Portale „My Impact“ rašoma, kad vadinamasis „menstruacijų skurdas“ labai opi problema, aktuali ir daugeliui Lenkijos moterų. „Kulczyk“ fondo surinktais duomenimis, vien šioje šalyje pinigų menstruacijų metų būtinoms priemonėms neturi mažiausiai 500 tūkst. moterų. Ataskaitoje taip pat atkreipiamas dėmesys, jog daugiau nei 21 proc. mokyklinio amžiaus mergaičių priverstos bėgti iš pamokų, nes prasidėjus menstruacijoms neturi reikiamų priemonių. Dėl tos pačios priežasties per menstruacijas mokyklos nelanko iki 10 proc. mokyklinio amžiaus mergaičių.

Infliacijos poveikį juntame visi, brangsta tiek prekės, tiek paslaugos – taip pat ir higieniniai paketai nei tamponai. „PanParagon“ programėlės surinkti pastarųjų trejų metų duomenys rodo, jog moterims reikalingų higienos priemonių brangimas kelia didžiulį nerimą. Kyla klausimas, ar ateis ta diena, kai paketai ir tamponai bus finansuojama iš valstybės lėšų?

Higienos produktai vis labiau brangsta


„PanParagon“ analizavo čekius, įkeltus į programėlę nuo 2021, 2022 ir 2023 metų sausio iki vasario. Didžiausias dėmesys buvo skiriamas higienos produktų, be kurių neapsieinama per menstruacijas, kainų pokyčiams. Gauti rezultatai parodė, kad kainos išaugo – ir išaugo gana drastiškai.

Pavyzdžiui, 2021 metais 20 vienetų higieninių paketų kainavo 5 zlotus (1,15 Eur), o dabar toks pats kiekis kainuoja 7 zlotus (1,61 Eur), o tai net 37 proc. daugiau. Pabrango ir tamponai: seniau 32 vienetų pakuotę buvo galima nusipirkti už 4,24 zlotus (0,98 Eur), o dabar ji kainuoja 5,89 zlotus (1,36 Eur) – net 27 proc. brangiau.

Svarbu pažymėti, kad pateikiamos vidutinės kainos, o higienos priemonės, gamintos iš saugių žaliavų, pavyzdžiui, ekologiškos medvilnės, kainuoja žymiai brangiau. Štai ekologiškos medvilnės higieniniai paketai „YourKaya“ be nuolaidos kainuoja beveik 19 zlotų (4,37 Eur), o „Naturella“ medvilniniai higieniniai paketai kainuoja beveik 9 zlotus (2,07 Eur).

Tai reiškia, kad moterys, norinčios per menstruacijos deramai pasirūpinti savo higiena, priverstos plačiai atverti pinigines. Nors visada galima rasti pigesnių variantų, pavyzdžiui, įsigyti daugkartinę menstruacinę taurelę, ne visoms moterims toks variantas atrodo priimtinas ir patogus.

Kada tamponai ir higieniniai paketai taps nemokami?


Menstruacijų metų moterims būtinos specifinės higienos priemonės, o baisiausia tai, kad ne visos moterys ir merginos gali su tai leisti. Nemaloniai stebina ir tai, jog ir po šiai dienai yra vyrų, manančių, jog moterų poreikius per menstruacijas gali atliepti paprasčiausiais tualetinis popierius, galintis pakeisti net ir tamponus. Šį argumentą jie nesibodi pateikti visoms, besipiktinančioms dėl augančių kainų. O tiesa ta, kad vieno tampono nepakanka net ir vienai menstruacijų dienai, ką jau kalbėti apie visą jų trukmę, galinčią siekti iki septynių dienų.

Labai svarbu akcentuoti, jog menstruacijos nėra moters ar merginos pasirinkimas, todėl mažų mažiausiai nesąžininga, jog yra žmonių, negalinčių sau leisti įsigyti higienos priemonių, padedančių pasirūpinti savimi. Bazinės higienos prekės, tokios kaip tamponai ir higieniniai paketai, turėtų būti prieinamos nemokamai. Ir tai nėra kažkokia feministinė utopija: Škotija jau žengė pirmąjį žingsnį ir nemokamai aprūpina higieninėmis menstruacijų metų būtinomis priemonėmis visas, kam jų reikia, įskaitant ir translyčius bei nebinarinių tapatybių asmenis.

Deja, bet bent jau kol kas Lenkijoje nemokamų higienos priemonių menstruacijas patiriantiems asmenims užtikrinimas vertinamas kaip „LGBT ideologijos dalis“, dėl ko šį sumanymą įgyvendinti pasidaro labai sunku. Laimei, vis daugiau mokyklų ir institucijų jungiasi prie šios kampanijos ir aprūpina higienos priemonėmis tuos, kas neišgali jų įsigyti, taip mažindamos vadinamąjį „menstruacijų skurdą“.

2022 metais Škotija paskelbė, kad taps pirmuoju kraštu pasaulyje, kur bus užtikrinta visuotinė prieiga prie nemokamų higienos produktų, reikalingų menstruacijų metu. Tai numato 2020 metais Škotijos parlamento priimtas svarbus teisės aktas. Po šio sprendimo Lietuvos Seime taip pat buvo pasiūlyta, kad nemokami higienos reikmenys moterims galėtų būti prieinami sveikatos priežiūros, švietimo įstaigose ir netgi bibliotekose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją