Protesto akcija surengta po to, kai žiniasklaida pranešė, kad keli autobusų vairuotojai pastarosiomis savaitėmis privertė moteris sėdėti gale arba tiesiog atsisakė jas įlaipinti.

Viename iš šio mėnesio pranešimų teigiama, kad viešojo autobuso vairuotojas liepė grupei paauglių mergaičių sėdėti gale ir prisidengti, kai jos įlipo apsirengusios liemenėlėmis ir džinsais.

„Nėra tokio dalyko kaip demokratija be lygybės“, – ketvirtadienį skandavo protestuotojai, daugelis jų laikė plakatus su užrašais: „Mes esame lygūs“.

„Galime sėdėti, kur norime, galime dėvėti, ką norime... esame laisvi ir lygūs su visais (kitais) Izraelio piliečiais“, – sakė mitinge dalyvavusi 63 metų rašytoja Kalanite Kain.

Lyčių segregacijos problema Izraelyje nėra nauja, nes daugelis laikosi religinių papročių. Tačiau aktyvistai teigia, kad moterų diskriminacija didėja tik pastaraisiais metais.

Lietuvoje taip pat kartais kyla diskusijų dėl moterų ir vyrų teisių lygybės, nors Lietuvos įstatymai skelbia, kad lyčių lygybė – tai užtikrintos vienodos moterų ir vyrų teisės bei galimybės. Vienodas matomumas ir požiūris, galių ir atsakomybės pasiskirstymas, išteklių, naudos, paslaugų ir teisingumo prieinamumas bei vienodas dalyvavimas visuose procesuose ir srityse.

Lyčių lygybė

Nepaisant nuolatinių pastangų, faktinė lyčių lygybė – vis dar pilnai neįgyvendintas iššūkis daugelyje gyvenimo sričių. Norint ją pasiekti yra būtinas aktyvus abiejų lyčių indėlis bei horizontali moterų ir vyrų lygybės perspektyvos integracija visose politikos srityse.

Lyčių lygybės klausimais dirba ir Europos Parlamentas, kuris skatina ir moteris, ir vyrus garsiai kalbėti apie vienos ar kitos lyties diskriminaciją. Moterų ir vyrų lygybė yra viena iš pagrindinių Europos Sąjungos vertybių.

Europos Parlamentas, ypač jo Moterų teisių ir lyčių lygybės komitetas, atlieka svarbų vaidmenį remiant moterų ir vyrų lygybę ir lygias galimybes, visų pirma skatindamas lyčių aspekto integravimą į savo komitetų ir delegacijų darbą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją