Jauni žmonės laikosi gana kritiškos nuomonės


Jau daugybę metų pasaulyje egzistuoja kovos menų fenomenas, kai kovinio sporto ringe akis į akį susiduria kovotojai, turintys itin skirtingas gyvenimo patirtis. Vieni jų gali būti ilgamečiai kovinio sporto virtuozai, kiti – apskritai ryšio su šiuo sportu neturintys socialinių tinklų veidai ar nuomonės formuotojai. Kaip bebūtų, visų jų bendras tikslas – suteikti pramogą renginio svečiams ir transliacijų žiūrovams bei įvairiais būdais nuolat auginti visuomenės susidomėjimą ir savo pačių populiarumą.

Pastaraisiais metais, organizacijų, atkuriančių šį kovų formatą, Lietuvoje pasirodė ne viena. Nors tokiose kovose dalyvauja ne tik įvairių internetinių platformų nuomonės formuotojai, bet ir žinomi kovinio sporto atstovai, profesionalūs sportininkai tokiems renginiams negaili kritikos ir sako, kad visa tai formuoja neteisingą kovinio sporto įvaizdį, nepagarbą kovotojams, o, galų gale, kelia pavojų ir sveikatai.

Karo laukas

Gana kritiškai tokias organizacijas ir jų veiklą vertina ir kai kurie Lietuvos jaunuoliai, o dažnas, kalbėdamas apie madingąsias „žvaigždžių“ kovas, linksniuoja būtent vienos ir tos pačios organizacijos pavadinimą.

„Taip, esu mačiusi tokių kovų. Kažkada teko stebėti būtent tokių kovų tiesioginę transliaciją internete, kurios metu, kaip supratau, kovėsi ir tikri kovinio sporto atstovai, ir, žinoma, socialiniuose tinkluose gerai atpažįstami veidai. Ne kartą esame apie tai diskutavę su draugais ir net nežinau, kaip žodžiais tinkamai apibūdinti jausmus, kurie kyla pamačius visa tai. Tai yra apgailėtina ir žiauru“, – kalbėjo mergina.

Ji pabandė paaiškinti, kodėl jai kyla būtent tokios mintys.

„Pati tikrai nesu kovinio sporto žinovė, tačiau artimoje aplinkoje turiu žmonių, kurių gyvenimuose kovinis sportas užėmė arba iki šiol užima didelę ir labai svarbią vietą. Man tikrai ne kartą teko matyti, kiek daug darbo, kiek jėgų ir pastangų yra įdedama, kad būtų pasiekti išsvajoti rezultatai. Kai žiūriu tas kovas arba bent jau kai kurias jų, atrodo, kad į visa tai yra žiūrima tik per juoko prizmę, kad tik bandoma kelti dirbtines dramas, didinti peržiūras, rinktis sekėjus socialiniuose tinkluose. Žodžiu, tai yra beprasmybė, dėl kurios rizikuojama sveikata ir gyvybe“, – teigė mergina.

Jos išsakytai nuomonei antrino ir kalbintas vaikinas.

„Kai tik viskas prasidėjo, kai dar kovodavo tik influenceriai, būdavo visai įdomu pažiūrėti, kaip jie „išsiaiškina“ internete kilusius ginčus. Dabar ten pradėjo kviesti bet ką, kiekvienas pradėjo apsimetinėti kovotoju ir visa tai tapo tyčiojimusi iš profesionalaus sporto, kuriam tikri sportininkai ruošiasi visą gyvenimą“, – teigė jis.

Kaip anksčiau buvo rašoma portale Delfi, „Jungle King“ organizacijos organizuojamų kovų profesionalumu teko suabejoti ir Delfi TV laidos „Nepatogūs klausimai“ žiūrovams. Laidoje apsilankęs šios organizacijos lyderis Dominykas Dirkstys tokiems kritikams tada pateikė savo atsakymą.

