Išgerdavo butelį per dieną

„Pas mane būdavo maždaug butelis per dieną“, - atvirai pasakoja moteris.

A. Voveris prisipažįsta vartojusi ir narkotines medžiagas. Moteris atvira – priklausomybės tapo jos kasdienybe ir įsivaizduoti dieną be alkoholio buvo sunku.

Laikui bėgant išgeriamo alkoholio kiekis augo, kol vieną dieną A. Voveris sau pasakė: „Man reikia bristi iš šito š“. Nors moteris, tuo metu gyvenusi ir besimokiusi Monake, daug dirbo, tačiau laimės gyvenime nejautė. Žala, kurią priklausomybės darė kūnui, privertė moterį sustoti, didelę pagalbą jau suteikė ir vyras.

„Kaip pradžioje buvo sunku… Įsivaizduok, viską mesti: nuo gėrimo kiekvieną dieną iki visiškai nieko“, – įtemptą gyvenimo laikotarpį prisimena A. Voveris.

Ieva Voveris / Foto: @picturesbygg

Alkoholio nevartoja jau kelerius metus

Po beveik vienerių metų priklausomybės garsi nuomonės formuotoja nevartoja alkoholio jau 4 metus, vyras – dar daugiau.

„Buvau kažkada paragavusi neseniai, gal prieš du mėnesius, vieną kokteilį. Bet išvis, kažkaip, ne apie mane,“ – atvirauja pašnekovė.

Priklausomybės nuo alkoholio ir narkotikų prevencija jaunimui

Narkotikų, tabako ir alkoholio vartojimas – sudėtinga socialinė ir sveikatos problema, su kuria susiduria milijonai žmonių visame pasaulyje. Piktnaudžiavimas šiomis medžiagomis yra viena iš pagrindinių visuomenės sveikatos ir socialinių problemų Europos Sąjungoje ir už jos ribų, kaip teigiama LR narkotikų, tabako ir alkoholio prevencijos tarpinstituciniame veiklos plane.

Ankstyvoji intervencija – kas tai?

Vaikams, jaunuoliams nuo 14 iki 21 metų, po to, kai yra nustatoma ar sužinoma, jog jie vartoja psichoaktyviąsias medžiagas, siekiant paskatinti jų nevartoti, taikoma Ankstyvoji intervencija. Ankstyvoji intervencija yra apibrėžiama kaip socialinių pedagoginių bei psichologinių pagalbos priemonių taikymas, teigiama LRV internetinėje svetainėje.

Nuo 2013 metų ankstyvosios intervencijos programa yra adaptuota ir nuo 2013 metų įdiegta Lietuvoje. Programą galite matyti čia:

Ankstyvosios intervencijos programa
Ankstyvosios intervencijos programa

Programos tikslas – motyvuoti jauną žmogų keisti savo elgesį, paskatinti suabejoti jau turimomis žiniomis, susijusiomis su psichoaktyviųjų medžiagų vartojimu, žala bei pasekmėmis. Jaunuoliams yra suteikiama galimybė būti išklausytiems, suprastiems, diskutuoti bendraamžių rate, suaugusiajam moderuojant šią veiklą.

Programą sudaro trys dalys: pradinis pokalbis, kuris yra skirtas kontakto užmezgimui, 8 val. praktiniai užsiėmimai aktyviai veiklai, diskusijoms, patirčių pasidalijimui bei refleksijoms ir baigiamasis pokalbis. Dalyvavimas šioje programoje gali būti savanoriškas bei įpareigojantis (kaip administracinio poveikio ar vaiko minimalios priežiūros priemonė).

Pagalba turintiems priklausomybių
Norėdami gauti pagalbos kreipkitės į savo šeimos gydytoją ar artimiausią Priklausomybės ligų centrą:
RPLC Vilniaus filialas 8(52)137808 registratura@rplc.lt P. Širvio g. 5
RPLC Kauno filialas 8(37)333255 registratura.kaunas@rplc.lt Giedraičių g. 8
RPLC Klaipėdos filialas 8(46)415025 registratura.klaipeda@rplc.lt Taikos pr. 46
RPLC Šiaulių filialas 8(41)455644 registratura.siauliai@rplc.lt Daubos g. 3
RPLC Panevėžio filialas 8(45)582673 registratura.panevezys@rplc.lt Elektronikos g. 6
Anoniminių alkoholikų draugija +370 685 05191 info@aalietuvoje.org
Pilnų namų bendruomenė +370 698 73005 info@pnb.lt
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją