Netikėtai gimusi idėja

Unikalų verslą Lietuvoje įkūrę broliai Marius ir Donatas Glušauskai – šiandien šalyje yra žinomi kaip ateities maisto kūrėjai. Svirplių fermą Kauno rajone įkūrę verslininkai žmonėms siūlo išbandyti ne tik mūsų sveikatai, bet ir gamtai draugišką maistą, kuris pasaulyje pripažįstamas ir plačiai naudojamas jau ne vienerius metus. Kaip teigė pats M. Glušauskas, idėja gaminti ateities maistą šalyje, kurios gyventojai į naujoves įprastai žvelgia gana atsargiai, gimė dar prieš 5-erius metus, kai jiedu su broliu ieškojo naujų krypčių verslui.

„Tuo metu pamačiau reportažą per „Euronews“ kanalą, kaip Suomijoje kepykla „Fazer“ pirmą kartą į rinką pristatė duoną, papildytą svirplių miltais. Tame pačiame reportaže buvo minima, kad vabzdžiai yra galimas papildomas, tvarus baltymų šaltinis ateičiai. Idėja auginti svirplius maistui iškart užkabino. Papasakojau broliui ir nusprendėme pabandyti“, – pasakojo Marius.

Pradžioje, visą informaciją apie svirplių auginimą broliams teko rinkti interneto platybėse, o vėliau – galimybės ir ambicijos tik augo ir plėtėsi.

„Radome partnerius Suomijoje, iš kurių gavome pirmus svirplius, įrangą, skirtą svirplių fermai, ir mokymus, kaip teisingai auginti. Pradėję auginimą, nusprendėme, kad reikia kurti prekinį ženklą ir eiti į sveikų užkandžių rinką. Kaip ir pradžioje, taip ir dabar, Lietuvoje yra žmonių, kuriems patinka mūsų idėja ir jie vartoja mūsų kuriamus produktus, bet yra ir skeptikų. Lietuvoje šiai dienai vabzdžių produktų rinkos poreikis dar nėra didelis, todėl 70 proc. produkcijos eksportuojame“, – teigė M. Glušauskas.


Produktų nauda žmogui – beribė

2018 metais prekinį ženklą „Acheta“ įkūrę broliai Glušauskai šiandien vartotojams siūlo daugybe naudingų ir žmogaus sveikatai pravarčių savybių praturtintus produktus. Kaip teigė M. Glušauskas, svirplių užkandžių gamyba susideda iš 7 esminių žingsnių, kuriuos visus, pradžioje, broliai žengė vieni patys.

„Svirplių užkandžių gamyba susideda iš svirplių auginimo fermoje, užaugintų svirplių užšaldymo, terminio apdorojimo blanširuojant, džiovinimo karšto oro džiovyklėse, svirplių sijojimo, miltų malimo, svirplių skrudinimo ir kitų produktų iš svirplių gamybos bei pakavimo. Kaip ir kiekviename gamybos procese, reikalinga kontroliuoti temperatūrinius režimus, tinkamą drėgmę“, – pasakojo Marius.

 „Acheta“

Tiesa, pasak pašnekovo, smulkių niuansų šiame procese – tikrai daug.

„Net svirplių skonis priklauso nuo teisingų klimato sąlygų fermoje. Taip pat, kadangi gaminame maistą, reikalinga užtikrinti visus higienos reikalavimus, pastoviai atlikti produktų tyrimus laboratorijoje“, – teigė jis.

Anot Mariaus, pagrindinis prekinio ženklo produktas – džiovintų svirplių užkandžiai, pagardinti prieskoniais.

„Taip pat iš svirplių gaminame baltyminius traškučius, duonelę, šokoladinių saldainių rinkinius, šaltyje džiovintų vaisių ir svirplių miltų desertą, vytintos kiaulienos dešreles su svirplių miltais“, – pasakojo vyras.

 „Acheta“

Taigi, džiovintų svirplių užkandžių įvairovėje savo mėgstamiausią skonį tikrai gali atrasti kiekvienas, o labiausiai išbandyti produktus vilioja jų beribė nauda žmogaus organizmui.

