„Kai kiti šoke būna dažnai, kad žmogus pasielgė vienaip ar kitaip, man nebuvo jokio šoko“, – apie tragediją Lietuvoje teigė žinoma moteris.

Šiuo metu besidžiaugianti laiminga motinyste, moteris prisimena ir sudėtingą gimdymą bei pirmąsias dienas po jo. Ji ligoninėje po gimdymo praleido 5 dienas, kadangi viskas atrodė nauja, baisu, nežinoma.

„Man nenuostabu, kodėl mamos pasirenka savižudybę, kodėl mamos pasirenka štai tokius tragiškus dalykus. Todėl, kad tau tiesiogine ta žodžio prasme truputėlį pavažiuoja stogas. Hormonai, naujas gyvenimo etapas, netektis savotiška, savęs netekimas yra labai labai baisu“, – išgyvenimais dalijasi laidos pašnekovė.

Jos teigimu, susilaukus vaikelio atrodo, kad iš mergaitės tampi moterimi, kuri turi prisiimti daug atsakomybių.

„Gali žmonės sakyti, kad gali močiutės pasirūpinti, vyras pasirūpinti ar dar kažką, bet aš skaitau, kad mama yra tas pagrindinis asmuo“, – mintimis dalijasi I. Zasimauskaitė.

Po gimdymo viskas atrodė nežinoma


Dažnai sakoma, kad tapus mama tarsi atsiranda instinktai, suvokimas, kaip reikia elgtis su vaikeliu. Moteris teigia, kad ji to nepajuto, o po gimdymo jai viskas atrodė nežinoma, visko teko palaipsniui išmokti.

„Tau pasidaro labai labai liūdna ir ta melancholija vadinama, ir galų gale pogimdyvinė depresija. Tai ačiū Dievui, kad man ji netruko labai ilgai, bet aš tas moteris labai labai gerai suprantu“, – sako laidos pašnekovė.

Ieva Zasimauskaitė / Justina Rau Photography  nuotr.

Vyrai taip pat susiduria su iššūkiais


Kaip teigia I. Zasimauskaitė, vyrai dažnai būna pamiršti, nes labai daug kas kalba tik apie moters sveikatą, psichologinę būseną. Tuo tarpu vyrai, tapę tėvais, taip pat išgyvena visus šiuos dalykus.

Ji taip pat mano, kad visuomenėje atsiradęs požiūris, jog vaiku tiek tėtis, tiek mama turėtų rūpintis vienodai, nėra teisingas.

„Mano yra darbas mano namai, 100 proc. aš ten atiduodu save. Mano vyro darbas yra išorė visa. Tikrai, kažkas turi parnešti tą mamutą, kažkas turi tai padaryti. Ir tada, kai jis grįžta namo, mes galim 50 ant 50 pasidalinti“, – mano I. Zasimauskaitė.

Ieva Zasimauskaitė

Pastebėjus pirmuosius pogimdyvinės depresijos požymius ar kitus emocinės sveikatos pasikeitimus, būtina kreiptis pas specialistus. Pagalbos būdų yra daugybė, tik būtina jais pasinaudoti ir stebėti savo psichologinės būsenos pokyčius!

Pagalbos telefonai:
Psichologinės pagalbos tarnyba Telefono numeris Darbo laikas
Jaunimo linija Budi savanoriai konsultantai 8 800 28888 I-VII, visą parą
Vaikų linija Budi savanoriai konsultantai, profesionalai 116 111 I-VII, 11:00 - 23:00
Linija Doverija (rusų kalba paaugliams ir jaunimui) Emocinę paramą teikia: savanoriai moksleiviai 8 800 77277 II–VI, 16.00 - 20.00
Pagalbos moterims linija Pagalbą teikia: savanoriai ir psichikos sveikatos profesionalai 8 800 66366 I-VII, visą parą
Vilties linija Pagalbą teikia: savanoriai ir psichikos sveikatos specialistai 116 123 I-VII, visą parą
Krizių įveikimo centras Konsultacijos teikiamos per Skype arba atvykus į Krizių įveikimo centrą (Antakalnio g. 97, Vilnius, http://www.krizesiveikimas.lt) 8 640 51555 I-V 16.00–20.00, VI 12.00–16.00
Skambučius į visas linijas apmoka SADM iš Valstybės biudžeto lėšų.
„Sidabrinė linija“ – draugystės pokalbiai, emocinė ir informacinė pagalba vyresnio amžiaus žmonėms. Budi profesionalūs konsultantai 8 80080020 www.sidabrinelinija.lt pasikalbekime@sidabrinelinija.lt I-V 8.00-22.00, VI-VII 11.00-19.00
Emocinė parama internetu
„Vaikų linija“ Registruotis ir rašyti svetainėje: http://www.vaikulinija.lt Atsako per 36val.
„Jaunimo linija“ Registruotis ir rašyti svetainėje: https://jaunimolinija.lt/lt/pagalba/pagalba-pokalbiais-internetu/ Pokalbiai internetu (angl.chat) Kasdien nuo 18 iki 24 val. Emocinė parama elektroniniais laiškais "Jaunimo linijoje" neteikiama
„Vilties linija“ Rašyti svetainėje: http://paklausk.kpsc.lt/contact.php arba vilties.linija@gmail.com Atsako per 3 darbo dienas
„Pagalbos moterims linija“ Rašyti el. paštu: pagalba@moteriai.lt Atsako per 3 darbo dienas
Psichologinės konsultacijos Rašyti el. paštu: psyvirtual@psyvirtual.lt.Daugiau informacijos svetainėje: http://www.psyvirtual.lt Atsako per 2 darbo dienas
Pagalba nusižudžiusių artimiesiems Rašyti el. paštu: laukiam@artimiems.lt Atsako per 2-3 darbo dienas
Krizių įveikimo centre (Antakalnio g. 97, Vilnius, www.krizesiveikimas.lt) budi psichikos sveikatos specialistai, su kuriais galite pasikonsultuoti atėję arba per Messenger ar Skype be išankstinės registracijos ir nemokamai. Į budinčius psichologus bus galima kreiptis darbo dienomis 16-20 val., šeštadieniais 12-16 val. Visa papildoma informacija – puslapyje www.krizesiveikimas.lt. Pagalba nusižudžiusių artimiesiems: savitarpio pagalbos grupė, dažniausiai užduodami klausimai, literatūra ir kita naudinga informacija puslapyje artimiems.lt Vaikų ir paauglių krizių intervencijjos skyrius. Veikia visą parą. (8-5) 275 75 64.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)