OHOHO
Kalėdos!

Parduodama 7 milijonai silkės pakuočių per metus

Vien „Maxima“ prekybos tinkle visoje Lietuvoje per metus parduodama beveik 7 milijonai pakuočių silkės – įvairių skonių ir rūšių kiekvienam gomuriui pamaloninti. Tautiečiams skaniausia – silkės filė aliejuje, tačiau vis labiau į silkių šlovės olimpą kopia silkės filė be aliejaus. Tiesa, pirkėjams labai patinka silkė mažuose indeliuose – jau mažais gabaliukais supjaustyta silkės filė – patogu ir tinka skubantiems, juk nereikia pjaustyti. Silkių topuose taip pat karaliauja skandinaviška rausva silkė“, – sako Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė, prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir korporatyvinių reikalų departamento vadovė.

Prekybos tinklo atstovė sako, kad pirkėjai taip pat mielai ragauja ir mėgaujasi silke su įvairiais priedais: silkės su svogūnais, su grybais, su keptomis daržovėmis, su burokėliais ir pupelėmis, su majonezu.

„Pirkėjams labai skani mūsų jau paruošta sluoksniuota mišrainė su silke – geriau žinoma kaip silkė po kailinukais – ją pirkėjai gali rasti net ir mažesnėse mūsų parduotuvėse, taip pat sluoksniuotos silkės salotos su kelmučiais. Ją mūsų klientai itin mėgsta dėti ant šventinio stalo. Gyventojai taip pat ištikimi klasikiniam silkės variantui – su svogūnais bei silkei su grybais ir majonezu, tačiau mielai renkasi gal kiek ir netikėtą trio, kaip pavyzdžiui – silkę su spanguolėmis ir garstyčiomis.

Dietistė: klasikinė sūdyta silkė yra sveikesnė

„Sveikesnė silkė yra klasikinė sūdyta, arba jeigu jau marinuota, tai pasirenkant obuolių actą. Su 100 gr silkės vidutiniškai gauname apie 3 gr druskos, kas jau yra daug, todėl geriau kuo mažiau sūri ir su saiku“, – į klausimą, kuri silkė sveikesnė – marinuota ar sūdyta atsako dietistė Laura Panavė.

Paklausus, kiek iš esmės silkės galime valgyti, dietistė teigia, kad jeigu priskiriant mus idealiai tinkantį racioną, tinkamiausia būtų Viduržemio regiono dieta. Tai reiškia, kad geriausia per savaitę suvartoti 3-4 žuvies porcijas, vadovaujantis įvairumu. Silkė, nors ir praturtinta omega ir baltymais, vis tik yra sūrus produktas, bet kartą kitą tikrai galime pasimėgauti.

„Idealu pirkti silkes, sveriamas su galvomis, ir jas apdoroti namuose pagal savo pasirinktą receptą. Mano pačios mitybos racione tikrai yra silkė, ir aš ją doroju pati, bet pastebiu, kad dauguma lietuvių vis dar perka jas jau paruoštas – marinuotas acte, cukruje, prastame aliejuje. Reikia žinoti, kad silkės būna išmirkomos specialiame tirpale, kad greičiau panaikinti ašakas ir dar yra visa puokštė „gėlyčių“, kad pirkėjas norėtų jos jau vien iš gražaus bei tobulo vizualo. Chemiškai apdorota silkė nebėra mums tiek naudinga. Tad nors užtruksite ir kiek ilgiau ruošiant silkės patiekalą, tikrai siūlyčiau pasirinkti sveikesnį variantą – doroti ją patiems“, – pataria L. Penavė.

Laura Panavė, nuotr. iš asmeninio archyvo

Į klausimą apie silkę pataluose ir kaip ją pasigaminti sveikesnę, dietistė atsako, kad savo klientėms ir pacientėms taiko 5 pirštų taisyklę: „5 dienos rutinoje ir savaitgalis kiek kitoks. Taip išgaunamas balansas ir žmogus gali paragauti net ir silkės pataluose. Žinoma, visada pabrėžiu, jog reikia atsižvelgti į savo skrandį ir jo būklę. Blogo silkės pataluose patiekale – nieko, visi produktai valgomi, visi turi savo išskirtinę naudą, tačiau kartu jie labai apsunkina virškinimą, sutrinka procesai, sumažėja maistinių medžiagų įsisavinimas. Tiesa tokia, kad suaugusiam žmogui, kaip vaikui „NE“ veikia „TAIP“, tad uždraudus atsiranda dar didesnis poreikis, todėl kurkime balansą. O silkę patiekaluose paliekime didžiosioms metų šventėms, gimtadieniams, Šv. Velykoms, viskas yra puiku, kai viskas yra su saiku“.

Lauros špinatų vyniotinis su silke (galima ir su lašiša ar tunu)

Suktinukai su silke, nuotr. iš L. Penavės asmeninio archyvo

Įdarui reikės:

300 g. "Philadelphia" tepamo sūrelio ir 200 g. sūdytos silkės (lašišos ar tuno).