„Visi produktai ypatingi tuo, kad iš svirplių gauname didelį kiekį baltymų (džiovintus svirplius sudaro 65 procentai baltymų). Taip pat, svirpliai turi daug skaidulų, kuo nepasižymi gyvulinės kilmės produktai. Dar svirpliuose yra chitino, kuris yra natūraliai susidarantis biopolimeras. Svirpliuose esantis chitinas stiprina jūsų žarnyne esančias gerąsias bakterijas ir veikia kaip prebiotikas – maistas gerosioms bakterijoms“, – dalijosi M. Glušauskas.

 „Acheta“

Anot jo, tyrimai rodo, kad, vartojant svirplius, galima turėti ir sveikesnę virškinimo sistemą bei ilgiau išsaugoti sotumo jausmą.

„Taip pat, svirpliuose yra daug makro ir mikro elementų, tokių kaip kalcis, kalis, magnis, fosforas, natris, geležis, cinkas bei B12 grupės vitaminų, o geležies kiekis – nenusileidžia jautienai ir stipriai lenkia špinatus. Dar svirpliuose yra amino rūgščių, o Omega-3 kiekis – nenusileidžia lašišai“, – pasakojo Marius.

Pasak jo, svarbu paminėti ir tai, kad visi jų gamybos produktai pasižymi funkcinio maisto savybėmis, o tai duoda tik papildomą naudą mūsų sveikatai.

Svirpliai – ateities maistas

Savo produktus broliai Glušauskai vartotojams pristato kaip „maistą iš ateities“. Anot Mariaus, toks šūkis – nebuvo pasirinktas atsitiktinai, esą jis atsiremia į tai, kad jų gaminami produktai nėra įprasti paprastam vartotojui. Tiesa, nors apie svirplių naudą ir apie tai, kad jų ateityje mūsų mėgstamų maisto produktų sudėtyse tik daugės, kalbama vis dažniau ir garsiau, Marius teigė nemanantis, jog vabzdžius privalėsime valgyti kiekvienas.

„Tai bus pasirinkimo reikalas, kaip ir dabar galime rinktis tarp mėsos, žuvies ar kitų produktų. Taip pat, mes būtent ir koncentruojamės į užkandžius todėl, kad nesiekiame pakeisti mėsą ar žuvį pietums ir vakarienei, bet kaip tik norime papildyti dienos mitybą sveikais ir naudingais kūnui užkandžiais, išvengiant tuščių kalorijų iš įprastų užkandžių“, – dalijosi jis.

M. Glušauskas neslėpė, kad, siekiant tokius produktus pasiūlyti vartotojui Lietuvoje, iššūkių tikrai kyla, tačiau, kaip teigė vyras, jų komanda deda dideles pastangas į žmonių edukaciją įvairiose parodose ir socialiniuose tinkluose, pasakojant apie šių produktų naudą.

„Mano akimis, dar daug lietuvių nežino apie mūsų produktus ar vis dar juos vertina skeptiškai, nes kol kas trūksta edukacinės informacijos. Taip pat, socialiniuose tinkluose skleidžiamos sąmokslo teorijos – irgi nepadeda“ – teigė jis.

Pasak pašnekovo, tenka pastebėti, kad labiausiai jų kuriamus produktus vertina jaunesni žmonės, ieškantys sveikesnio maisto alternatyvų ir propaguojantys sveikesnį gyvenimo būdą.

„Sulaukiame susidomėjimo ir iš mokyklinio amžiaus vaikų. Manoma, kad augančiai naujai kartais šie produktai bus įprasti ir jau nebebus tik ateitis“, – teigė M. Glušauskas.

Tikime, kad požiūris į šiandien ateities maistu vadinamus valgomuosius svirplius – keisis jau visai greitai, o tam daugiausiai įtakos turės būtent aplinkosauginiai sumetimai. Nematyti to, kas vyksta planetoje Žemėje – tiesiog nebeįmanoma, o tam, kad situacija nevirstų skęstančiu laivu, pokyčių savo kasdienybėje nedelsiant privalome imtis kiekvienas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)