Meditacija nėra vienintelė šimtmečius žinoma praktika, kurios teigiamą poveikį mūsų psichikos sveikatai patvirtino moksliniai tyrimai. Japonijoje praktikuojamos „miško maudynės“, taip pat turi teigiamą poveikį mūsų nervų sistemai. Laimei, tam nereikia maudytis miške. Jos esmė – pasinerti į miško atmosferą, rašo portalas „My Impact“.

Kaip tai veikia?

Atliekami tyrimai, kuriais siekiama išsiaiškinti miško aplinkos privalumus, palyginti su kitomis, kodėl mums lengviau atsipalaiduoti ir prisitaikyti tarp medžių. Yra keletas „įtariamųjų“ dėl šio poveikio. Į pirmą vietą iškyla miško orui būdingi veiksniai: fitoncidai (augalų išskiriamos medžiagos, stabdančios mikroorganizmų augimą) ir eteriniai aliejai.


Kitas paaiškinimas galėtų būti tas, kad paprasčiausias grįžimas į gamtinę aplinką, kurioje vyrauja šviesos, drėgmės, kvapų, garsų ir tekstūrų pusiausvyra, „primena“ mūsų organizmui jo „numatytąsias arba gamyklines nuostatas“. Mes vis geriau suprantame, kaip šiuolaikinis gyvenimo būdas, paprastai atsietas nuo gamtos, kenkia mūsų kūnui ir protui.

„Miško maudynės“ populiarėja ir Lietuvoje.

„Per miško maudynes žmones supažindinu ir su teorija, kurią pateikiu atsižvelgdama į grupės dinamiką: vieniems reikia daugiau, kitiems – mažiau, vieniems reikia tyrimais pagrįstos informacijos, kitiems – ne“, – paklausta, kaip vyksta „Miško maudynės“ pasakojo gidė Ieva Pukelienė

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją