sausojo sausio tradicija, apie kurią plačiau buvo pasakojama ankstesnėse „Mano poveikio“ publikacijose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)