OHOHO
Kalėdos!

Beveik 200 metų besitęsianti tradicija

Advento kalendorių ištakos siekia XIX a. vidurį. Pirmieji juos Vokietijoje pradėjo naudoti liuteronai, vėliau kalendoriai masiškai pradėti gaminti XX a. pradžioje, o labiausiai išpopuliarėjo ir kitose pasaulio šalyse paplito po Antrojo pasaulinio karo.

Tradiciniuose advento kalendoriuose yra vaizduojama ėdžių scena, šventasis Mikalojus ir žiemos orai, o šiuolaikiniuose – vyrauja pačios įvairios temos: nuo Kalėdų senelio ir jo elnių iki populiariausių filmų, žaidimų personažų.

Patys kalendoriai būna labai įvairių formų: nuo paprasto popierinio kalendoriaus iki medžiaginių kišenėlių ar dažytų medinių dėžučių su skylutėmis smulkiems daiktams. Daugelis advento kalendorių yra didelės stačiakampio formos su durelėmis kiekvienai gruodžio mėnesio dienai iki pat Kalėdų išvakarių arba Kalėdų dienos.

Pagrindinė šio kalendoriaus paskirtis – skaičiuoti dienas iki Kalėdų, kiekvieną dieną atveriant po vieną durelę. Atidarius kalendoriaus dureles, atsiveria paveikslėlis, eilėraštis, pasakojimo dalis arba nedidelė dovanėlė, pavyzdžiui, žaislas ar šokoladinis skanėstas. Dėl to advento kalendoriai šiais laikais yra tapę žaismingu būdu vaikams pažymėti kiekvieną advento dieną belaukiant Kalėdų.

Populiarumas išlieka kiekvienais metais

Šiais laikais įsigyti Advento kalendorių ir taip praturtinti šventinį laukimą – labai nesunku ir nebrangu. Kalendorių pasirinkimo ir įvairovės prekybos tinkluose netrūksta, o štai „Maxima“ siūlo ypatingai platų Advento kalendorių asortimentą už bene mažiausią kainą rinkoje.

„Mūsų pirkėjai labai mėgsta tokius kalendorius, juos perka ne tik vaikams, bet ir suaugusiems, nes saldumynus mėgsta ir maži, ir dideli. Šiemet turime ne tik saldžius kalendorius, bet ir „Lego“, pasakų bei arbatų, o taip pat pirmą kartą galime pasiūlyti ir kalendorius augintiniams – šunims ir katėms“, – sako „Maxima“ Komunikacijos ir korporatyvinių reikalų departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė.

Dvi mergaitės auginanti vilnietė Kristina pasakoja, kad Kalėdų laukimas jos šeimoje neįsivaizduojamas be Advento kalendoriaus, kuriuo moteris stengiasi pasirūpinti iš anksto.

„Būna metų, kai Advento kalendoriukus su mažosiomis pasigaminame patys, būna, kad įsigyjame parduotuvėje. Tai labai smagi šeimos tradicija, kurią tęsiame jau daugybę metų. Atsikėlusios ryte, mergaitės skuba prie kalendoriaus ir atidariusios dureles, priklausomai nuo kalendoriaus, randa žaismingą arba skanią dovanėlę“, – pasakoja mama.

Jai pritaria ir Agnė, kuri sako jau įsigijusi Advento kalendorių savo šeimai. „Kaip tik šiandien, užsukusi į prekybos centrą, radau labai įdomų Advento kalendorių su „Lego“ figurėlėmis. Mano sūnus didelis superherojų fanas, o ir konstruoti jam labai patinka, todėl net neabejoju, kad patiks ir šis kalendorius“, – sako Agnė.

Kalėdų laukimo stebuklas – nesiekia net 1 euro

Šiais metais prekybos tinklo „Maxima“ parduotuvėse galima rasti net 13 rūšių Advento kalendorių, o pigiausio kaina be nuolaidos tesiekia vos 0,99 Eur.

„Pricer.lt tyrimo duomenimis, šiemet rinkoje turime geriausią kainą. Nors dėl cukraus ir kakavos pabrangimo šiais metais Advento kalendorių pirkimo kainos kilo, pirkėjams išlaikėme 2022 metų pardavimo kainas ir startavome iškart su kalėdinėmis akcijos, kad pirkėjai galėtų anksčiau pasirūpinti kalendoriais ir jiems nereikėtų laukti paskutinės savaitės, kai bus nuolaidos“, – pasakoja I. Trakimaitė-Šeškuvienė.

Populiariausi saldumynais papuošti Advento kalendoriai, kuriuos galima rasti „Maxima“ parduotuvėse: „Kinder“, „Haribo“, „Chupa-Chups“, „M&M'S“. Pasak prekybos tinklo atstovės, kasmet ryškėja tendencija, kad Advento kalendoriai perkami ne tik patiems mažiausiems, bet ir paaugliams, jaunimui.

„Dėl to didėja poreikis įdomesniems kalendoriams, kuriuose galima rasti ne tik šokoladukus, bet ir skirtingus saldainius, jų formas – „M&M'S“, „LOOK“ kalendorius („Candy Pop“), kasdien atsidarai langelį su vis kitokiu saldumynu“, – pasakoja pašnekovė.

Ne tik įvairūs saldėsiai, bet ir už „durelių“ besislepiantys žaidimai ir pasakos – taip atrodo šiuolaikiniai Advento kalendoriai, kurių galima rasti „Maxima“ parduotuvėse.

„Pavyzdžiui, knygelės su pasakomis vaikams – atidarius langelį, randama maža knygutė. Labai populiarūs ir „Lego“ kalendoriai su žinomais filmų ir žaidimų veikėjais: „Friends“, „Avengers“, „Harry Potter“, „City“, „Star Wars“, – vardija I. Trakimaitė-Šeškuvienė.

Šiais metais „Maximą“ pasiekė ir viena naujovė – skanėstų Advento kalendoriai, skirti augintiniams – šunims ir katėms.

„Šiais laikais žmonės savo augintinius jau priima net tik kaip draugus ar šeimos narius, bet ir kaip pūkuotus vaikus, todėl jiems perka ir kalėdines dovanėles. Džiaugiamės, kad šiemet mums pavyko pasiūlyti savo pirkėjams ir specialiai augintiniams sukurtus Advento kalendorius, kurių viduje – šunims ir katėms skirti skanėstai“, – naujovę pristato I. Trakimaitė-Šeškuvienė.