„Visų pirma, mūsų kovos yra pagal taisykles. Visų antra, pas mus yra miksas – viena dalis profesionalių kovų, antra dalis – influencerių. Visų trečia, influencerių kovomis parodome žmonėms, kad gali būti ir veiksmas, ne tik internetinės kalbos“, – laidoje „Nepatogūs klausimai“ anksčiau kalbėjo pašnekovas, patikindamas, kad ir jis pats kovoja su profesionaliais kovotojais, tad laidos žiūrovų komentarus įvertino kaip pasakytus nepasidomėjus iki galo.

Kikboksininkas Dominykas Dirkstys

Mano, kad apie tai kalbėti svarbu


Kritiškai nusiteikę jaunuoliai atkreipė dėmesį ir į tai, kad tokie renginiai ne tik galimai formuoja neigiamą kovinio sporto įvaizdį, bet ir gali pakenkti jaunų žmonių psichikai.

„Galbūt pradžioje, kol Lietuvoje tai buvo naujovė, tai sulaukė susidomėjimo iš įvairių amžiaus grupių, tačiau dabar, mano nuomone, tuos renginius stebi tik tie patys jauni žmonės, kurie sėdi socialiniuose tinkluose – TikTok, Instagrame. Na, tikrai nemanau, kad šie šou sudomina padorius, rimtus, suaugusius žmones, o, kai pagalvoju, kokį suvokimą apie kovinį sportą tai formuoja tiems jauniems žmonėms, kaip jų psichiką gali paveikti tai, kad ten mušasi kas tik nori ir su kuo nori, netgi, sakyčiau, be jokio supratimo apie taisykles ir apie pavojų sveikatai – man tikrai baisu“, – dalijosi mergina.

Asociatyvi nuotrauka

Jos manymu, kalbėti apie tai yra labai svarbu.

„Manau, kad šitas versliukas dar ganėtinai ilgai nesustos, nes yra pakankamai nemažai žmonių, kurie šias pramogas įvertina kaip tokias, už kurias nori mokėti pinigus. Tai yra jų pasirinkimas ir jį, žinoma, privalu gerbti, tačiau, manau, dar svarbiau yra kalbėti būtent su jaunais žmonėmis, su vaikais, pasakoti jiems apie tai, kad ne viskas, ką jie mato internete, yra gerai, nes visa tai tikrai gali sužaloti jų psichiką negrįžtamai. Galų gale, tokiose kovose net ir brandesniam žmogui sunku suprasti, kas yra vaidyba, o kas tiesa, tad ką jau kalbėti apie vaikus ar paauglius. Nežinau, ar jie supranta, kas yra profesionalus sportas, o kas smurtas“, – teigė mergina.

Jai antrino ir pašnekovas vaikinas.

„Vaikai, matydami visa tai, mano, kad tai yra normalu, o iš to kyla ir įvairūs nesusipratimai gatvėse, tai yra konfliktai, smurtas“, – pastebėjo jis.

Boksas

Savo mintimis pasidalijo ir dar viena jaunoji pašnekovė, kuri į tokius renginius ir juos organizuojančių organizacijų veiklą pažvelgė per dar kitą prizmę.

„Aš visiškai tuo nesidomiu ir nesu žiūrėjusi tokių dalykų, nes man tai yra visiškas absurdas, tad daug apie tai pasakyti negaliu, bet, manau, organizatoriai labai protingai sugalvojo, kaip lengvai pasidaryti pinigų, nes visada žmonėms patinka žiūrėti tai, iš ko galima pasijuokti. Žinoma, baisoka tik dėl vaikų, nes, matydami tokį pavyzdį, po to jie ir patys taip elgiasi, degraduoja“, – teigė ji.

Primename, kad bet kokia informacija, randama internete, privalo būti vertinama kritiškai, o be to, svarbu nepamiršti, kad turinys, kurį stebime socialiniuose tinkluose, gali žaloti mūsų psichinę sveikatą ir neigiamai veikti žmogaus emocijas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)