Špinatiniam omletui: 1 pakuotės šaldytų špinatų (400 g. pakuotė), 2 skiltelių česnako, 1 v. šaukšto sviesto, 4 kiaušinių, žiupsnelio maltų juodųjų pipirų ir druskos, tinka ir citrinpipiriai.

Gaminame: atlaidintus špinatus pakepinkite ant sviesto, į kepimo pabaigą įspauskite česnaką, suberkite prieskonius. Pakepintus špinatus sudėkite į dubenį ir šiek tiek atvėsinkite. Į pravėsusius špinatus sudėkite kiaušinio trynius. Baltymus išplakite su žiupsneliu druskos bei pipirų iki standžių putų. Atsargiai įmaišykite į špinatų kiaušinių masę.

Orkaitę įkaitinkite iki 180°C. Masę išpilkite į kepimo formą, ištiestą kepimo popieriumi ir kepkite apie 15-20 min. Būtina stebėti, nes jei perkepsite, vyniotinis plyš.

Iškeptą omletą atvėsinkite iki kambario temperatūros. Ant omleto užtepkite sūrelio masę, galite pabarstyti krapų, sudėliokite silkės gabaliukus ir susukite į vyniotinį. Supjaustykite griežinėliais ir patiekite. Skanaus!

Agurko suktinukai su kiaušiniu ir lašiša, kurie puikiai tinka ir su mėgstama silke

Agurko suktinukai su lašiša, nuotr. iš L. Penavės asmeninio archyvo

Reikės:

• 1 didelis pailgas agurkas
• 150 gr šviežios lašišos arba silkės
• 2 virti kiaušiniai
• 1 v š majonezo
• 40 gr poro ar kito svogūno
• ½ avokado
• Druska ir pipirai

Gaminame: agurką supjaustome plonomis juostelėmis per visą ilgį morkų skutuko pagalba. Juosteles dedame viena šalia kitos, uždėdamos 30 proc. juostelės ant kitos juostelės.Tarpų negali būti, mūsų pagrindas turi būtų vientisas.

Virtus kiaušinius sutriname šakute, dedame majonezą, smulkintą porą, druską ir pipirus, išsukame masę. Lasišą arba silkę susipjausome juostelėmis, avokadą pusiniais griežinėliais. Jeigu nemėgstame šviežios žuvies, para iki gaminimo reiktų pasūdyti.

Ant agurkų pagrindo dedame kiaušinių masę, lašišos juosteles ir avokado pusinius giežinelius per visą ilgį. Atsargiai palengva sukame kaip vyniotinį. Pjaustome storesnėmis riekelėmis, ant viršaus dedame lašišos ir pagardiname skrudintais sezamais.

Fantastiško silkės vyniotinio receptas, kuriuo pasidalino Danguolė Kaunienė

Danguolės Kaunienės vyniotinis, nuotr. iš asmeninio archyvo

Išdėliojame ant maistinės plėvelės plonai pjaustytus burokėlio lakštelius, kad persidengtų.

Tuomet dedame sluoksnį burokine tarka tarkuotos virtos bulvės, išlyginame, paprieskoniuojame ir tepame labai ploną sluoksnį majonezo, tarkuojame virtą morką, kartojam tą patį, kaip ir su bulvėmis, tarkuojame virtą kiaušinį, vėl priplojame ir dedame majonezo sluoksnį.

Per vidurį dedame mėgstamos silkės file gabaliukus, iš šono marinuoto svogūno kubelius ir krapo šakelių.

Tuomet palengva, plėvelės pagalba vyniojame iš vienos puses, iš kitos pusės, kol susijungia į dailų vyniotinį.

Puošiame džiovintais krapais ir spanguolėmis.

Būtina leisti subręsti vyniotiniui šaltoje vietoje bent kelias valandas.

Nijolės Sapels užkandis su silke ir bulvėmis

Nijolės Staple silkė su bulvėmis, nuotr. iš asmeninio archyvo.

Reikės:
10 vnt. bulvių
1 vnt. svogūno
2 vnt. silkių
0.5 vnt citrinos
1 v.š. garstyčių
100 ml. aliejaus
Druskos, 2 vnt lauro lapų.
Papuošimui: granatų sėklų ir žalumynų.

Gaminame:
1. Išverdame bulves. Prieš verdant įdedame lauro lapų ir druskos. Kai išverda, atvėsiname.
2. Supjaustome silkės file mažais kubeliais ir sumaišome su susmulkintu svogūnu.
3. Į indelį pilame aliejų, dedame garstyčias, išspaudžiam citriną.
4. Padažą užpilame ant silkės su svogūnais ir išmaišome.
5. Bulves gražiai nulupame, išskobiame kuo didesnį griovelį ir sudedame paruoštas silkes su svogūnais. Užberiame granatų sėklomis ir žalumynais.

Skanaus ir gražių švenčių!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)