OHOHO
Kalėdos!

Gausybę pasiūlymų ir sprendimų namų dekoravimui kaip ir kasmet, taip ir šiais metais paruošė prekybos tinklas „Maxima“, kuriame galima rasti visko – nuo kalėdinių žaisliukų ir papuošimo eglės viršūnei iki stalo dekoracijų, indų bei kitų pačių įvairiausių papuošimų namams.

„Jaučiame, kad klientai kasmet nori taupyti ir laiką, ne tik pinigus, tad arti pustrečio šimto tinklo parduotuvių siūlome viską, ko tik gali reikėti didžiosioms metų šventėms. Net ir mažiausiose vieno X parduotuvėse stengiamės užtikrinti pasirinkimo gausą“, – sako „Maxima“ Komunikacijos ir korporatyvinių reikalų departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė.

„Per Kalėdas Lietuvoje namų eksterjeras nėra puošiamas taip išraiškingai, kaip Jungtinėse Amerikos Valstijose – lietuviai labiau yra linkę puošti namų interjerą, o pačios dekoracijos glaudžiai susijusios su tradicijomis ir kultūra“, – sako interjero dizainerė, „Očikaitė Home Decor“ įkūrėja Sandra Očikaitė-Umbrasienė.

Pasak jos, pastarųjų metų tendencijos rodo, kad komercinė švenčių pusė stiprėja, o tai reiškia, kad ir namų dekoravimas tampa vis populiaresnis.

„Prekybos centrai ir parduotuvės siūlo platų kalėdinių dekoracijų asortimentą. Socialinės medijos taip pat turi įtakos šiai tendencijai – žmonės dalinasi savo namų dekoracijomis ir idėjomis internete, o tai skatina ir kitus puošti savo namus“, – teigia S. Očikaitė-Umbrasienė.

Pasirūpino, kad nepritrūktumėte idėjų

Šiais metais „Maxima“ turi paruošusi 2 kalėdinio dekoro temas: „Miško pasaka“ ir „Saldžios Kalėdos“.

„Miško pasaką“ sudaro namų dekoras, indai, eglučių žaisliukai, žvakės miško tematika ir spalvomis – tai grybukai, gilės, miško gyvūnai, šakelės. Vyraujančios spalvos: žalia, balta, mėlyna. Tuo metu „Saldžios Kalėdos“ – tai šventinius saldumynus primenantys eglių žaisliukai: keksiukai, saldainiai, cukruoti vaisiai, taip pat ir derantys indai, dovanų rinkiniai, staltiesės, padėkliukai. Vyraujančios šios temos spalvos: raudona, auksinė ir balta“, – atskleidžia M. Tilmantas.

Siekiantiems prabangos ir išskirtinumo, prekybos tinklas siūlo savo dekoracijų kolekciją papildyti ir išskirtine bei modernia atributika.

„Tai prabanga alsuojantis modernus namų, stalo bei eglučių dekoras, kuriame vyrauja juoda, ruda spalvos bei žalsi atspalviai, tvarūs įvairių formų eglių žaisliukai iš popieriaus ir kt. Tokį išskirtinį namų ir eglių puošimo asortimentą galima rasti didžiosiose, XXX formato „Maximose“, – priduria I. Trakimaitė-Šeškuvienė.

Lapkričio 24-26 dienomis visose prekybos tinklo „Maxima“ parduotuvėse vyks „Didžiųjų nuolaidų dienos“ ne maisto prekėms. Pirkėjai, pirkdami dvi ar daugiau skirtingų ar vienodų prekių, gaus net 50 proc. nuolaidą. Ypatingos kainos pasiūlymai galios daugiau nei 10 tūkst. skirtingų prekių – nuo buitinės technikos, puodų, keptuvių, kepimo indų, įrankių, indų plovimo ir skalbiamųjų bei valymo priemonių iki patalynės komplektų, pledų, rankšluosčių, automobilių bei gyvūnų prekių. O svarbiausia, kad „Didžiųjų nuolaidų dienos“ yra puikus startas namų puošimui Kalėdoms, nes nuolaidos visą savaitgalį galios ir namų, eglučių dekoravimo bei dovanų pakavimo priemonėms.

Saikas padeda kurti harmonijos pojūtį

S. Očikaitė-Umbrasienė pasakoja, kad žmonės, norėdami stilingai ir jaukiai papuošti namus šventėms, neretai persistengia ir pridaro klaidų.

„Viena dažniausių klaidų yra pernelyg gausus dekorų naudojimas. Tai gali sukelti vizualinį triukšmą ir nors atrodys papuošta, tačiau bus nepasiektas harmonijos pojūtis. Kad taip nenutiktų – visko turėtų būti labai saikingai.

Nederančios tarpusavyje spalvos ir per didelė jų gausa – taip pat labai dažna klaida. Čia yra svarbus spalvų balansas – reikia nusistatyti, kokios stilistinės krypties siekiame, ir pagal tai derinti spalvas. Gražiausiai žiūrisi 3 spalvų tarpusavio derinimas pagal pasirinktą stilistikos kryptį.

Galiausiai – šviesos lempučių spalvos (girliandos) nevienodumas. Svarbus suderinti, kad visur būtų to paties šiltumo lemputės, pavyzdžiui, šiltai geltonos spalvos lemputės namams suteikia daugiau jaukumo“, – atskleidžia S. Očikaitė-Umbrasienė.

Auksinė taisyklė dekoruojant stalą

Tuo metu puošiant šventinį stalą, jos teigimu, reikėtų jo pernelyg neapkrauti, nenaudoti per aukštų dekoravimo priemonių, derinti indus ir staltieses bei vengti daug raštų.

„Per daug dekoracijų ant stalo gali sukelti ne tik vizualinį chaosą, bet ir praktinių sunkumų – trūksta vietos patiekalams ar įrankiams. O per aukšti dekorai, pavyzdžiui, žvakidės ar gėlių kompozicijos, gali trukdyti svečiams matyti vienas kitą ar bendrauti.

Svarbu, kad staltiesės, indai ir servetėlės derėtų prie bendros šventės tematikos. Taip pat reikėtų vengti daug raštų ir tekstūrų, kurios gali sukelti vizualinį triukšmą. Verčiau kaip akcentą pasirinkti vieną elementą, pavyzdžiui, raštuotas servetėles, o kituose elementuose vengti raštų. Svarbu nuosaikumas“, – tikina dizainerė.

Pasak jos, dekoruojant stalą galioja taisyklė „60/30/10“. „Kaip pavyzdį paimkite neutralių ir žemiškų spalvų koloritą. 60 proc. naudojama pagrindinė spalva, tarkime, balta. Kadangi tai yra didžiausia spalvos procentinė dalis, balta gali būti staltiesė, servetėlės ir žvakės.

Tuomet 30 proc. naudojama kita spalva, kuri turi atsikartoti didesniuose dekoravimo objekto plotuose. Tad ši spalva gali būti pilka – indai, taurės, stalo takelis. Mažiausia dalis – akcentas stalui, tad 10 proc. akcento šiame kolorite galėtų tapti ruda spalva – žvakidės, kankorėžiai, servetėlių žiedai ar aksesuarai lėkštėse“, – idėja dalinasi S. Očikaitė-Umbrasienė.

Kaip reikėtų derinti šventines spalvas?

S. Očikaitė-Umbrasienė sako, kad pagrindinė taisyklė derinant kalėdines spalvas – išsirinkti, kuris šventinis koloritas jums labiausiai patinka – tradicinis, neutralių ir žemiškų spalvų ar modernios klasikos.

„Tradicinis koloritas apima šias spalvas: raudona, žalia, balta, auksinė. Žemiškas (neutralus) koloritas – balta, šampano, ruda, rusva, pilka. Moderni klasika – tai juoda, balta, ruda ir šių spalvų prigesinto spalvos. Tačiau šiai temai svarbus ir medžiagiškumas – popieriniai žaisliukai, stiklas. Visgi, kad ir kurią stilistinę kryptį pasirinktumėte, geriausiai yra išsirinkti 3 pagrindines spalvas ir jas derinti tarpusavyje“, – pataria dizainerė.

Nors Kalėdos yra tradicinė šventė, tačiau dekoravimo tendencijos, kaip teigia pašnekovė, bėgant metams keičiasi.

„Pavyzdžiui, pagal šių metų Kalėdų dekoravimo tendencijas yra išskiriamas neutralių ir žemiškų spalvų koloritas. Nors tradicinės raudonos ir žalios spalvos visada madingos, pastebimas polinkis link neutralesnių, žemiškesnių atspalvių. Šios spalvos gali suteikti subtilų, elegantišką ir nepabostantį vaizdą.

Viena ryškiausių ir pastebimiausių tendencijų kalėdinio dekoro srityje yra vintažiniai elementai – taip vadinamų senovinių ar paveldėtų daiktų įtraukimas. Ši tendencija šventiniam dekorui prideda asmeninio, nostalgijos prieskonio, nukelia į vaikystę, kuomet Kalėdų eglutės žaisliukai buvo stikliniai, skirtingi ir unikalūs“, – pasakoja S. Očikaitė-Umbrasienė.

Anot jos, natūralių elementų, pavyzdžiui, kankorėžių, šakų ir šviežių žalumynų naudojimas ir toliau išlieka stipria tendencija. „Šis dekoravimo metodas į namus atneša šiek tiek lauko atmosferos ir sukuria jaukią, gamtai artimesnę aplinką. Tai gali būti eglių šakelės vazoje, žvakių kompozicija su natūraliais elementais, tokiais kaip kankorėžiai, Kalėdų vainikas, žvakių žibintai“, – vardija interjero dizainerė.

Asmeninis prisilietimas – dar viena tendencija, kuri, kaip teigia pašnekovė, aktyvi jau keletą metų. „Tai metodas, kuriuo Kalėdų dekoracijoms suteikiama asmeniškumo, juos gaminantis patiems ar patobulinus jau įsigytus arba turimus papuošimus. Tarkime, vietoj įprastos kalėdinio žaisliuko virvelės galima naudoti atlasines juosteles ar kaspinėlius“, – pavyzdį pateikia S. Očikaitė-Umbrasienė.

Pasipuošti namus ne tik skoningai, bet ir nebrangiai – daugelio žmonių prioritetas. Dėl šios priežasties dizainerė siūlo rinktis universalias spalvas, o puošiant namus – pasitelkti ir šiek tiek fantazijos.

„Žalia ir balta spalva yra universalios, kadangi jos pritaikomos tiek siekiant sukurti tradicinį, tiek ir žemišką Kalėdų eglutės įvaizdį. Tad įsigijus šių spalvų dekoro, jis gali būti universalus ir pritaikomas skirtingiems stiliams.

Keletas universalių Kalėdų dekoro sprendimų – balta staltiesė, balti indai, baltos servetėlės, samaninės spalvos stalo takelis, samaninės spalvos servetėlės. Pagal šį koloritą galima rinktis ir Kalėdų eglutės žaisliukus. Kad šeimos biudžetas nenukentėtų, taip pat galima pakoreguoti jau turimus žaisliukus, pridedant skirtingos spalvos kaspinėlius ar pakabinant natūralius elementus – kankorėžius“, – pataria pašnekovė.