Kada ir kodėl pradėjote kolekcionuoti loterijos bilietus?

– Kolekcionuoti pradėjau nuo vaikystės. Rinkau monetas, pašto ženklus, knygas, atvirukus, ženkliukus, dokumentus. Tai lyg gyvenimo būdas. Palaipsniui „išsigrynino“ du rinkiniai: akcijos ir loterijos bilietai. Tada pačiam iškilo įvairių klausimų: kada atsirado loterijos bilietai? Kokie bilietai buvo Lietuvoje? Kas juos leido?

Taip aistra tapo įdomiu paieškos objektu. Galima sakyti, kad atradimų būna vos ne kiekvieną dieną. Informacijos reikia ieškoti senoje spaudoje, archyvuose. Taip palaipsniui atsiveria platus vaizdas ir vis nauji atradimai.

 VVPI 1 festivalio Loterijos bilietas. Vilnius, 1957

Kiek sukaupėtė iki šiol?

– „Gyvų“ bilietų, kuriuos fiziškai turiu savo kolekcijoje – virš kelių šimtų. Kelis kartus daugiau yra informacijos apie loterijas Lietuvoje XIX–XX amžiais. Rinkdamas informaciją suskirsčiau į atskiras grupes: JAV lietuvių loterijos; Lietuvos Šaulių Sąjungos loterijos; Ugniagesių loterijos; Mokyklų loterijos; Lietuvos Raudonojo Kryžiaus ir Valstybės loterijos; LTSR loterijos; Momentinės loterijos; Užsienio šalių pavyzdžiai. Atskirą kolekcijos dalį sudaro knygos, plakatai.

Kodėl jums pačiam svarbus kolekcionavimas?

– Man tai malonumas, gyvenimo būdas, aistra, nors kai kas kolekcininkus laiko „ligoniais“. Ypač smagu atrasti kažką naujo, nežinomo. Nauji atradimai skatina rinkti toliau. Svarbiausia, man atrodo, yra turėti noro ir kantrybės.

Pagal kokius kriterijus renkatės eksponatus savo kolekcijai?

– Pirmenybė skiriama lietuviškiems loterijos bilietams. Turiu sudarytas įvairias lenteles pagal temas, kurios nuolat pildomos informacija ir naujais įsigytais loterijos bilietais. Lenvgiausia yra su LTSR Piniginės – daiktinės loterijos bilietais, kuri platinta 1958–1989 m. bei Lietuvos knygų loterija 1966–1990 m. Juos visus turiu surinkęs. Yra žinomi tiražai, vaizdai. Visa kita reikia pačiam surinkti, susisteminti nes jokių katalogų nėra išleista.

Lietuvoje – ne tiek daug loterijų, iš kur gaunate skirtingų bilietų?

– Nesutinku su jūsų teiginiu, kad loterijų yra nedaug. Jų yra daugybė. Pateiksiu bent keliolika pavyzdžių, kuriuos aš esu suradęs. Bažnyčių loterijų buvo 30; JAV lietuvių – 74; Lietuvos Šaulių sąjungos – 164; Ugniagesių loterijų – 59; įvairių kitokių loterijų – 370; Mokyklų loterijų – 100. Tai – loterijos, datuotos 1920 – 1940 m. O kur dar LTSR loterijos, kurių būta virš 300. Taigi jos istoriškai vyksta labai plačiu laikotarpiu, tad rinkimui laiko taip pat nemažai. Klausiate, kur galima gauti bilietų? Mainai, dovanų ar perkant. Pats lengviausias būdas – dabartinės momentinės loterijos. Gali nueiti į paštą ar prekybos centrą ir nusipirkti. Kai kuriuos bilietus perku internete, aukcionuose.

 Savitarpio pagalbos I loterija. 2 klasė. Pusė bilieto . Serija B. Kaunas, 1944.

Kiek kainuoja šis hobis, ar daug išleidžiate bilietams?

– Pinigai čia – mažiausia problema. Dalį nelaimingų bilietų atneša draugai. Nesunku pasilenkti ir nors ir gatvėje paimti išmestą nelaimingą bilietą. O jeigu rimtai – šios išlaidos neatsispindi šeimos biudžete. Papildomai kainuoja pagalbinės medžiagos. Reikia albumų į kuriuos sudedami bilietai. Aišku, kai tu kažką kolekcionuoji, neįskaičiuoji savo laiko.

Ar turėjote laimingų bilietų?

– Turiu momentinių bilietų, kurie yra dar nenutrinti. Buvę kolegos klausdavo, „ o jeigu ten milijonas?“. Vadinasi toks likimas. Man svarbiausia loterijos bilietas, o laimėjimas tai jau antrinis dalykas. Mano pirktus momentinius bilietus „nutrina“ mano ponia Irena. Laimėjimų būta, bet milijonai praėjo pro šalį.

 Prisikėlimo parapijos labdaringa loterija. Kaunas, 1926.

Kaip artimieji vertina jūsų pomėgį, galbūt nuolat dovanų gaunate bilietų?

– Kad į tavo hobį šeimoje būtų žiūrima rimtai ir sulauktum palaikymo, galima taikyti vieną veiksmingą būdą. Kolekcionavimo „liga“ susargdinti antrąją pusę ir viskas bus gerai.

Taip, loterijos bilietų gaunu dovanų ir naujų, ir senų. Ypač smagu gauti kažką naujo, nematyto.

Galbūt domėjotės, ar dar yra žmonių su tokiu pat hobiu?

– Yra kolegų, kurie renka savas kolekcijas. Aš turiu nemažą mainų fondą. Visada galiu pasidalinti savo žiniomis.

 Naujojo žodžio loterija. Kaunas, 1932

Ar turite numatęs kokį nors tikslą savo kolekcijai?

– Geras klausimas. Turiu surinkęs vieną didžiausių kolekcijų Lietuvoje. Informacijos – dar daugiau. Todėl reikia ir net privaloma pasidalinti surinkta informacija. Mano tikslas – išleisti leidinį (ir ne vieną) apie loterijas Lietuvoje. Jau turiu iš dalies surinktą medžiagą apie Lietuvos raudonojo Kryžiaus loteriją 1922–1932 m., Valstybės loteriją 1932–1940 m., Savitarpio pagalbos loteriją 1942–1944 m. ir LTSR Piniginę-daiktinę loteriją 1958–1989 m.

Kita tema – įvairių Lietuvos organizacijų loterijų bilietai. Taigi darbų vis dar yra daugybė. Mano noras – kad visos kolekcijos būtų paviešintos ir džiugintų žmones. Kaupkite savo kolekcijas ir dalinkitės su kitais. Visiems sėkmės.