OHOHO
Kalėdos!

„Kainas stebinčio portalo „Pricer.lt“ duomenimis, pigiausio maisto prekių krepšelio lyderės poziciją „Maxima“ išlaikė 10 iš 11 mėnesių. Žinome, kad kalėdiniu laikotarpiu išlaidos smarkiai padidėja, nes norisi ne tik gausiai nukloti šventinį stalą, bet ir dovanomis pamaloninti savo artimuosius bei draugus. Todėl pasirūpinome, kad ir šventinius Kūčių bei Kalėdų stalus mūsų pirkėjai galėtų paruošti už itin mažą kainą”, – sako „Maximos“ Komunikacijos ir korporatyvinių reikalų departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė.

Kūčių ir Kalėdų vaišėms paruošti reikalingiems maisto produktams šią savaitę „Maximos“ parduotuvėse taikomos 40-50 proc. nuolaidos. Už reikšmingai mažesnę kainą siūloma šviežios produkcijos – mėsos, paukštienos, žuvies ir daržovių. Be to, paskutinę savaitę prieš Kalėdas už mažesnę nei įprastai kainą galima įsigyti ir mišrainių, salotų, įvairių kepinių ir pagrindinių patiekalų gaminimui būtinų ingredientų – pirkėjų pamėgtų prekių ženklų konservuotos produkcijos, žirnelių, majonezo, marinuotų agurkų. Taip pat silkių ir lašišų, šviežių vaivorykštinių upėtakių, mandarinų ir kitų šventiniam stalui aktualių prekių.

„Paskutinė savaitė iki švenčių įprastai būna pati chaotiškiausia – pirkėjai ne tik skuba ieškoti trūkstamų ingredientų vaišių stalui ar šventinės atributikos, tačiau plūsta į parduotuves dairydamiesi ir šviežių maisto produktų, reikalingų patiekalams per Kūčias ir Kalėdas. Kad pasiruošimas keltų mažiau rūpesčių, o idėjų nepritrūktų, atrinkome aktualiausių šventinėms vaišėms tinkamų produktų sąrašą ir užtikrinome, kad pirkėjai galėtų reikšmingai pigiau įsigyti šviežios mėsos, kiaulienos liežuvių, menkės filė, marinuotos silkės aliejuje, sūdytos lašišos ir t.t. Paskutinę savaitę prieš šventes mūsų pirkėjai gali įsigyti jų Kūčių ir Kalėdų vaišių stalams aktualiausių prekių už 38,13 euro“, – skaičiuoja I. Trakimaitė-Šeškuvienė.

Ji priduria, kad šventiniam stalui reikalingų bazinių maisto prekių pirkėjai įsigis už maždaug 10 eurų. Be to, kiaulienos sprandinė, kuri puikiai tinka kalėdiniams pietums ir yra daugelio mėgstama bei nesunkiai paruošiama, šią savaitę kainuoja vos 3,49 euro už kilogramą. „Savo pirkėjus išties raginame sekti kas savaitę atsinaujinančio kaininio leidinio pasiūlymus ir reikšmingai sutaupyti ruošiantis šventėms“, – priduria I. Trakimaitė-Šeškuvienė.

Šventiniams pietums – minkšta kiaulienos sprandinė su grietinėlės ir garstyčių padažu

Tradicinė lietuviška virtuvė yra neįsivaizduojama be kiaulienos patiekalų, o pastarieji tikrai mėgstami ir ant šventinio stalo, kai per šventes nesinori sukti galvos, ką įmantraus pasigaminus, užuot skyrus laiko artimiesiems.

Ši mėsa yra minkšta ir sultinga, ją nėra sudėtinga paruošti, todėl daugelis pietums, kai norisi kepsnio, renkasi būtent kiaulienos sprandinę. Tinkamai paruošta kiauliena gali būti puikus pasirinkimas šventei, kai reikia pavaišinti didesnę kompaniją, pastebi „Maximos“ Vyriausiasis technologas Linas Meškelis.

Kepsniui jis pataria rinktis šviežią mėsą arba atšaldytą. „Kad artimieji prie šventinio stalo pasisotintų, vienam žmogui reikėtų skaičiuoti apie 200-300 g. neapdorotos mėsos. Labai svarbu prieš kepant ją apie valandą pamarinuoti, o geriausia pasimarinuoti iš vakaro, tačiau prieskonių nereikėtų padauginti. Ruošiant sprandinę, ryškus ir tikras skonis slypi paprastume – užtenka druskos ir pipirų“, – pastebi L. Meškelis.

Reikės:

  • 400 g kiaulienos sprandinės
  • 5 skiltelių česnako
  • 2 svogūnų
  • 3 v. š. alyvuogių aliejaus
  • žiupsnelio druskos
  • žiupsnelio pipirų
  • „Čili“ prieskonių
  • 1 citrinos

Padažui:

  • 1 svogūnas
  • 2 v. š. sviesto
  • 2 v. š. grietinėlės
  • 1 v. š. garstyčių
  • 100 g. balto vyno
  • 100 g mėsos sultinio
  • žiupsnelio druskos, pipirų, prieskoninių žolelių

Gaminame:

Ant kiaulienos išspauskite citrinos sulčių ir užberkite „Čili“ prieskonių, druskos ir pipirų. Uždėkite pjaustytus česnakus, pašlakstykite alyvuogių aliejumi ir palikite marinuotis apie valandą. Apibarstykite kepsnį pjaustytais svogūnais ir įvyniokite į foliją. Kepkite iki 160-180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 1,3-2 val., priklausomai nuo mėsos gabaliuko storio.

Įkaitintoje keptuvėje su ištirpintu sviestu apkepame smulkiai pjaustytą svogūną, kol jis suminkštėja. Įpilame vyno ir ant stiprios kaitros keletą minučių pakaitiname. Paskui supilame grietinėlę, sultinį, įdedame garstyčių ir pakaitiname, kol padažas pradeda šiek tiek tirštėti. Paskaniname druska, pipirais, galima įdėti prieskoninių žolelių. „Mėsą patiekite su padažu ir daržovėmis. Skanaus!“ – pabaigai priduria „Maximos“ Vyriausiasis technologas.